October 20, 2021

19.10.2021: Верховна Рада змінила закон про НАБУ

Верховна Рада змінила закон про НАБУ

  • Верховна Рада змінила закон про НАБУ.
  • Тарифи на опалення в Києві зростуть у півтора раза.
  • Глава Пентагону Остін пообіцяв Україні всебічну підтримку США.

В Україні

  • Верховна Рада змінила закон про НАБУ, передавши право призначення його директора прем'єр-міністру й формально підпорядкувавши бюро уряду. Водночас відомство має спеціальний статус, його рішення не можуть бути змінені повністю або частково. Повноваження глави НАБУ Ситника закінчуються у квітні наступного року. До цього терміну має бути проведено конкурс на цю посаду.
    У другому читанні прийнято закон про посилення незалежності НБУ, який був одним із ключових вимог МВФ для подовження кредитування за програмою stand-by.
    Монобільшість відхилила проєкти постанов про скасування голосування за закон про олігархів.
    Депутати від президентської фракції "Слуга народу" разом із сателітами проголосували за призначення глави партії Корнієнка першим заступником спікера. Корнієнко заявив, що не планує залишати пост глави партії після призначення й оголосив, що має намір повністю перебудувати роботу парламенту. Йдеться про ключову для влади посаду керівника апарату Верховної Ради. Від нього залежить процес підготовки законів насамперед – робота інформаційно-аналітичного управління, яке часто дає негативні висновки законопроєктам "Слуги народу" та президента.
    Фракція виключила зі свого складу депутатку Буймістер, яка голосувала проти законів, поданих президентом. Колишній глава Верховної Ради Разумков заявив, що залишається членом фракції, оскільки під час призначення на посаду не писав заяви про вихід, а фракція не приймала рішення про його виключення.
    Спікер парламенту Стефанчук підписав розпорядження про проведення в четвер позачергового засідання, на якому буде розглянуто 14 законопроєктів і постанов. Влада називає їх "євроінтеграційними", однак частина з них стосується перерозподілу коштів і владних повноважень.
  • До Верховної Ради надійшла заява про відставку міністра охорони довкілля Абрамовського.
  • Конституційний суд відкрив провадження за поданням 49 депутатів про відповідність Конституції указу президента Зеленського про звільнення голови суду Тупицького та судді Косминіна.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП усього на 1,17 млрд грн, з них короткотермінові 10-місячні – на 1,02 млрд грн. Прибутковість облігацій не змінилася з попереднього аукціону. Ці результати ніяк не вплинули на валютний ринок. Експортери завершують продаж валюти для закриття податкових платежів. НБУ купив $5 млн і, як і в попередні дні, виставив лот на покупку нижче ціни ринку. Курс на середу встановлено на позначці 26,27 ₴/$ (-0,06 грн), 30,61 ₴ /€ (+0,04 грн), 3,70 ₴/10 руб.

Київ

  • Мер Києва Кличко підписав розпорядження про підвищення тарифу на теплопостачання до 2876 грн / Гкал із ПДВ. У 2020 рік тариф становив 1654 грн / Гкал. У вівторок слідчі столичної прокуратури провели обшуки в комунальному підприємстві "Київтеплоенерго" в справі про службову недбалість під час ремонту тепломереж.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено безпрецедентну кількість тестів на коронавірус – 137 тис., кількість зафіксованих випадків зараження зросла до 18,9 тис. Одужали 7,6 тис. хворих, померли – 495. Населення активно вакцинується через фактичне обмеження на роботу нещеплених громадян – за добу зроблено 226 тис. щеплень. Комісія Житомира з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення про посилення карантинних обмежень у місті до "червоного рівня" через швидке зростання кількості хворих.
    У світі підтверджено тестами 413 тис. випадків інфікування, померли 7,2 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали бої місцевого значення всією лінією фронту. Окупаційні війська все частіше застосовують міномети. Вогневі контакти й перестрілки сталися: у Донецькій обл. – у Водяному в районі азовського узбережжя, у Гранітному на схід від Волновахи і траси Донецьк-Маріуполь, і на північ – у районі КПВВ на окуповану територію – у Березовому, в Авдіївці, у Верхньоторецькому й Зайцевому в районі Горлівки. У Луганській обл. позиції українських військ було обстріляно в Катеринівці в околицях Попасної й у Лопаскиному на березі Сіверського Дінця. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • Прессекретар МЗС РФ Захарова зажадала від української влади звільнення учасника незаконних збройних формувань "ЛНР" – російського громадянина Косяка. Його було затримано під час розвідки під прикриттям "гуманітарного розмінування" в "сірій зоні" в районі позицій українських військ.

Україна та світ

  • Міністр оборони США Остін відвідав Київ з офіційним візитом. Під час зустрічі з міністром оборони Тараном він звинуватив Росію в розв'язуванні війни на Донбасі й перешкоджанні мирному врегулюванню в регіоні. Він заявив, що США зроблять усе можливе для підтримки України та підкреслив, що жодна "третя країна" не має права вето на вступ країни до НАТО. Остін пообіцяв, що США допоможуть Україні виконати вимоги для вступу до Альянсу. Президент Зеленський обговорив з Остіном ситуацію в Криму й на Донбасі.
  • У ЄС триває системна криза після рішення Конституційного суду Польщі про пріоритет конституції країни над європейськими законами. Рада ЄС має намір позбавити країну частини коштів через відмову від визнання пріоритету європейського права над польськими законами.

Тренди

  • Венеціанська комісія не вбачає перешкод для оцінювання закону про олігархів без підпису президента Зеленського.
  • Ведуча державного телеканалу UA: Перший Барчук заявила про жорсткий тиск на канал із боку Офісу президента. За її словами, радник голови Офісу Подоляк вказує, хто з депутатів має брати участь в ефірах. Журналістка заявила про загрозу свободі слова з боку влади.

 

No comments:

Post a Comment