October 08, 2021

17.10.2021: МОЗ видав наказ про обов'язкову вакцинацію педагогів та чиновників

 

МОЗ видав наказ про обов'язкову вакцинацію педагогів та чиновників

  • МОЗ видав наказ про обов'язкову вакцинацію педагогів та чиновників.
  • Спікера Верховної Ради Разумкова звільнено.
  • Журналісти "Радіо Свобода" опублікували розслідування щодо Укрексімбанку.

В Україні

  • Депутати фракції "Слуга народу" разом із сателітами – групами "Довіра" та "За майбутнє" – відправили у відставку спікера Разумкова. Несподівано для всіх за відставку проголосували майже всі депутати фракції "Батьківщина", що дало Разумкову підстави заявити про створення нової неформальної коаліції. З монобільшості за відставку проголосували лише 215 депутатів. Загострився розкол у фракції "Голос", оскільки частина депутатів проголосувала за відставку. Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив про нібито наявні підстави для позбавлення Разумкова депутатських повноважень.
    Після звільнення Разумкова депутати не змогли призначити нового спікера й перенесли голосування на п'ятницю.
    Позачергове засідання парламенту, на якому мали розглянути законопроєкти про пенсії, не відбулося. У залі залишилися всього 214 депутатів і віцеспікер Стефанчук закрив засідання.
  • Адміністрація морських портів України оголосила, що порти Херсон та Ольвія будуть остаточно передані в концесію до кінця поточного року.
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього президента Януковича за звинуваченням у заволодінні державною резиденцією "Межигір'я".
  • Журналісти "Радіо Свобода" опублікували матеріали розслідування про видавання державним Укрексімбанком кредиту в розмірі $60 млн бізнесмену Брюховецькому для купівлі проблемного торгово-розважального комплексу Sky Mall у Києві. Журналісти вважають, що Брюховецький бере участь у фінансуванні терористичної організації "ДНР", оскільки має підприємства на окупованій території Донецької області, що досі працюють. Прокуратура вручила підозру голові банку Мецгеру та директору департаменту інформаційної політики Пікалову в справі про перешкоджання журналістській діяльності. Наглядова рада банку не звільнила Мецгера, а лише відсторонила його від посади на час слідства, оскільки його звільнення нібито спричинило б виплату великих компенсацій.
  • Знайдено мертвим у таксі депутата Верховної Ради Полякова, який одним із перших почав критикувати президента Зеленського й був виключений із фракції "Слуга народу" в листопаді 2019 р. Після цього він активно підтримував олігарха Коломойського й увійшов до складу його депутатської групи "За майбутнє".
  • Тривають обшуки в київських комунальних підприємствах. Прокуратура й Нацполіція провели огляд Подільсько-Воскресенського моста в справі про розкрадання коштів місцевого бюджету під час будівництва. Офіс президента готує ґрунт для зміни влади в Києві. Після того, як буде призначено нового голову Верховної Ради, Зеленський та його оточення планують прийняти закон про столицю та поставити на чолі міста повністю лояльного главу адміністрації, який буде контролювати всі фінансові потоки.
  • НБУ зобов'язав мікрофінансові організації та банки до 8 січня 2022 р розкрити на вебсайтах інформацію про споживчі кредити, зі зазначенням їхньої повної вартості та умов погашення. А з 8 квітня на сайтах мусять з'явитися калькулятори розрахунку витрат з обслуговування та погашення кредитів.
  • Через пікові виплати з погашення та обслуговування держборгу міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 9,2 % й на 1 жовтня склали $28,7 млрд.
  • На торгах міжбанківської біржі відчувається надлишок валюти. Імпортери не поспішають її купувати через очікування оголошення "жорсткого" карантину. НБУ знову виставив котирування набагато нижче ринкового рівня – 26,30 ₴/$. Більшість угод відбулося за вищим курсом, однак і Нацбанк купив не менш ніж $17 млн. На п'ятницю курс встановлено на позначці 26,33 ₴/$ (-0,02 грн), 30,44 ₴/€ (+0,02 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Київ

  • Київрада ухвалила рішення про збільшення статутного капіталу комунального підприємства Київтеплоенерго на 2 млрд грн. Ці кошти буде витрачено на покриття різниці між чинними тарифами на опалення та собівартістю виробництва тепла.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 107 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 16,4 тис. осіб, одужали 4,7 тис. хворих, померли – 241. Вакциновано 128 тис. громадян, з них препаратами компанії AstraZeneca – 47 тис. Термін придатності 2 млн доз цих вакцин спливає наприкінці жовтня. МОЗ затвердило наказом перелік професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації. Серед них – держслужбовці й педагоги, проте немає лікарів та військовослужбовців. Наказ передбачає відсторонення від роботи й позбавлення зарплати тих, хто відмовиться від вакцинації і прямо суперечить Конституції.
    У світі темпи поширення інфекції залишаються на колишньому рівні – зафіксовано 461 тис. випадків інфікування, померли 7,9 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Мар'їнці на околиці Донецька, перестрілки та вогневі контакти сталися в Південному та Майорську в районі Горлівки, у Троїцькому на кордоні Донецької та Луганської областей, у Новозванівці в околицях Попасної та в Золотому неподалік від ділянки розведення військ та пункту пропуску на окуповану територію, що досі не працює. Унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Віцепрем'єр-міністр РФ Новак заявив, що умовою відновлення експорту газу до ЄС є швидка сертифікація газопроводу "Північний потік-2". Новак слідом за Путіним заявив, що збільшення транзиту газу Україною стримують тарифи на транспортування, а також те, що українська ГТС стара й нібито "забруднює довкілля".
    Після заяви про можливість відновлення постачання ціни на газ на європейських хабах продовжили зниження.
  • Український представник в ОБСЄ Цимбалюк заявив, що російські війська після закінчення навчань "Захід-2021" залишилися поруч із кордонами України. Росію зобов'язали надати пояснення щодо невідведення військ відповідно до принципів прозорості, яких влада РФ зобов'язалася дотримуватися.
  • Ціни на продовольство у світі демонструють зростання – у річному вимірі індекс цін зріс на понад 30 %.
  • Спікер парламенту Грузії Кучава заявив прем'єр-міністру України Шмигалю, що ситуація навколо колишнього президента Саакашвілі не стане причиною погіршення відносин між двома країнами.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що будівництво першого в країні автобану від пункту пропуску Краковець до Бродів та Рівного почнеться наступного року. Воно базуватиметься на державно-приватному партнерстві.

No comments:

Post a Comment