October 07, 2021

06.10.2021: Путін стверджує, що українська газова труба може "луснути" в будь-який момент

Путін стверджує, що українська газова труба може "луснути" в будь-який момент

  • Путін стверджує, що українська газова труба може "луснути" в будь-який момент.
  • Наглядова рада Укрексімбанку відсторонила Мецгера з посади голови на час слідства.
  • Штрафи за незаконне виловлення риби збільшено в десятки разів.

В Україні

  • Кабмін в 10–200 разів збільшив розмір штрафів за незаконний вилов риби. Штрафи було встановлено ще у 2011 р і вони не змінювалися протягом 10 років. Це зробило безглуздим упіймання браконьєрів – вони просто платили штрафи, які були в сотні разів менше їхнього реального прибутку.
  • Наглядова рада Укрексімбанку відсторонила на час слідства главу банку Мецгера, який наказав охороні напасти на журналістів "Радіо Свобода".
  • Генпрокурор Венедиктова підписала підозру меру Одеси Трухановому в кримінальному провадженні щодо заволодіння землею міської громади на суму понад 533 млн грн.
  • Україна вже експортувала 15 млн т зерна нового врожаю – на 2,3 млн т більше, ніж торік. Ціни на агропродукцію істотно вище торішніх, тому агрохолдинги постійно заливають міжбанк валютою. Це спровокувало зміцнення гривні й одночасно збільшило обсяги торгів – покупцям дуже вигідний низький курс. На четвер курс гривні встановлено на позначці 26,35 ₴/$ (-0,07 грн), 30,41 ₴/€ (-0,24 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в середу проведено 113 тис. тестів, виявлено інфікування 15,1 тис. осіб, одужали 4,4 тис. хворих, померли – 314. Вакциновано 122 тис. громадян. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що незабаром кілька областей може бути оголошено "червоною" карантинною зоною. Львівська мерія обмежила доступ уболівальників на матч збірної країни зі збірною Боснії та Герцеговини. Вболівальники мусять пред'явити довідки про вакцинацію або результати тестів, а під час матчу перебувати в масках.
    У світі впродовж доби підтверджено тестами 455 тис. випадків зараження, померли 8,3 тис. осіб.

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що на Донбасі протягом доби сталися вогневі контакти й перестрілки в Південному та Нью-Йорку в околицях Горлівки, у Новолуганському на березі Світлодарського водосховища й у Кримському на Сіверському Дінці в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • У Нью-Йорку триває суд за позовом сім'ї громадянина США, який загинув в авіакатастрофі лайнера MH17, який було збито в липні 2014 року в небі над Донбасом. Позов пред'явлено до російських банків ВТБ та Сбербанку, а також платіжних сервісів Western Union та MoneyGram, яких звинувачують у фінансуванні терористичного угруповання "ДНР".
  • У Європі ф'ючерси на газ побили абсолютний рекорд, впритул наблизившись до $2000/1000 м³. Президент РФ Путін запропонував Газпрому "подумати про збільшення пропозиції газу для європейського ринку", після чого ціни поступово знизилися до $1200/1000 м³. Водночас Путін підкреслив, що збільшення прокачування через Україну несе ризики для Газпрому "через зношеність труби", яка "може луснути в будь-який момент". Газпром забезпечує понад 35 % обсягів постачання газу до Європи.
    Президент Зеленський обговорив із президентом Німеччини Штайнмаєром загрози від введення в експлуатацію російського газогону "Північний потік-2".
  • Центральний офіс НАТО в Брюсселі висилає 8 російських дипломатів, які акредитовано при Альянсі, через їхню шпигунську діяльність. Міністр закордонних справ РФ Лавров під час переговорів із генеральним секретарем НАТО Столтенбергом звинуватив Альянс у підтримці неонацистів в Україні. Він назвав "безглуздою" створену у 2002 р Раду НАТО – Росія.

Тренди

  • Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував знизити податки на діяльність учасників грального бізнесу – для букмекерів та казино – з 18 % до 10 %, з організаторів лотерей – з 30 % до 10 %. Комітет очолює депутат від "Слуги народу" Гетманцев, який лобіює повну фіскалізацію та збільшення податків для громадян і малого бізнесу.

 

No comments:

Post a Comment