October 06, 2021

05.10.2021: Глава Укрексімбанку Мецгер спровокував напад на журналістів

 

Глава Укрексімбанку Мецгер спровокував напад на журналістів

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глава Укрексімбанку Мецгер спровокував напад на журналістів.
  • Партія "Слуга народу" відсторонила Разумкова з посади.

В Україні

  • Президент Зеленський ветував і повернув до Верховної Ради із зауваженнями закон про віртуальні активи (обігу й торгівлю криптовалютою), який депутати ухвалили на початку вересня. У повідомленні на сайті президента написано, що у світі прийнято регулювання обігу криптовалют фінансовим регулятором держави, а не окремо створеним відомством.
  • Депутати від "Слуги народу", разом із сателітами з груп "Довіра" та "За майбутнє", проголосували за постанову про відсторонення голови Верховної Ради Разумкова від ведення засідань. Заст. глави президентської фракції Корнієнко назвав причиною відсторонення відмову Разумкова ставити на голосування погоджувальної ради пропозиції щодо порядку денного засідань 5–8 жовтня. Зеленський та його оточення планують зняти з посади Разумкова на засіданні 7 жовтня, попри порушення регламенту. Разумков заявив, що звернеться до суду в разі спроби позбавлення його депутатського мандата.
  • Поліція відкрила кримінальну справу за фактом перешкоджання діяльності журналістів "Радіо Свобода" після спроби знищення інтерв'ю зі співробітниками державного Укргазбанку. Журналісти поставили голові банка Мецгеру питання про видавання багатомільйонних кредитів за сумнівними договорами. Мецгер є одним із друзів президента, дружину його було призначено членом наглядової ради Приватбанку за квотою Зеленського. Саме Мецгер дав вказівку охороні вилучити матеріали в журналістів-розслідувачів, що брали в нього інтерв'ю. Міністр фінансів Марченко висловив розчарування поведінкою співробітників держбанку й закликав до неупередженого розслідування інциденту. Мецгер звинуватив журналістів у спробі заволодіння інформацією з обмеженим доступом, однак відновлені записи свідчать про інше.
  • Мінфін продав ОВДП усього на 2,5 млрд грн – на вдвічі меншу суму, ніж тиждень тому. Однак і цього виявилося достатньо для зміцнення гривні через продаж валюти нерезидентами, які купили держоблігації. Курс на середу зафіксовано на позначці 26,42 ₴/$ (-0,15 грн), 30,65 ₴/€ (-0,27 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,01 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ для стримування занадто швидкого подорожчання гривні купив приблизно $40 млн із загального обсягу торгів $208 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні кількість проведених тестів на коронавірус зросла майже у 2 рази – до 136 тис., що стало причиною зростання зафіксованих випадків зараження. Тестами підтверджено інфікування 12,7 тис.осіб, одужали 4,6 тис. хворих, померли – 320. Упродовж доби вакциновано 117 тис. громадян, з них вакцинами компанії AstraZeneca, термін придатності яких спливає – приблизно 53 тис. Міністерство цифрової трансформації має намір включити до додатка для смартфонів "Дія" документи про тести, а також про одужання від коронавірусу. ЗМІ опублікували рішення київської комісії з надзвичайних ситуацій та техногенної безпеки, яка наказала оголосити в столиці "помаранчевий" рівень карантину з посиленням обмежень. Серед них – пред'явлення сертифікатів вакцинації під час відвідування всіх установ та компаній, недержавних тощо. Однак київська адміністрація спростувала повідомлення й оголосила, що Київ поки перебуватиме в "жовтій" карантинній зоні.
    У світі зафіксовано 411 тис. випадків зараження, померли 7,5 тис. осіб. ЄС поки не планує виключати Україну зі "зеленого списку" країн, громадянам яких дозволено в'їзд на територію Шенгенської зони.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі йшли на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66 та Сіверського Дінця – у Новотошківському, Кримському та Трьохізбенці, а також у Красногорівці в околицях Донецька. Кримське було двічі обстріляно з мінометів. Під час бойових дій дістав поранення український боєць.
  • Ощадбанк востаннє подовжив термін дії платіжних карт внутрішньо переміщених осіб – до 1 січня 2022 р.
  • Міністр закордонних справ Кулеба назвав свідомим кроком із метою руйнування мінських домовленостей відмову російської влади в розміщенні місії ОБСЄ на неконтрольованій ділянці кордону в Луганській обл. – у пунктах пропуску "Донецьк" та "Гуково".

Україна та світ

  • На газових хабах у Європі ціна контрактів на листопад перевищила $1400/1000 м³. Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція мають намір розслідувати причини різкого зростання цін на газ. Міністри економіки та фінансів цих країн запропонували посилити координацію у сфері закупівель енергоресурсів та встановити загальні правила щодо запасів газу. Президент Польщі Дуда закликав країни НАТО задуматися про зростання російської військової загрози після запуску в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Китай через нестачу вугілля й газу обмежує промислове виробництво, країна скуповує енергоресурси в усьому світу за рекордними цінами, що підсилює ажіотаж на інших ринках, у Європі тощо.
  • Після рясних опадів цього літа, гострота проблеми водопостачання Криму знизилася. Окупаційна влада веде роботи зі зниження втрат води під час транспортування і планує пробурити нові свердловини, для чого з російського бюджету виділено субсидії на загальну суму 2,3 млрд руб.
    Президент Зеленський запровадив санкції проти громадян РФ, які брали участь у виборах не території Криму, а також проти російських компаній, які пов'язані з виробництвом зброї та військовим суднобудуванням. На зустрічі з президентом Ізраїлю Герцогом Зеленський заявив, що Україна до кінця року внесе в ООН проєкт ще однієї резолюції про порушення прав людини в окупованому Криму та мілітаризації півострова.
    За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, Грузія та Україна зможуть стати членами НАТО, але не найближчим часом.
  • Посли країн "великої сімки" закликали Верховну Раду прийняти якомога швидше закон про СБУ без додаткових поправок.

No comments:

Post a Comment