October 05, 2021

04.10.2021: Данія дала дозвіл на експлуатацію "Північного потоку-2"

 

Данія дала дозвіл на експлуатацію "Північного потоку-2"

  • Данія дала дозвіл на експлуатацію "Північного потоку-2".
  • Запущено процес відсторонення від посади голови парламенту Разумкова.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Разумков запустив процес підготовки до усунення його з посади за поданням глави президентської фракції Арахамії. Фракція відмовилася зустрічатися з главою парламенту після "накачування" під час зустрічі із Зеленським у Трускавці. Арахамія стверджує, що за відставку Разумкова проголосують понад 240 депутатів.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції оголосило, що врахує інформацію "Pandora papers" про компанії Зеленського та Баканова під час перевірки їхніх наступних декларацій.
  • Пропозиція валюти на міжбанку зросла за незначного попиту, що спричинило зміцнення гривні: 26,57 ₴/$ (-0,04 грн), 30,93 ₴/€ (-0,05 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,01 грн). НБУ в сесії не брав участі, що може свідчити про згоду на подібний тренд. На думку експертів, істотне зростання прибутковості довготермінових ОВДП послужило приманкою для закордонних спекулянтів. Упродовж минулого тижня їхні вкладення в державні зобов'язання збільшилися на понад 2 млрд грн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок зроблено 70 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 9,8 тис.осіб. Одужали 4,2 тис. хворих, померли – 317. Вакциновано впродовж доби понад 100 тис. громадян. У світі зафіксовано 342 тис. випадків інфікування, померли 4,9 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі практично всю добу було спокійно, перестрілки сталися лише в Лебединському на ділянці фронту на схід від Маріуполя й у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.

Україна та світ

  • У роботі соцмереж Facebook та Instagram і пов'язаних із ними месенджерів стався глобальний збій, який тривав понад 10 годин. Причиною було названо помилку персоналу. На думку низки експертів, інцидент учергове продемонстрував незахищеність сучасного світу від глобальних катаклізмів, пов'язаних із повсюдним перенесенням інформації до глобальної мережі. Розпорядники інформації не можуть гарантувати її повний захист від зламування та псування. Це може вплинути на різні аспекти життя країн в усьому світі: на вибори, роботу об'єктів критичної інфраструктури та збереження персональних даних.
  • Газпром почав заповнення газом першої гілки газогону "Північний потік-2". Данське енергетичне агентство дало дозвіл на введення газогону в експлуатацію. У США сенатор-республіканець Круз блокує призначення до Держдепартаменту, примушуючи адміністрацію Байдена до негайного запровадження санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які пов'язані з будівництвом та експлуатацією "Північного потоку-2".

No comments:

Post a Comment