October 02, 2021

01.10.2021: У Грузії заарештовано Саакашвілі

У Грузії заарештовано Саакашвілі

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Грузії заарештовано Саакашвілі.

В Україні

  • У Трускавці розпочалися дводенні "виїзні збори" депутатів від "Слуги народу", до яких у суботу має приєднатися президент Зеленський, міністри та керівники силових відомств.
  • На торгах міжбанківської біржі в перший день жовтня було спокійно, сума угод склала $121 млн, що набагато менше за середні показники. Курс на понеділок зафіксовано на позначці 26,61 ₴/$ (-0,01 грн), 30,87 ₴/€ (+0,05 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0,01 грн). НБУ за тиждень купив $15 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 91 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 11,9 тис. осіб. Одужали 3,5 тис. хворих, померли – 203. Вакциновано 128 тис. громадян. У світі зафіксовано 475 тис. випадків зараження, померли 7,4 тис. людей. Європейське агентство з лікарських засобів підтвердило можливість утворення тромбів після застосування вакцини компанії Johnson & Johnson й рекомендувало вказати це як побічний ефект.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація знову загострилася. Окупанти обстріляли з мінометів Авдіївку, житловий сектор тощо, у Луганській обл. – Новозванівку та Новоолександрівку неподалік від Попасної і Кримське в районі траси Р-66 "Бахмутка". Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному та Лебединському на приморській ділянці фронту, у Нью-Йорку (Новгородському) на захід від Горлівки, у Луганському та Новолуганському на Світлодарському водосховищі, а також в околицях Попасної. З безпілотника було скинуто гранати на позиції українських військ у Нью-Йорку та в Первомайському в околицях Донецька. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено 2 українських бійців, втрат серед місцевих жителів немає.

Україна та світ

  • У Грузії заарештовано колишнього президента Саакашвілі, який прибув до країни з України напередодні місцевих виборів. Саакашвілі публічно оголосив про приліт, попри те, що проти нього відкрито кілька кримінальних справ. Після арешту проти нього порушили ще одну справу – за фактом незаконного перетину кордону, політик оголосив голодування. Грузинський президент Зурабішвілі оголосила, що ніколи не помилує Саакашвілі. Президент Зеленський висловив стурбованість тоном заяв грузинських політиків про цей інцидент. МЗС України викликав посла Грузії для давання пояснень, оскільки Саакашвілі є главою "Офісу простих рішень та результатів" при президентові. Держдепартамент США повідомив, що уважно спостерігає за ситуацією, низка конгресменів заявили про занепокоєння через відкат демократичних процесів у Грузії.
  • Білоруський президент Лукашенко заявив, що за необхідності країна перетвориться в єдину військову базу з Росією.
  • Відеосервіс Netflix запустив локалізовану українську версію сайту.

 

No comments:

Post a Comment