October 01, 2021

30.09.2021: Зеленський і "Слуга народу" планують звільнити спікера парламенту Разумкова

Зеленський і "Слуга народу" планують звільнити спікера парламенту Разумкова

  • Зеленський і "Слуга народу" планують звільнити спікера парламенту Разумкова.
  • Влада стверджує, що тарифи на опалення й газ цього сезону підвищено не буде.
  • Мінфін погасив євробонди на суму понад $1 млрд, які було випущено під гарантії США.
  • Газпром і на жовтень не забронював додаткові транзитні потужності української ГТС.

В Україні

  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія звернувся до спікера парламенту на бланку фракції із проханням про надання підписних листів про відставку самого Разумкова, На думку багатьох депутатів та політологів, у "Слуги народу" немає формальних підстав для зняття його з посади, а "ініціатива" Арахамія порушує регламент, у якому чітко прописано умови відсторонення голови Верховної Ради. Через певний час Арахамія передав новий лист – уже від свого імені. Разумков заявив, що за крісло не тримається. За словами депутатів від "Слуги народу" на їхній зустрічі із Зеленським у Трускавці буде ухвалено рішення про заміну Разумкова на посаді голови Верховної Ради на повністю лояльного Офісу президента його заступника Стефанчука. Арахамія заявив, що про позбавлення Разумкова депутатського мандата не йдеться. Прессекретар президента Никифоров заявив, що збирання підписів про відставку є "особистою ініціативою" Арахамії. Спікер заявив, що в нього не було конфлікту з владною фракцією. Разумков заявив, що після того, як він і Зеленський підпишуть закон про олігархів, його текст буде знову направлено для оцінювання Венеціанською комісією. На думку більшості експертів, висновок комісії буде різко заперечним.
  • Кабмін дозволив главі Нафтогазу приймання на роботу та звільнення співробітників без погодження з наглядовою радою компанії.
    Антимонопольний комітет дозволив компанії взяти в управління 49 %–1 акцію "Донецькоблгазу", які було заарештовано за рішенням суду після втечі колишнього президента Януковича та його оточення. Це дало змогу Нафтогазу отримати контрольний пакет акцій компанії.
  • З 1 жовтня знижено до 1,44 грн/кВт•год тариф на електроенергію для домогосподарств зі споживанням менш ніж 250 кВт•год/міс. Для тих, хто перевищує цей рівень, тариф залишиться таким, який був – 1,68 грн/кВт•год.
  • Глава Міністерства регіонального розвитку Чернишов на Конгресі місцевих та регіональних органів влади оголосив, що ситуація з водною інфраструктурою в країні незадовільна, а на фінансування програми "Питна вода України" у 2022–2026 рр. буде асигновано 28,5 млрд грн.
  • Мер Черкас Бондаренко не підписав рішення сесії міської ради про підвищення тарифів на теплопостачання. Мер Дніпра Філатов закликав уряд солідарно відповісти за підвищення комунальних платежів. Мер Києва Кличко запропонував зафіксувати ціну газу для бюджетних організацій на рівні 11,2 грн/м³. Парламентська фракція "Батьківщина" запропонувала створити тимчасову слідчу комісію для розслідування зловживань ціноутворенням у Нафтогазі. Президент Зеленський оголосив, що тарифи на тепло та гарячу воду до закінчення опалювального сезону підвищено не буде. Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін надасть субвенції місцевим органам влади для покриття різниці вартості газу, що дасть змогу не підвищувати тарифи. Він стверджує, що країна повністю готова до опалювального сезону.
  • За даними Держстату, з початку року доходи українських громадян склали 1,08 трлн грн, витрати – 1,17 трлн грн. Заощадження скоротилися майже на 90 млрд грн через зростання витрат на 36 % проти аналогічного періоду торік.
  • Мінфін повністю погасив єврооблігації та відсотки за ними, які було випущено під державні гарантії США у 2014–2016 рр. на загальну суму понад $1 млрд.
  • В останній день місяця обсяг торгів був невеликим – приблизно $133 млн. Основними гравцями на ринку були банки, які закривали валютну позицію. По обіді гривня поступово зміцнювалася. На п'ятницю курс зафіксовано на рівні 26,62 ₴/$ (+0,04 грн), 30,82 ₴/€ (-0,16 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 89 тис. тестів на коронавірус, інфікування підтверджено у 12 тис. осіб. Одужали 3,2 тис. хворих, померли – 172. Протягом доби вакциновано майже 130 тис. громадян. У світі зафіксовано 489 тис. випадків зараження, померли 7,8 тис. людей.
    У Фінляндії вакциновано 70 % дорослого населення та підлітків. Влада країни оголосила про початок кампанії щеплень норок від коронавірусу. У Данії та Нідерландах знищені мільйони тварин "для запобігання поширенню коронавірусу".

Війна

  • Армія на фронті знову зазнала втрат. Унаслідок обстрілів загинув військовослужбовець, ще один – дістав поранень. Окупанти обстріляли з мінометів та важкої артилерії позиції українських військ у районі Кам'янки в околицях Авдіївки. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Павлополі на схід від Маріуполя, у Світлодарську в районі водосховища, на півночі Луганської обл. – у Катеринівці в околицях Попасної, у районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Новотошківському та Кримському, а також у Золотому неподалік від ділянки розведення військ і КПВВ на окуповану територію, що так і не було відкрито.
  • Влада "республік" відновила комендантську годину з 23:00 до 4:00 ранку.

Україна та світ

  • Газпром не забронював додаткові потужності для прокачування газу через Україну на жовтень та припинив з 1 жовтня транзит до Угорщини. Російський монополіст закрив можливість укладення контрактів на купівлю газу на 2022 рік на власному електронному торговельному майданчику. В умовах тотального дефіциту вартість газу на європейських хабах і надалі зростає і вже перевищила $1100/1000 м³. За день до цього різко підвищилися ціни в Азії.
    "Оператор ГТС України" прогнозує погіршення умов прокачування в піковий період у лютому-березні через скорочення транзиту російського газу й готує компресорні станції до роботи в реверсному режимі.
  • Президент Білорусі Лукашенко виключив можливість входження країни до складу Росії. Він назвав цю інформацію "домислами Заходу" й заявив, що вони разом із російським президентом Путіним здатні створити союз, який буде міцніше за "унітарне створення".
  • Євросоюз висунув Україні та іншим країнам із "безвізовим режимом" додаткову вимогу – гармонізацію візової політики з ЄС. Це призведе до запровадження візового режиму з багатьма країнами, з якими в України укладено двосторонні угоди, зокрема, з Туреччиною.
  • Відбулася розмова міністрів закордонних справ Німеччини Мааса та України – Кулеби, однією з головних тем якої було відновлення переговорного процесу в "нормандському форматі".
  • З 10 жовтня відновлюється рух поїздів до польського Перемишля.

Тренди

  • Всеукраїнська рада церков прийняла резолюцію із закликом до влади протидіяти нав'язуванню гендерної ідеології, яка є загрозою традиційній сім'ї і спричиняє зростання кількості розлучень.
  • Згідно зі звітом Європейської рахункової палати, рівень корупції в Україні є найвищим серед усіх країн Європи. За словами аудитора палати Партса, йдеться про т.зв. "захоплення держави", коли керівництво країни безпосередньо пов'язане з олігархами.


 

No comments:

Post a Comment