September 29, 2021

28.09.2021: В Україні спливає термін придатності понад 2 млн доз вакцин

В Україні спливає термін придатності понад 2 млн доз вакцин
  • В Україні спливає термін придатності понад 2 млн доз вакцин.
  • Мінфіну вдалося збільшити розміщення ОВДП.
  • Шоумен Притула оголосив про створення партії.
  • Партія "Слуга народу" запрошує до Трускавця на свої збори керівників силових відомств.

В Україні

  • Кабмін затвердив постійними членами правління чиновників Нафтогазу, яких у понеділок було призначено виконувачами обов'язків. Нових членів правління має призначити наглядова рада компанії. Після відставки членів наглядової ради Нафтогазу, її функції взяв на себе уряд.
  • Укрзалізниця відправила до Китаю перший контейнерний поїзд "Новим шовковим шляхом", Поїзд має дістати місця призначення за 18 діб. З України його відправлено поромом до Грузії, далі він прямуватиме Азербайджаном, Каспійським морем та Казахстаном.
  • Державна судова адміністрація презентувала мобільний додаток "єСуд", який було створено коштом гранту ПРООН. Додаток дає можливість відправляти на смартфони користувачів процесуальні документи та судові рішення.
  • Укроборонпром опублікував стратегію розвитку військового суднобудування, яка передбачає будівництво до 2030 р 249 нових військових кораблів та катерів.
  • За даними Держстату, реальна зарплата в серпні 2021 р зросла на 10,9 % проти серпня торік і знизилася на 2,2 % проти липня цього року.
  • У вівторок Мінфіну вдалося розмістити ОВДП на загальну суму майже 7 млрд грн, з них 6-річних – на 2,4 млрд грн, 3-річних – на 1,1 млрд грн та 2-річних – на 1,5 млрд грн. Такі результати вдалося досягти через істотне підвищення прибутковості довготермінових облігацій. Водночас виплати в середу з погашення та обслуговування облігацій, які було емітовано раніше, становитимуть понад 12 млрд грн. Залучених коштів не вистачить, нестачу буде знову покрито коштом держбюджету. Заст. глави НБУ Гелетій повідомив, що банки витратили до 70 % кредитів рефінансування на купівлю ОВДП, прибутковість яких набагато вище за відсотки, які вони платять регулятору. На думку низки економістів, через цей механізм Нацбанк фактично друкував гроші, оскільки коштом від продажу держоблігацій фінансуються дефіцит бюджету та програми уряду. Валютний ринок негайно відреагував на результат аукціону – пропозиція валюти зросла, попри великі виплати відшкодування ПДВ експортерам. На середу курс зафіксовано на позначці 26,56 ₴/$ (-0,09 грн), 31,03 ₴/€ (-0,14 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,01 грн). НБУ купив приблизно $5 млн, після чого знову виставив лот нижче за ринковий курс, чим зафіксував "дно" котирувань.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні впродовж доби проведено 92 тис. тестів на коронавірус, підтверджено 9,7 тис. випадків зараження, одужали – 3,2 тис., померли – 217 хворих, вакциновано 132 тис. громадян. Чиновники повідомили, що в переважної більшості доз вакцини AstraZeneca, які було отримано з Європи, спливає термін придатності – у 5,6 тис. доз – до 30 вересня, 1,8 млн доз – до 31 жовтня, 1,2 млн доз – до 30 листопада. У середньому протягом доби цією вакциною прищеплюють приблизно 25 тис. осіб, отже, переважну частину препаратів не буде витрачено до закінчення терміну придатності. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що "інноваційні препарати" Bamlanivimab та Etesevimab для лікування коронавірусу вже направлено до регіонів. США відмовилися від їхнього використання через недостатню ефективність проти нових штамів.
    У світі зафіксовано 426 тис. випадків інфікування, померли 7,9 тис. хворих. Уряд Латвії оголосив про обов'язкову вакцинацію медиків, педагогів та працівників соціальних служб.

Війна

  • Окупаційні війська обстріляли українські позиції з мінометів та гранатометів у Кам'янці в районі Авдіївки. Вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Павлополі на схід від Маріуполя, у Пісках на околиці Донецька, на півночі Луганської обл. – у Кримському в районі траси Р-66 та в Золотому поруч із ділянкою розведення військ. У Широкиному та Лебединському на приморській ділянці фронту окупанти скинули на позиції українських військ гранати з безпілотника. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто заявив, що країни центральної Європи альтернативи постачання російського газу не мають, тому розмови про "диверсифікацію" марні. Ціни на газ на європейських хабах перевищили $1000/1000 м³, виросла й ціна вугілля – до понад $200/т та нафту – ціна Brent з постачанням у жовтні перевищила $80/барель.
  • Українська делегація в ООН висловила стурбованість можливим розміщенням на території окупованого Росією Криму установок зі збагачення урану, виробництва матеріалів подвійного призначення та технологій, які мають відношення до виготовлення ядерної зброї.
  • Держсекретар США Блінкен повідомив про зривання Росією щорічної наради ОБСЄ з прав людини, яка мала відбутися у Варшаві.

Тренди

  • Партія "Слуга народу" на "виїзних зборах" у Трускавці планує заслухати генерального прокурора Венедиктову, главу СБУ Баканова, главу НАЗК Новикова, в. о. директора Держбюро розслідувань Сухачева, міністра внутрішніх справ Монастирського та директора НАБУ Ситника.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський заявив, що разом із Міністерством цифрової трансформації розробляється можливість включення до додатка для смартфонів "Дія" опції добровільної згоди громадян на донорство внутрішніх органів у разі смерті "всього декількома кліками".
  • Глава Верховної Ради Разумков заявив, що підпише президентський закон про олігархів. За його словами, уже право Зеленського – ветувати його й повернути до Верховної Ради з пропозиціями, чи ні.
  • Шоумен Притула оголосив про намір створити нову "невіртуальну" партію. Він заявив, що їздить регіонами для формування команд на місцях.
  • Офіс президента услід за анонсом про посадку 1 млрд дерев оголосив про будівництво 10 тис. нових спортмайданчиків із "віртуальним тренером" – "практично в кожному дворі".

No comments:

Post a Comment