September 28, 2021

27.09.2021: Влада наполягає на обов'язковій вакцинації робітників виконавчої влади та освіти

Влада наполягає на обов'язковій вакцинації робітників виконавчої влади та освіти

  • Влада наполягає на обов'язковій вакцинації робітників виконавчої влади та освіти.
  • Загострився конфлікт з Угорщиною через відмову транзиту газу українською ГТС.
  • Кабмін узяв на себе обов'язки наглядової ради Нафтогазу і призначив в. о. членів правління.

В Україні

  • Президент Зеленський змінив склад Національної інвестиційної ради – виключив із колишніх міністрів та ввів представників компаній VEON (дочірня компанія російської Альфа-груп, яка є власником оператора Київстар) та польського газового монополіста PGNiG, президента ЄБРР, віцепрезидента Європейського інвестбанку, міністрів Любченка та Кубракова й заст. глави свого Офісу Свириденко.
    Зеленський також затвердив Національну стратегію з розвитку громадянського суспільства.
    До Верховної Ради внесено законопроєкт про соціальний та правовий захист політв'язнів, які втратили свободу внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей.
  • Постачальники газу оголосили ціни на газ для побутових споживачів на жовтень. Тарифи коливаються від 7,80 грн/м³ до 13,5 грн/м³, середня ціна – приблизно 9 грн/м³. Ціни на спотовому ринку газу в Європі впритул наблизилися до $1000/1000 м³.
  • Кабмін призначив в. о. членів правління Нафтогазу за квотою уряду й узяв на себе функції наглядової ради компанії до призначення нових членів за конкурсом. Пресслужба Нафтогазу оголосила, що нових членів наглядової ради буде обрано до грудня.
  • Управління держохорони стверджує, що не посилювало охорону Зеленського. Глава президентського Офісу Єрмак повідомив, що слідство в справі про замах на помічника президента Шефіра співпрацює з Великою Британією та США.
  • Шевченківський районний суд змінив запобіжний захід на нічний домашній арешт військовослужбовцю Антоненку, якого Нацполіція та прокуратура звинувачують в організації вбивства журналіста Шеремета. За майже 2 роки після арешту слідчі не змогли довести причетність до злочину його та ще двох підозрюваних – лікаря Кузьменко та медсестри Дугарь, яким також подовжено запобіжний захід – нічний домашній арешт та особисте зобов'язання.
  • За словами генпрокурора Венедиктової, пожежа та вибухи на арсеналі під Вінницею у 2017 р є наслідком незаконного проникнення сторонньої особи й подальшого підриву вибухового пристрою.
  • Обсяг торгів на міжбанківській біржі в понеділок був середнім – приблизно $160 млн. Після обіду пропозиція валюти зросла й курс гривні зміцнився. НБУ купив понад $5 млн, а потім, як і минулими тижнями, виставив заявку на купівлю нижче за ринкові котирування, чим позначив "дно" просідання. На вівторок курс встановлено на позначці 26,66 ₴/$ (+0,01 грн), 31,17 ₴/€ (-0,04 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 66 тис. тестів на коронавірус, зафіксовано зараження 6,5 тис. осіб, одужали 2,9 тис. хворих, померли – 143, вакциновано 119 тис. громадян. МОЗ України закликав місцеву владу усунути з посади керівників медустанов, у яких зафіксовано підробку документів про вакцинацію або тестування. На нараді в Офісі президента прийнято рішення про розроблення законопроєкту про заходи щодо боротьби з підробкою сертифікатів та тестів. Чиновники підготували проєкт наказу про обов'язкову вакцинацію співробітників центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій та працівників сфери освіти з можливістю усунення з посади в разі відмови або ухилення від щеплення. Усі міністерства та центральні органи влади мусять відзвітувати про перебіг вакцинації за два тижні. Кабмін підписав угоду з USAID про надання Україні допомоги на суму $9 млн, з яких $7 млн ​​підуть на підтримання галузі охорони здоров'я.
    У світі за даними сайту Worldometers підтверджено тестами 372 тис. випадків зараження, померли 5,3 тис. осіб. Румунія запровадила 2-х тижневий карантин для невакцинованих іноземців, що в'їжджають до країни. США мають намір дозволити в'їзд тільки особам, щепленим вакцинами, які схвалено Всесвітньою організацією охорони здоров'я, до списку яких не включено російський препарат "Супутник-V". За словами гендиректора компанії Pfizer Бурли, "пандемія" коронавірусу закінчиться вже наступного року, проте населення потребуватиме щорічних щеплень проти нових штамів. Компанія почала клінічні випробування препарату для профілактики та лікування коронавірусної інфекції на ранніх стадіях захворювання.

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що протягом минулої доби перестрілки та вогневі контакти сталися в районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському, а також на півночі Луганської області – у Попасній та її околицях – у Катеринівці, у районі траси Р-66 – у Причепилівці та Кримському, а також у Золотому, поруч із ділянкою розведення військ та КПВВ на окуповану територію. Під час бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Угорщина підписала 15-річний контракт із Газпромом про постачання газу "Турецькими потоком". За словами глави компанії "Оператор ГТС" Макогона, це може спричинити повне зупинення транзиту російського газу до Угорщини територією України. Разом із запуском "Північного потоку-2" це створює передумови для повного припинення транзиту з 2024 року, коли спливає термін контракту Нафтогазу з Газпромом. Український МЗС після підписання контракту угорським урядом скасував засідання міжурядової комісії, яке мало відбутися в Будапешті. Глава МЗС Кулеба заявив, що Угорщина дивиться на Україну крізь призму російської політики. Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто звинуватив українську владу у втручанні до внутрішніх справ країни й заявив, що контракт із Газпромом зумовлений вимогами енергетичної безпеки.
  • Глава Офісу президента Єрмак підтвердив, що українська влада працює над тим, щоби зустріч лідерів країн у "нормандському" форматі відбулася до закінчення каденції канцлера Німеччини Меркель. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що на особистій зустрічі з Путіним Зеленський вестиме розмову з наступальних позицій.
  • Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи остаточно відхилив кандидатури суддів, які було висунуто Україною на посади в Європейському суді з прав людини й запропонував провести новий конкурс. Причиною стала невідповідність етичним нормам кандидатури депутата від партії "Слуга народу" Мережка.
  • За словами прессекретаря російського президента Пєскова, Путін вважає перетином "червоної лінії" Україною її вступ до НАТО. У відповідь Путін пригрозив спільними з Білоруссю діями щодо забезпечення безпеки. Президент Білорусі Лукашенко оголосив, що вони разом із Путіним робитимуть "певні кроки щодо України", якщо на її території буде розгорнуто військові бази США. Міністр закордонних справ України Кулеба відповів на цю заяву, що "червоні лінії" Путіна обмежуються територією РФ

 

No comments:

Post a Comment