September 24, 2021

23.09.2021: Верховна Рада прийняла закон про олігархів

Верховна Рада прийняла закон про олігархів

  • Верховна Рада прийняла закон про олігархів.
  • Закони на підтримку підприємців провалені фракцією "Слуга народу".
  • Європа, країни G7 та ООН стурбовані пробуксовуванням судової реформи.

В Україні

  • Верховна Рада в "турборежимі" без розгляду поправок прийняла президентський закон про олігархів. Зеленський заявив, що олігархічної гілки влади в Україні більше не буде. Про це говорить майже повна підтримка документу депутатами – ставлениками олігархів його фракції, а також груп "Довіра" та "За майбутнє". На думку опозиційних партій та низки політологів, закон було прийнято з порушенням процедури та регламенту. Вони не сумніваються, що оцінка документа Венеціанською комісією буде заперечною. Депутат від "Європейської солідарності" Геращенко назвала процес ухвалення закону "початком кінця парламентаризму".
    Депутати в першому читанні схвалили поправки до бюджету цього року, які збільшують витрати на 40 млрд грн, з яких понад 16 млрд грн буде витрачено на "велике будівництво".
    Так званий "ресурсний" законопроєкт виключене з порядку денного, щоби підготувати його прийняття за тою ж самою "спецпроцедурою", за якою було прийнято закон про олігархів.
    Депутати президентської фракції проігнорували позачергове засідання парламенту, на якому мали були бути розглянуті законопроєкти про скасування касових апаратів для підприємців, щорічної індексації розміру доходів за групами, а також спрощення ведення обліку доходів. Біля будівлі Верховної Ради під час санкціонованого мітингу відбулися зіткнення підприємців із поліцією.
  • Чиновники МВС стверджують, що замах на помічника президента Шефіра було організовано професійно, і його не було вбито лише випадково. Поліція знайшла гільзи на місці замаху та за допомогою водолазів обшукує прилеглі водойми в пошуках зброї, з якої було скоєно злочин. СБУ надала Шефір особисту охорону.
  • Дарницький суд Києва засудив до 8 років в'язниці організатора банд "тітушок" Антимайдану Крисіна за викрадення та катування учасників протестів на Майдані у 2014 р.
  • Міністр фінансів Марченко заявив, що коштом більшої частини "безоплатного" траншу МВФ 29 вересня буде погашено єврооблігації, які було випущено під держгарантії США у 2016 р. Обсяг погашення складе $1 млрд, розмір траншу – $1,9 млрд.
  • Вранці  курс гривні швидко зростав через велику пропозицію валюти. Нацбанк з'явився на ринку і скупив надлишки, після чого поставив заявку на купівлю нижче ринкової ціни. Після обіду тренд змінився – валюти не вистачало й курс долара почав зростати. На п'ятницю курс зафіксовано на рівні 26,53 ₴/$ (-0,14 грн), 31,08 ₴/€ (-0,20 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж добу проведено 82 тис. тестів на коронавірус, виявлено інфікування 9 тис. осіб, одужали – 2,4 тис. хворих, померли – 140, вакциновано 154 тис. громадян. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що в разі завершення вакцинації населення до нового року навесні в країні карантин буде скасовано.
    У світі зафіксовано 515 тис. випадків зараження, померли 8,7 тис. хворих. Уряд Португалії скасовує всі коронавірусні обмеження з 1 жовтня, проте відвідувачам ресторанів та нічних клубів доведеться пред'являти сертифікати вакцинації. На тлі зростання заражень влада Румунії ухвалила рішення про вакцинацію громадян третьою дозою препаратів.

Війна

  • На Донбасі протягом доби було досить спокійно. Перестрілки та вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Південному (Чигирях) у районі Горлівки, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському на березі Сіверського Дінця на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Україна передала "владі ДНР" тіло бойовика, який брав участь у бойових діях проти українських військ у 2014 р. В обмін українська сторона на переговорах тристоронньої контактної групи просила про передачу останків убитого бійця, але отримала відмову.

Україна та світ

  • Запаси газу в підземних сховищах Європи – найменші за останні 10 років, швидкість закачування до них незначна через обмеження постачання з Росії та Норвегії. Газпром повідомив, що збільшить обсяги прокачування газу через Україну тільки в разі збільшення обсягів закупівель європейськими споживачами.
    Польську державну газову компанію PGNiG допущено до процесу сертифікації російського газогону "Північний потік-2". Керівництво компанії заявило, що газогін не відповідає формальним та фактичним умовам сертифікації.
    Нижня палата Конгресу США погодила проєкт військового бюджету наступного року, який передбачає посилення санкцій проти російського газогону.
  • Кандидат у канцлери Німеччини від "Партії зелених" Бербок заявила, що Росія маніпулює цінами на газ та шантажує цим Європу.
  • Управління верховного комісара ООН із прав людини опублікувало звіт про ситуацію в Україні. У ньому констатовано збільшення порушень режиму припинення вогню на Донбасі та зростання кількості жертв серед мирного населення. УВКБ висловило стурбованість конституційною кризою та кримінальним переслідуванням двох суддів Конституційного суду, а також порушеннями незалежності судової гілки влади. У звіті висловлено ​​стурбованість порушеннями правами людини в Криму, зокрема, заборонами мирних зібрань та браком прав затриманих на справедливий судовий розгляд.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що зустріч президентів Путіна та Зеленського відбудеться в разі узгодження теми переговорів, якщо обидва лідери будуть до них готові.
  • До Києва прибув ще один авіарейс з Афганістану, яким евакуйовано 96 осіб, з них – 30 громадян України та членів їхніх сімей.
  • Російська делегація братиме участь у сесії ПАРЄ в режимі відеоконференції, оскільки її членів не щеплено вакцинами, визнаними в ЄС.

Тренди

  • Європейська аудиторська палата у своєму звіті про ситуацію в Україні констатувала, що в країні, як і раніше, діє системна корупція, а корупціонери повністю контролюють державу ("сталося захоплення держави"). Підтримка ЄС та закони, що було вже прийнято, не дали результатів. Посли країн "великої сімки" висловили розчарування ходом судової реформи в країні.
  • За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, президент Зеленський має підтримку 23,4 % респондентів, його попередник Порошенко – 13,5 %, Тимошенко – 8,9 %, Бойко – 7,1 %, Смешко – 7,7 %. У парламентському рейтингу лідирує "Слуга народу" з 13,4 % підтримки респондентів, далі йдуть "Європейська солідарність" (11,6 %), "Опозиційна платформа – За життя" (7,8 %), "Батьківщина" (7,2 %), "Сила й честь" (5,2 %).

 

No comments:

Post a Comment