September 23, 2021

22.09.2021: На помічника президента Шефіра скоєно замах

На помічника президента Шефіра скоєно замах

  • На помічника президента Шефіра скоєно замах.
  • Зеленський виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН.
  • МОЗ запропонував примусово вакцинувати медиків і чиновників.
  • Верховна Рада заборонила антисемітизм.
  • Кабмін звільнив членів спостережної ради Укрзалізниці.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла поправку до закону про Бюро економічної безпеки, згідно з якою термін початку роботи відомства перенесено на листопад 2021 р.
    Депутати прийняли закон про запобігання поширенню антисемітизму в Україні попри те, що є чинним закон про заборону розпалювання національної та релігійної ворожнечі.
    У першому читанні прийнято закон про запуск "великої приватизації" та скорочення підприємств, держпакети акцій яких заборонено до продажу.
    Внесено зміни до закону про валюту та валютні операції, що полегшують банкам виконання функцій агентів валютного нагляду.
    Верховна Рада прийняла постанову про визнання незаконними виборів Держдуми РФ та вважає російський парламент нелегітимним через залучення до виборів громадян України, які живуть на окупованих територіях.
    Фракція "Слуга народу" поставила на четвер голосування за два ключових для президента Зеленського законопроєктів — про олігархів та "ресурсний", який збільшує податковий тиск на бізнес. Влада поспішає й не хоче дочекатися висновку Венеціанської комісії щодо закону про олігархів, яке буде оголошено в грудні. Проти "ресурсного" або, як його називають депутати Зеленського — "антиахметовського" законопроєкту під Верховною Радою протестуватимуть підприємці та власники автомобілів на єврономерах. Вони наполягають на прийнятті альтернативних законопроєктів, винесених на голосування на позачергове засідання парламенту в другій половині дня. За словами міністра фінансів Марченка, МВФ придає велике значення ухваленню "ресурсного" законопроєкту, який має суттєво поповнити бюджет через збільшення податкового тиску. До цього законопроєкту включено і т.зв. "мінімальне податкове зобов'язання" — податок на володіння землею за межами населеного пункту незалежно від здійснення діяльності на ділянці — вирощування та продаж сільгосппродукції тощо.
    Профільний комітет підтримав призначення виборів мера Кривого Рогу на 27 березня.
  • Кабмін розірвав контракти з главою наглядової ради Укрзалізниці Аджунером та членами ради Лещенком, Матьє й Журавльовим. У червні уряд опублікував постанову про подовження їхніх контрактів на 3 місяці, у вересні він сплив.
    Прийнято рішення про передавання до 1 травня 2022 року в управління Нафтогазу 5 державних ТЕС і ТЕЦ — Дніпровської, Криворізької, Одеської, Миколаївської та Сєвєродонецької.
    Уряд запропонував Верховній Раді прийняти закон про оплату проїзду вантажівок вагою понад 12 т автомагістралями державного значення, що, за твердженням чиновників, дасть змогу поповнити бюджет на 9 млрд грн на рік.
    Прийнято рішення про виділення 100 млн грн до статутного фонду державного акціонерного товариства "Національний фонд інвестицій України", яке очолить колишній міністр економіки Милованов.
    Дозволено оформлення пенсій, соціальної допомоги та субсидій через заповнення заяви в додатку для смартфонів "Дія".
    Кабмін доручив Держаудитслужбі перевірити діяльність Нафтогазу та його дочірніх підприємств за 2017–2021 рр.
    Затверджено кримськотатарський алфавіт на базі латиниці.
  • За даними Держстату, промислове виробництво в серпні скоротилося на 3,3 % проти липня. За 8 місяців 2021 промвиробництво зросло на 1,7 % проти аналогічного періоду 2020 р.
  • Вчинено замах на помічника президента Шефіра. За твердженням журналістів, він відповідає за зв'язки Зеленського з олігархами та впливає на призначення чиновників найбільших держкомпаній, зокрема, Енергоатому. Машину, у якій він їхав на роботу, розстріляно з автомата, поранено його водія, сам Шефір не постраждав. Поліція так і не змогла виявити зловмисника по гарячих слідах. На думку низки експертів, напад було зрежисовано для того, щоби проштовхнути в парламенті голосування за ухвалення закону про олігархів. В іншому випадку злодіїв було б кілька й жертву обов'язково добили. Президент Зеленський із Нью-Йорка назвав "слабкістю" "передавання йому привіту пострілами" й попередив, що відповідь буде "сильною" Він повідомив, що скоротить час візиту в США та повернеться до батьківщини раніше через замах, проте не скасував зустріч із прем'єр-міністром Великої Британії Джонсоном. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що замах є викликом президенту. Російська влада відмежувалася від звинувачень в участі в замаху. Сам Шефір заявив, що останнім часом займався організацією виступу фірми президента "Квартал 95" й у політичному житті участі не брав.
  • Високий суд Лондона відхилив позов сім'ї Суркісів до колишнього президента Порошенка та ексглави НБУ Гонтаревої. Суркіси вимагали компенсацію в розмірі $350 млн за відмову Порошенка купити в них частку телеканалу "1+1".
  • Міністр фінансів Марченко обговорив із місією МВФ виконання українською владою "маяків" меморандуму про надання Україні кредиту stand by та підготовку до перегляду програми кредитування. Представники МВФ звернули увагу на невиконані пункти, щодо забезпечення незалежності НБУ та антикорупційних органів.
  • Курс гривні зміцнився через активні продажі валюти агрохолдингами, металургами та держкорпораціями. На четвер його зафіксовано на позначці 26,67 ₴/$ (-0,04 грн), 31,29 ₴/€ (-0,07 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк кілька разів виходив на торги, скуповуючи надлишки валюти. Обсяг торгів був середнім — приблизно $160 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зростають темпи тестування на коронавірус — у середу проведено 84 тис. тестів, виявлено зараження 7,8 тис. осіб, одужали — 2,3 тис., померли 123 хворих, вакциновано 144 тис. громадян. Кабмін дозволив роботу дошкільних установ та 1–4 класів загальноосвітніх шкіл за будь-якого рівня карантинних обмежень, а також запропонував криміналізувати підробку сертифікатів вакцинації та тестів. Міністр охорони здоров'я Ляшко запропонував зробити щеплення обов'язковими для співробітників органів влади та місцевих держадміністрацій, а також працівників галузі освіти, бо "наявних у країні вакцин для цього достатньо". Він стверджує, що це нібито вже передбачено чинним законодавством.
    У світі зафіксовано 528 тис. випадків інфікування коронавірусом, померли 9,3 тис. хворих. ЄС планує цього тижня виключити Молдову й Боснію й Герцеговину зі списку країн, громадянам яких дозволено в'їзд без обмежень. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, штам коронавірусу "дельта" витіснив усі інші — майже всі нові випадки зараження у світі пов'язані з ним. Президент Байден на віртуальному саміті повідомив, що уряд США закупить для бідних країн ще 500 млн доз вакцин, постачання яких розпочнеться в січні. Усього США поставлять як благодійну допомогу 1,1 млрд доз вакцин. Президент Зеленський у виступі на Генеральній асамблеї ООН порівняв розподіл вакцин із розподілом шлюпок на кораблі, що тоне, і назвав їх засобом дискримінації та посилення нерівності між країнами.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Причепилівці в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки та вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися на приморській ділянці фронту — у Водяному та Павлополі, у Зайцевому на північ від Горлівки й у Новотошківському на трасі Р-66. У Водяному та Павлополі на українські позиції з безпілотників було скинуто гранати. Унаслідок обстрілів поранено 2 українських бійців.
  • Кабмін прийняв постанову про можливість віддаленої ідентифікації та оформлення пенсій для жителів окупованих районів Донбасу.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН перед практично порожнім залом. Він повідомив присутнім про злочини Росії в Криму та на Донбасі, зокрема, про незаконні затримання та роздавання російських паспортів, і порадив російській делегації не залишати зал під час обговорення агресії РФ в Україні. Зеленський назвав ООН "супергероєм на пенсії", який забув своє призначення й заявив, що якщо Організація не відреагує на вибори до Держдуми РФ на окупованій території Донбасу, то оживляти її вже запізно. Він також закликав країни ООН приєднатися до декларації Кримської платформи для боротьби з російською окупацією.
    Зеленський у Нью-Йорку зустрівся з президентом корпорації Microsoft Смітом і обговорив перспективи розвитку співробітництва, розміщення хмарних сервісів на території країни та залучення компанії до розроблення системи електронного голосування тощо.
  • Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відхилив суддів, поданих Україною на посади членів Європейського суду з прав людини через невідповідність кількох кандидатів етичним нормам і попросив внести інші кандидатури.
  • Зеленський на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом обговорив питання взаємодії України з Альянсом та збільшення присутності військових кораблів НАТО в Чорному морі. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що він прагне донести до керівництва НАТО думку України, що процес вступу розтягнувся "непристойно довго", і в української влади немає розуміння, коли стане можливим отримання Плану дій (ПДЧ) для членства в Альянсі. Міністр заявив, що ООН так і не відповіла на запитання щодо неучасті в саміті "Кримської платформи". Кулеба на зустрічі з генеральним секретарем Організації Гутеррешем поінформував його про ситуацію в Криму й передав список 450 громадян України, яких незаконно утримують на окупованих територіях та в Росії.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що постачання газу з РФ до Європи близьке до історичного максимуму, а для збільшення транзиту Україною країни ЄС мусять збільшити закупівлі газу.
  • Віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Стефанишина стверджує, що Україна виконала 58 % зобов'язань, які записано в Угоді про асоціацію з ЄС.

Тренди

  • Україна виконала 8 етапів з 15 для відключення від енергосистем Білорусі та Росії та інтеграції з енергосистемою ЄС. У лютому й червні 2022 р відбудуться випробування з повним відключенням від інших енергосистем за максимальних та мінімальних навантажень. Остаточне підключення до європейської енергосистеми намічено на друге півріччя 2023 р.
  • Глава Верховної Ради Разумков повідомив, що його не запросили на з'їзд президентської партії "Слуга народу" до Трускавця. Він заявив, що у відставку подавати не збирається, проте припускає можливість свого звільнення депутатами владної більшості.

 

No comments:

Post a Comment