September 20, 2021

19.09.2021: Українська влада намагається законодавчо закріпити "формулу Штайнмаєра"

Українська влада намагається законодавчо закріпити "формулу Штайнмаєра"

  • Українська влада намагається законодавчо закріпити "формулу Штайнмаєра".
  • В Україні працювали дільниці з виборів до Держдуми РФ.

В Україні

  • У центрі Києва відбувся "марш рівності" представників ЛГБТ-спільноти "Київ-Прайд-2021", у якому взяли участь приблизно 5 тис. осіб. До маршу приєдналися посли Швеції, Великої Британії, США та Нідерландів. Поліція перекрила рух на вулицях. Акція пройшла без порушень громадського порядку.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби проведено 24,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,3 тис. осіб, одужали 0,6 тис. хворих, померли – 44, вакциновано 36 тис. громадян. У світі зафіксовано 352 тис. випадків зараження, померли 5,8 тис. людей.
  • У Київській області після щеплення від коронавірусу помер 19-річний студент.
  • Попри наджорсткий карантин, у Новій Зеландії зафіксовано нові випадки зараження. У столиці Іспанії Мадриді відбулася велика молодіжна вечірка за участю майже 25 тис. людей. Поліція не змогла розігнати її учасників "через недостатню кількість співробітників".

Війна

  • На Донбасі бойові дії тривають усією лінією фронту. На позиції українських військ із безпілотника було скинуто гранату в Талаківці на схід від Маріуполя, перестрілки сталися в Майорську на околиці Горлівки, у Новолуганському та Луганському на Світлодарському водосховищі, в Орєховому на трасі Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. У Новозванівці в околицях Попасної українські війська було обстріляно з мінометів та важкої артилерії. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • Українська влада намагається через кількох спікерів донести до громадськості "безальтернативність" імплементації до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра". Слідом за членом української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Гармашем, про це, як про доконаний факт, заговорив прессекретар делегації Арестович. За його словами, чинність закону про "особливий статус" Донбасу буде подовжено й цього року, і не має значення, чи буде в ньому закріплено "формулу", яка нібито, у ньому вже "закодована". Гармаш підтвердив, що російська делегація вимагає все більших поступок, зокрема, прийняття нового закону, у якому враховано "вимоги" "республік". Глава російської делегації Гризлов відмахнувся від звинувачення щодо участі у виборах до Держдуми "нових громадян" з окупованих територій. Росія всіляко підкреслює, що за бажання президента Зеленського "врегулювати" ситуацію на Донбасі вона зажадає серйозних поступок, зокрема, прямих переговорів "республік" з Україною. А поки російська делегація торпедує будь-які зусилля України з обміну особами, яких утримують, через включення до складу переговорної групи колабораціоністки Пирогової.
    Держдепартамент США закликав Росію подовжити дозвіл на роботу місії ОБСЄ на двох пропускних пунктах на неконтрольованій ділянці кордону з Україною в Луганській обл.

Україна та світ

  • У Росії завершилися вибори до Держдуми. За попередніми оцінками, до неї проходять путінська партія "Єдина Росія", КПРФ, ЛДПР Жириновського та "Справедлива Росія". Глава ЦВК РФ Панфілова повідомила про спроби втручання у вибори за допомоги кібератак на портал державних послуг. У виборах узяли участь мешканці окупованого Криму, Придністров'я та "республік" Донбасу, які набули російське громадянство. За інформацією російської влади, на виборах проголосували приблизно 150 тис. мешканців ОРДЛО. За повідомленнями з російських регіонів, на виборах були зафіксовано масові порушення – вкидання бюлетенів, залякування спостерігачів, підвезення виборців на дільниці. Про те, що влада не сумнівалася в результаті, каже неприїзд до виборчого штабу міністрів Лаврова й Шойгу, а також секретаря РНБО Медведєва.
    Представник президента Зеленського в Конституційному суді Веніславський спробував пояснити функціонування на території України виборчих дільниць із виборів до Держдуми РФ у Києві, Одесі та Львові тим, що дипломатичні відносини з Росією досі не розірвано, консульські служби функціонують, а українська влада змушена виконувати міжнародні угоди. Він заявив, що парламент наступного тижня прийме звернення до міжнародної спільноти із закликом не визнавати вибори в Держдуму через порушення Росією норм міжнародного права, зокрема, голосування жителів Криму та окупованих територій Донбасу.

 

No comments:

Post a Comment