September 17, 2021

16.09.2021: Офіс президента прагне примусити суддів до подовження реформи

Офіс президента прагне примусити суддів до подовження реформи

  • Офіс президента прагне примусити суддів до подовження реформи.
  • Місія МВФ відновить консультації з українською владою наприкінці вересня.
  • На Донбасі з артилерії та мінометів обстріляно Тарамчук і Щастя.
  • Європарламент ухвалив жорстку резолюцію щодо протидії російському впливу.

В Україні

  • В Офісі президента відбулася нарада з питання можливого зривання судової реформи. У ньому взяли участь голова Верховного суду Данішевська, глава Ради суддів Монич, депутати Верховної Ради, заст. глави Офісу президента Смирнов, міністр юстиції Малюська, глава НАЗК Новіков та посли країн "великої сімки". За результатами зустрічі прийнято спільну заяву про готовність і надалі впроваджувати  судову реформу. Посли G7 заявили, що почули від української влади зобов'язання реформувати Вищу раду правосуддя й закликали Раду суддів забезпечити максимально швидке висування представників до Етичної ради. Держдепартамент США закликав українську владу "врятувати судову реформу". "Центр протидії корупції" звинуватив Данішевську в торпедуванні виборів до Етичної ради.
  • У проекті бюджету передбачено скорочення видатків на Верховну Раду та Офіс президента, водночас істотно зростуть видатки на правоохоронну систему, РНБО та Кабмін. Витрати на оборону закладено в розмірі 5,95 % ВВП (у 2021 г. -–5,91 % ВВП).
  • Конституційний суд розглядатиме звернення про визнання неконституційною земельної реформи в режимі відкритого усного обговорення.
  • Уряд запланував з 1 грудня підвищити мінімальну зарплату із 6,0 до 6,5 тис. грн на місяць. Наступне підвищення відбудеться в жовтні 2022 р – на 200 грн.
  • Мінфін прогнозує, що "Укрзалізниця" буде збитковою ще наступні 3 роки.
  • Прокуратура та Нацполіція провели обшуки в ще одному столичному комунальному підприємстві – "Житлоінвестбуд-УКБ" у справі про розкрадання під час закупівель ліфтового обладнання. Слідчі оглянули будівництво Подільсько-Воскресенського мосту в рамках розслідування справи про службову недбалість та привласнення коштів місцевого бюджету.
    За словами мера Кличка, бюджет Києва у 2022 році становитиме майже 65 млрд грн. У 2021 році він затверджений у розмірі 60,5 млрд грн. Оточення президента Зеленського намагається за допомоги правоохоронців набути контроль над фінансовими потоками столиці. На думку низки експертів, фінансові порушення в Київ – масштабні, проте розтрати та розкрадання бюджетних коштів процвітають у всіх органах державної та місцевої влади, а також на державних підприємствах.
  • ЄС у річницю викрадення журналіста Гонгадзе закликав українську владу підвищити ефективність розслідувань злочинів проти журналістів та громадських активістів.
  • МВФ підтвердив, що його представники відновлять консультації з українською владою наприкінці вересня в режимі відеоконференції. За словами чиновників Фонду, дискусії з українським урядом про подовження кредитування за програмою stand by ще тривають.
  • Торги на міжбанківській біржі пройшли спокійно з невеликим перевищенням пропозиції над попитом. Після обіду угод майже не було. Курс на п'ятницю встановлено на позначці 26,67 ₴/$ (+0,02 грн), 31,37 ₴/€ (-0,15 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено понад 75 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 6,6 тис. осіб, одужали – 1,9 тис., померли – 99 хворих, вакциновано – 123 тис. громадян. За словами міністра охорони здоров'я Ляшка, Тернопільська, Волинська, Закарпатська й Чернівецька області наближаються до "червоного" карантинному рівню. Міністерство цифрової трансформації оголосило, що сертифікат вакцинації можна буде роздрукувати через портал "Дія" наприкінці місяця. МОЗ закликає громадян повідомляти поліцію про продаж підроблених сертифікатів про вакцинацію та тести. Чиновники адміністрації Київської області планують закрити з 20 вересня школи, у яких вакциновані менш ніж 80 % персоналу, попри твердження Міністерства освіти, що вакцинація є добровільною.
    Міністр Ляшко заявив, що Україна готова передати третім країнам вакцину AstraZeneca, термін придатності якої спливає в жовтні-листопаді.
    МОЗ закликало населення вакцинуватися й від грипу, хоча точний штам вірусу цього сезону ще не відомий.
    У світі зафіксовано 571 тис. випадків зараження померли 9,2 тис. хворих.
    Уряд Італії ввело обов'язкову вимогу вакцинації всіх осіб, що працюють, у недержавному секторі тощо. Також без "паспорта" буде неможливо відвідування державних установ та будь-яких інших компаній, а також магазинів і ресторанів. Єврокомісія оголосила про створення Європейського органу з готовності до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я, мета якого – прогнозування та реагування на епідемії, а також виробництво й поширення препаратів та засобів захисту.
    Всесвітня організація охорони здоров'я тимчасово зупинила процес погодження застосування російської вакцини "Супутник-V" через недотримання технології виробництва на одному із заводів у РФ.

Війна

  • На Донбасі окупаційні війська обстріляли з мінометів та важкої артилерії населений пункт Тарамчук на захід від траси Донецьк-Маріуполь у районі КПВВ. Під мінометний обстріл потрапило Щастя на півночі Луганської області, житловий сектор тощо. Також із мінометів обстріляно Піски в околицях Донецька. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів пошкоджено житлові та адміністративні будівлі, транспортні засоби, у Щасті поранено місцевого мешканця.

Україна та світ

  • Європарламент переважною більшістю голосів прийняв резолюцію, у якій закликав країни ЄС до готовності застосувати до Росії ще жорсткіші санкції, зокрема, відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT, а також позбутися російських енергоресурсів. Депутати закликали не допустити запуск в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Причиною санкцій названо дії РФ із підриву безпеки Європи. Частину документа присвячено агресії РФ проти України – окупації Криму та частини Донбасу. У резолюції прямо йдеться, що "звичайного бізнесу" з Росією бути не може, а ЄС та НАТО мусять її стримати для збереження миру та стабільності в Європі й за її межами.
    Польський посол в Україні Ціхоцький запропонував створити нове об'єднання країн Східної Європи та Балтії для протидії загрозам із боку Росії, зокрема, через введення в експлуатацію "Північного потоку-2".
    Президент Зеленський створив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Єрмаком, яка має підготувати пропозиції щодо нейтралізації ризиків від запуску "Північного потоку-2".
  • Всесвітній банк відмовився від публікації щорічного рейтингу Doing Business через змінення підходів до оцінки ділового та інвестиційного клімату. Українські чиновники сподівалися на поліпшення позицій у рейтингу цього року. Торік країна посіла 65-е місце, набагато нижче, ніж усі найближчі сусіди.
  • За розрахунками чиновників Мінфіну, ратифікація двосторонніх угод про пенсійне забезпечення з Ізраїлем та США призведе до збільшення видатків бюджету на 10,6 млрд грн на рік.
  • Президент Польщі Дуда виступив за надання можливості вступу до ЄС Україні, Молдові та іншим країнам, які впроваджують євроінтеграційні реформи.
  • Суд у Молдові відмовив Україні в екстрадиції колишнього судді Чауса, якого вже кілька місяців назад викрадено, вивезено до батьківщини і який наразі перебуває під арештом.
  • У разі повернення до України "скіфського золота" з кримських музеїв, які були виставлені на експозицію в музеї Пірсона в Амстердамі, українська влада має компенсувати витрати зі зберігання в розмірі €122 тис.

 

No comments:

Post a Comment