September 15, 2021

14.09.2021: Євросоюз виділив Україні ще €600 млн "макрофінансової допомоги"

Євросоюз виділив Україні ще €600 млн "макрофінансової допомоги"

  • Євросоюз виділив Україні ще €600 млн "макрофінансової допомоги".
  • Уряд планує оголосити в країні "жовтий" карантинний режим за тиждень.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Шмигаль стверджує, що Кабмін не планує підвищувати комунальні тарифи на тлі зростання цін на газ у Європі. До 1 травня 2022 р газ відпускатиметься побутовим споживачам за "річним" тарифом.
  • Кабмін подав до Верховної Ради проєкт змін до бюджету зі збільшенням витрат на 40 млрд грн коштом перевиконання плану надходжень. Їх буде спрямовано на виплату субсидій, погашення заборгованості з зарплати шахтарів, а також на доплати військовослужбовцям та медикам.
  • За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за 7 місяців 2021 року склав $1,7 млрд, За 7 місяців 2020 р негативний баланс склав $2,3 млрд.
  • Єврокомісія ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту під низькі відсотки ("макрофінансової допомоги") у розмірі €600 млн.
  • Вранці пропозиція валюти перевищувала попитом, що дало змогу Нацбанку викупити до резервів $5 млн. Однак після обіду тенденція змінилася – курс долара почав зростати. На середу курс зафіксовано на позначці 26,64 ₴/$ (-0,05 грн), 31,46 ₴/€ (+0,02 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,01 грн). Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП усього на 1,17 млрд грн. Навіть попри істотне підвищення прибутковості, нерезиденти поступово позбавляються гривневих держоблігацій. Відтік коштів за тиждень склав трохи понад 1 млрд грн. Цього тижня погашення облігацій також незначне – приблизно 1,7 млрд грн, тому ці чинники не істотно не вплинули на ринок.

Пандемія коронавірусу

  • Масштаби тестування на коронавірус збільшуються – за добу проведено понад 75 тис. тестів. Це призвело до погіршення статистики поширення інфекції. Українське Міністерство охорони здоров'я повідомило про підтвердження 4,6 тис. випадків зараження коронавірусом, одужали 1,9 тис. хворих, померли – 93. Вакциновано 146 тис. осіб, з початку кампанії 2 дозами щеплено майже 5 млн громадян.
    Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд не планує запроваджувати обов'язкову вакцинацію – право на самостійне рішення про щеплення гарантовано Конституцією. За його словами, Кабмін планує вакцинацію ще однією дозою препаратів наступного року, "як роблять більшість країн". Шмигаль повідомив, що уряд не має наміру зупиняти громадський транспорт у "червоних" карантинних зонах. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що питання про оголошення всієї території країни "жовтою" карантинною зоною буде вирішуватися наступного тижня. Начальник Держспоживслужби столиці Рубан прогнозує пік захворюваності на коронавірус у Києві в листопаді-грудні. Головний санлікар Кузін заявив, що в торгових центрах великих міст встановлять додаткові камери спостереження за дотриманням масочного режиму та дистанції.
    У світі зафіксовано 513 тис. випадків інфікування коронавірусом, померли 8,9 тис. людей. Президент Росії Путін пішов на самоізоляцію через виявлення випадків зараження в його оточенні. Попри тотальну вакцинацію, рівень захворювання в Туреччині сягнув рівня, що був зафіксований навесні.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з важкої артилерії та мінометів селище Шуми під Горлівкою, поблизу – у Нью-Йорку, а також у Пісках на околиці Донецька сталися перестрілки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • У Нью-Йорку відкрилася сесія Генеральної Асамблеї ООН, на якій буде розглянуто питання про дотримання прав людини в окупованих Донбасі та Криму, а також про деокупацію цих територій.
  • Радник міністра енергетики Зеркаль заявила, що введення в комерційну експлуатацію російського газогону "Північний потік-2" може розтягнутися на роки, а заяви про швидкий запуск прокачування від російських ЗМІ "далекі від реальності". Зеркаль наголосила, що спочатку рішення має прийняти німецький регулятор, а потім воно буде передано на затвердження Єврокомісії. Запуск без дозволу спричинить санкції проти власника та оператора газогону.

Тренди

  • Член парламентського комітету з фінансів депутат Железняк вважає, що "ресурсний" законопроєкт номер 5600 спрямований не проти олігархів, а має метою посилення податкового тиску на звичайних громадян. Також, за словами депутата, документ істотно розширює права Податкової служби щодо перевірок бізнесу та громадян.
  • За опитуванням Research & Branding Group, 40 % респондентів готові переїхати до іншої країни на постійне місце проживання та роботу, якщо виникне подібна можливість. Трохи понад 50 % – не готові до подібного радикального кроку.


 

No comments:

Post a Comment