September 14, 2021

13.09.2021: Кабмін оголосив про запровадження "жовтих" та "зелених" COVID-сертифікатів

Кабмін оголосив про запровадження "жовтих" та "зелених" COVID-сертифікатів

  • Кабмін оголосив про запровадження "жовтих" та "зелених" COVID-сертифікатів.
  • Офіс омбудсмена повідомив про появу в Інтернеті бази персональних даних громадян.
  • Рада суддів провалила вибори членів Етичної ради.

В Україні

  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про підключення до додатка "Дія" внутрішніх небіометрічних паспортів, які було видано громадянам після 2015 р. Офіс представника Верховної Ради з прав людини повідомив, що в мережі Інтернет знайдено базу даних, яка містить 53 мільйони записів з іменами, прізвищами, адресою проживання та номерами телефонів громадян.
  • Укрзалізниця відзвітувала про збитки за І півріччя в розмірі 1,4 млрд грн.
  • Віцепрезидент Світового банку Бьорде заявила, що рішення уряду про зниження тарифу на електроенергію для домогосподарств, які споживають менш ніж 250 кВт•год на місяць може підірвати фінансове оздоровлення енергосектору. Вона підкреслила, що реформа корпоративного управління в Україні пробуксовує й навіть частково скасовується, а управління держкомпаніями розпорошено між 96 міністерствами та відомствами. За словами Бьорде, банк надасть наступний транш Україні після виконання вимог, які було оголошено торік. Серед них – завершення земельної реформи.
  • Рада суддів не змогла обрати представників до Етичної ради, яка буде перевіряти на доброчесність кандидатів та членів Вищої ради правосуддя. Президент Зеленський оголосив про проведення засідання у своєму Офісі 16 вересня за участю членів Ради суддів, Верховного суду, представників парламенту та послів "великої сімки". Чиновники вважають, що Рада суддів торпедує судову реформу.
  • За словами представника президента в Конституційному суді – депутата від "Слуги народу" Веніславського, висновок Венеціанської комісії щодо законопроєкту Зеленського про олігархів є "рекомендованим" і не зможе заблокувати прийняття закону Верховною Радою.
  • Верховний суд розгляне 14 вересня апеляцію сім'ї Суркісів до Приватбанку щодо примусової конвертації депозитів у капітал після націоналізації банку. Сума позову – $350 млн.
  • Фонд обов'язкового державного страхування повідомив про брак коштів на виплату допомоги з часткового безробіття. Кабмін планує додатково виділити на ці цілі 0,46 млрд грн.
  • Мінфін повідомив, що місія МВФ приїде до Києва вже наступного тижня.
  • НБУ затвердив основні принципи грошово-кредитної політики на 2022 р. За словами глави НБУ Шевченка, документ закріплює курс на інфляційне таргетування до рівня 5 % та курс гривні, який регулюватиметься за допомоги облікової ставки.
  • У понеділок торги на міжбанку відбулися спокійно. Період сплати податків ще не почався, нерезиденти в сесії участь не брали, а держмонополії валюту не продавали Курс на вівторок зафіксовано на рівні 26,69 ₴/$ (+0,01 грн), 31,45 ₴/€ (-0,14 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,01 грн). Банкіри очікують на реакцію Мінфіну на підвищення облікової ставки. Якщо прибутковість ОВДП буде підвищено, то з'явиться шанс купівлі держоблігацій нерезидентами із подальшим зміцненням гривні.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні за добу проведено 62,7 тис. тестів, виявлено 3,3 тис. випадків зараження на коронавірус. Одужали 1,4 тис. хворих, померли – 97. Вакциновано 135 тис. осіб, з початку кампанії 1 або 2 дозами препаратів щеплено майже 6 млн громадян. За результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи", 52 % респондентів проти обов'язкової вакцинації, "за" -– приблизно 23 %, не планують вакцинуватися 56 %. Понад половина опитаних виступили за обов'язкову вакцинацію медпрацівників, 42 % – викладачів, 40 % – військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів. Вакцинація в Україні є добровільною.
    Кабмін оголосив про впровадження градації "COVID-сертифікатів", які будуть містити інформацію про вакцинацію та про одужання, а також заперечний результат тестування терміном 72 години. "Зелений" сертифікат буде містити інформацію про 2 щеплення або одужання, "жовтий" – про одну дозі препарату від коронавірусу. Чиновники планують обмежити дозволити роботу закладів культури та спортзалів у "жовтому" режимі карантину, якщо всі відвідувачі й понад 80 % персоналу матимуть сертифікати. Чиновники зазначили, що власники закладів будуть самостійно обирати, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватися всіх карантинних обмежень.
    Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Полосков повідомив про переведення області до "жовтої" карантинної зони вже наступного тижня. Він заявив, що в цьому режимі зможуть працювати тільки школи, де вакциновано не менш ніж 80 % персоналу. Чиновник не сказав, що вакциновані особи також можуть бути носіями інфекції.
    Харківська компанія "Лекхім" планує на початку наступного року запустити виробництво за ліцензією китайської вакцини Coronavac.
    У світі зафіксовано 441 тис. випадків інфікування, померли 6,8 тис. осіб.

Війна

  • Армія на Донбасі зазнає втрат щодня. 13 вересня внаслідок обстрілу загинув ще один військовослужбовець. Окупанти обстріляли з важкої артилерії та мінометів позиції українських військ і населені пункти в околицях Горлівки – Верхньоторецьке та Нью-Йорк (Новгородське), перестрілки та вогневі контакти сталися на північ від Горлівки – у Зайцевому, а також у Луганській обл. – у Попасній та її околицях – у Катеринівці та Новоолександрівці, на трасі Р-66 – у Причепилівці й у Золотому, неподалік від ділянки розведення військ та КПВВ на окуповану територію.

Україна та світ

  • Німецький енергорегулятор одержав заявку на сертифікацію російського газогону "Північний потік-2" Заяву буде розглянуто протягом 4 місяців, проте експерти не сумніваються, що газогін буде сертифіковано набагато швидше через різке зростання ціни на газ у Європі.
  • У Чехії за запитом українських правоохоронців затримано громадянина РФ Франчетті, який брав активну участь в окупації Криму. Його готують до екстрадиції до України.
  • Росія затримує прохід Керченською протокою суден, що прямують до українських портів Бердянськ та Маріуполь, від 15 до 32 годин.
  • Білоруський президент Лукашенко оголосив про намір розмістити російські зенітно-ракетні комплекси С-400 поблизу кордону з Україною.

Тренди

  • Правоохоронні органи відкрили справу щодо депутата Лероса після появи на анонімних телеграм-каналах сфабрикованого відео, де він нібито бере гроші за організацію нападу на нього. Лерос вважає, що це зроблено за прямою вказівкою Офісу президента після того, як він викрив корупцію Зеленського та його оточення.
  • Глава Верховної Ради Разумков заявив, що чутки про його відсторонення від посади не мають підстав. За його словами, у парламенті проєкти постанов про його відкликання не зареєстровано.
  • Депутати планують виключити низку податків з одіозного "ресурсного" законопроєкту 5600, який влада назвала "антиахметівським". На думку низки експертів, ці правки не змінять спрямованість документу на фіскалізацію. Олігархи просто включать нові податки до собівартості продукції. Результатом стане підвищенням цін для кінцевих споживачів, що призведе до подальшого зростання інфляції.

 

No comments:

Post a Comment