September 11, 2021

10.09.2021: ТСК Верховної Ради не виявила у "Вагнергейті" української спецоперації

ТСК Верховної Ради не виявила у "Вагнергейті" української спецоперації

  • ТСК Верховної Ради не виявила у "Вагнергейті" української спецоперації.
  • Газпром офіційно оголосив про завершення будівництва "Північного потоку-2".
  • Разумков відправив законопроєкт про олігархів на розгляд Венеціанської комісії.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Шмигаль на "годині уряду" був змушений визнати, що в бюджеті не вистачає коштів на виплату субсидій. Він повідомив, що Кабмін подасть до Верховної Ради законопроєкт про виділення на ці цілі додаткових 12 млрд грн. Розгляд питання продавили фракції "Європейська солідарність" та "Батьківщина".
    Депутати заслухали інформацію тимчасової слідчої комісії з розслідування злочинів проти державності щодо провалення спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнера". Глава комісії Безугла заперечувала факт взаємодії української розвідки зі спецслужбами Туреччини та США За її словами, рішення про початок "спеціального заходу", а не спецоперації. було прийнято лише у 2020 р, тому попередній президент Порошенко не міг її санкціонувати. Безугла всіляко намагалася вигородити Зеленського та Єрмака, а також інших осіб, які були присутні під час доповіді в Офісі президента. За твердженням членів фракції "Європейська солідарність", Безугла у своєму виступі свідомо збрехала.
    Депутати створили тимчасову слідчу комісію щодо зловживань у Державному космічному агентстві.
    Спікер парламенту Разумков відправив законопроєкт Зеленського про олігархів на розгляд Венеціанської комісії.
    Депутати прийняли закон про заборону реклами демонстрації оголеного тіла, а також пропаганди гендерної нерівності.
  • Держфіскальна служба встановила факт недоплати у 2017 р Нафтогазом ПДВ у розмірі 3 млрд грн. За інформацією ЗМІ, компанія вже перерахувала заборгованість до бюджету. За словами заст. держсекретаря США Нуланд, американська адміністрація стурбована атаками української влади на успішні реформи, зокрема, на реформу корпоративного управління держпідприємствами. Нуланд окремо згадала відставку іноземних членів наглядової ради Нафтогазу. Вона заявила, що правова невизначеність в Україні відштовхує іноземних інвесторів.
  • В Укрзалізниці створено кризову комісію, яку очолив міністр Кубраков.
  • Міжнародні партнери висунули список кандидатів для відбору та призначення до комісії з етики Вищої ради правосуддя та конкурсної комісії Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • НБУ прийняв рішення про ліквідацію банку "Земельний капітал".
  • На міжбанківській валютній біржі протягом усієї торговельної сесії попит та пропозиція були збалансовані, коливання курсу – незначні, обсяги торгів – середні На понеділок курс зафіксовано на позначці 26,68 ₴/$ (-0,05 грн), 31,58 ₴/€ (-0,04 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн). Цього тижня НБУ купив на міжбанку $79 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в п'ятницю проведено 65,4 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 3,9 тис. осіб. Одужали – 1,7 тис. хворих, померли – 69. Вакциновано 183 тис. громадян, з початку кампанії – понад 5,8 млн. Спікер парламенту Разумков повідомив, що тестом підтверджено його повторне зараження, хоча він уже перехворів минулої осені.
    У світі зареєстровано 597 тис. випадків зараження, померли 9,1 тис. хворих. США мають намір почати вакцинацію дітей 5–11 років у жовтні. У 117 хасидів, які повернулися до Ізраїлю з України, виявлено зараження та підроблені довідки про заперечні результати тестів. На батьківщині їм загрожує тюремне ув'язнення.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з важкої артилерії Новогнатівку на схід від Волновахи і траси Донецьк – Маріуполь. Під мінометний обстріл потрапили оборонці Попасної на півночі Луганської обл. Перестрілки та вогневі контакти сталися на ділянці фронту в районі узбережжя Азовського моря – у Широкиному та Водяному, а також у Луганській обл. – у Золотому. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще трьох – поранено.

Україна та світ

  • За словами заст. держсекретаря США Нуланд, кілька днів тому відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки". У ній брали участь глава Офісу президента Єрмак і заст. глави Адміністрації російського президента Козак. Нуланд заявила, що зустріч пройшла "у позитивному ключі", а США готові приєднатися до процесу або посприяти йому в будь-який момент. Міністр закордонних справ Кулеба вважає за необхідне залучення США як учасника будь-якого формату переговорів з урегулювання на Донбасі.
  • У Європі ціни на газ побили черговий рекорд і перевищили $700/1000 м³. Підземні сховища майже порожні. Практично весь скраплений газ із північної Африки, Саудівської Аравії та Катару викуповує Китай і інші країни південно-східної Азії. На думку експертів, Росія фактично диктує умови Європі щодо легалізації свого газогону "Північний потік-2". Газпром у п'ятницю оголосив про завершення будівництва.
  • На думку Єрмака, Росія використовує "Північний потік-2" як зброю проти України. Він вважає, що питання газогону мусить обговорюватися на переговорах у "нормандському форматі". Радник Держдепартаменту Хохштейн заявив, що США й надалі докладатимуть зусиль щодо запобігання введення газогону в експлуатацію. Український посол у США Маркарова вважає, що американські санкції в змозі зупинити проєкт, навіть на цьому етапі.
  • Президент Зеленський допустив можливість широкомасштабної війни з Росією, проте все ще сподівається на конструктивну зустріч із президентом РФ Путіним. Прессекретар російського президента Пєсков назвав ці міркування "апокаліптичними".

 

No comments:

Post a Comment