September 03, 2021

02.09.2021: Росія проти подовження мандата місії ОБСЄ на кордоні

Росія проти подовження мандата місії ОБСЄ на кордоні

  • Росія проти подовження мандата місії ОБСЄ на кордоні.
  • Газпром планує розпочати постачання газу "Північним потоком-2" не пізніше зими.

В Україні

  • Міністерство оборони оголосило про початок тестування в додатку "Дія" сервісу для зміни адреси проживання призовників.
  • Курс долара на міжбанківській біржі зранку ріс на тлі інфляційних очікувань ринку та спекулятивних угод. Однак після обіду з'ясувалося, що покупців валюти небагато й котирування відкотилися нижче рівня середи. У цей момент з'явився НБУ, який виставив пропозицію нижче за ціну ринку, зафіксувавши нижню межу. На п'ятницю курс гривні зафіксовано на позначці 27,02 ₴/$ (+0,02 грн), 32,01 ₴​/€ (+0,07 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні впродовж добу зроблено 53 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 2,1 тис. осіб. Одужали 1,1 тис. хворих, померли – 45. Вакциновано 150 тис. осіб, 2 дози щеплень дістали понад 4 млн громадян. У світі підтверджено тестами 678 тис. випадків зараження, померли 10,7 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ та населених пунктів. На околицях Донецька – у Новомихайлівці українські війська потрапили під мінометний обстріл, у Красногорівці – під обстріл важкої артилерії. У Новотошківському Луганській області сталася перестрілка. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранення український військовослужбовець.

Україна та світ

  • На засіданні Ради ОБСЄ Росія відмовилася від подовження мандата на розміщення постів ОБСЄ на неконтрольованій ділянці кордону в Луганській області – у пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк". МЗС України рішуче засудив деструктивні дії РФ і назвав їх саботажем мінських домовленостей. На думку низки експертів та аналітиків, Росія розв'язує собі руки для масованого перекидання військ, техніки, боєприпасів та палива до ОРДЛО.
    Одним із результатів переговорів президентів Зеленського й Байдена стало оголошення про відновлення роботи комісії стратегічного партнерства. За словами глави МЗС України Кулеби, засідання комісії відбудеться цієї осені. Сторони планують ухвалити нову хартію стратегічного партнерства.
    Прессекретар МЗС РФ Захарова після повідомлення про надання американської військової допомоги Україні закликала міжнародну спільноту запровадити ембарго на постачання озброєнь до країни. Вона також висловила стурбованість розширенням військово-технічного співробітництва України з НАТО, зокрема, збільшенням кількості військових навчань. За словами прессекретаря російського президента Пєскова, допомога США може підштовхнути Україну до "непередбачуваних" дій на Донбасі, зокрема, до спроби вирішення конфлікту у військовий спосіб. Він стверджує, що зустрічі Зеленського з Путіним заважає питання Криму, яке Росія вважає остаточно закритим.
  • Президент Зеленський відвідав Каліфорнію. У планах його команди були зустрічі з главами найбільших корпорацій, проте погодився з ним зустрітися лише гендиректор Apple Кук.
  • Глава "Газпрому" Міллер заявив, що постачання газу до Європи "Північним потоком-2" розпочнуться цього опалювального сезону.

 

No comments:

Post a Comment