September 02, 2021

01.09.2021: Зустріч Зеленського й Байдена не стала проривом у відносинах США й України

Зустріч Зеленського й Байдена не стала проривом у відносинах США й України

  • Зустріч Зеленського й Байдена не стала проривом у відносинах США й України.
  • Мінфін погасив єврооблігації та відсотки за ними на $1,3 млрд.
  • Ціна газу в Європі б'є рекорди.

В Україні

  • За інформацією Держказначейства, план за надходженнями до бюджету в серпні перевиконано на 8,7 %
  • Мінфін частково погасив єврооблігації, які було випущено у 2015 р у рамках реструктуризації державного боргу. Загальна сума виплат разом із купонним доходом склала понад $1,3 млрд.
  • Протягом усієї торговельної сесії на міжбанку попит помітно перевищував пропозицію. Нерезиденти купували валюту після погашення Мінфіном ОВДП попередніх випусків. Курс долара стабільно зростав, навіть попри вихід на торги Нацбанку з пропозицією долара за 27,03 грн. На четвер курс зафіксовано на позначці 27,00 ₴/$ (+0,11 грн), 31,93 ₴/€ (+0,10 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, протягом доби зроблено 53,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 2,5 тис. осіб, одужали – 0,9 тис. хворих, померли – 44. Вакциновано впродовж доби 120 тис. осіб. За даними сайту Worldometers, у світі в середу зафіксовано 682 тис. випадків інфікування, померли 10,5 тис. людей.

Війна

  • На Донбасі не припиняються перестрілки та артдуелі всією лінією фронту. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному на азовському узбережжі, у районі Донецька – у Невельському, Пісках та Авдіївці, у Новолуганське на Світлодарському водосховищі, а також у Луганській області – у Новозванівці поблизу Попасної, у Причепилівці в районі траси Р-66 та в Золотому неподалік від КПВВ на окуповану територію. Унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.
    На переговорах безпекової підгрупи тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі українська делегація оголосила про грубі порушення режиму припинення вогню. Жодних рішень знову прийнято не було через небажання російської делегації.

Україна та світ

  • Відбулася зустріч президентів США Байдена та України Зеленського. У підсумковому пресрелізі багато сказано про розвиток співпраці двох країн у різних галузях. Жодних конкретних гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2" та через зростання загрози на кордонах із Росією й Білоруссю Україна не отримала. Україні буде надано військово-технічну допомогу на суму в $60 млн, частиною якої буде постачання невеликої партії протитанкових ракетних комплексів Javelin. Також США виділять $463 млн на реалізацію реформ держуправління, судової та правоохоронної системи та $43 млн на гуманітарну допомогу на відновлення інфраструктури Донбасу. Зеленський заявив, що Байден йому гарантував запровадження санкцій проти "Північного потоку-2" у разі небезпеки для України. Спільної пресконференції за підсумками переговорів не було.
  • Міністр економіки Любченко підписав меморандум з Ексімбанком США про можливе надання гарантій під кредит на купівлю Україною американських товарів на суму $3 млрд.
  • Ціни на газ у Європі сягнули нового максимуму в $630/1000 м3. Враховуючи транспортування до України та ПДВ, кінцева ціна перевищила $800/1000 м3.

 

No comments:

Post a Comment