September 01, 2021

31.08.2021: Набув чинності закон про податкову амністію

Набув чинності закон про податкову амністію

  • Набув чинності закон про податкову амністію.
  • У перший день візиту Зеленського до США підписано кілька угод.
  • Ахметов продав "Vega Telecom" усього за $15 млн.
  • Держборг України на 1 серпня зріс до майже $93 млрд.

В Україні

  • За словами міністра енергетики Галущенка, до України для проходження опалювального сезону треба додатково імпортувати 3,5 млн т вугілля. Запаси вугілля на складах електростанцій, державних тощо, – критично низькі.
  • Прокуратура та Держфіскальна служба обшукали ще одне київське комунальне підприємство – Київжитлоспецексплуатація в рамках розслідування справи про крадіжку коштів столичного бюджету.
  • Конституційний суд відмовився розглядати незаконність призначення Шкарлета міністром освіти. Однією з причин відмови стала "втрата" відеозапису засідання, де кандидатура Шкарлета ледве набрала 226 голосів через неперсональне голосування, зокрема, депутатів від "Опозиційної платформи – За життя".
  • Набув чинності закон про податкову амністію та добровільне декларування коштів та активів. Він діятиме протягом року з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 Закон передбачає одноразову виплату збору в розмірі 5 % за декларування валютних цінностей, які знаходяться в Україні, і 9 % – для активів, які знаходяться за кордоном. Водночас за умови купівлі ОВДП на задекларовані кошти до 20 червня 2022 р ставку збору буде знижено до 2,5 %.
  • За даними НБУ, трудові мігранти за пів року перерахували в Україну 6,21 млрд, що на $0,6 млрд більше, ніж торік.
  • Дочірня компанія азербайджанського мобільного оператора Bakcell – Vodafone Україна – купила телекомунікаційну компанію Vega Telecom в олігарха Ахметова. За даними ЗМІ, сума операції склала всього $15 млн.
  • За даними НБУ, на 31 липня сукупний державний та гарантований державою борг становив $92,96 млрд. За місяць він зріс у валюті на 0,48 %.
  • У вівторок Держказначейство перерахувало експортерам відшкодування ПДВ на суму 1,5 млрд грн кількома траншами, що спричинило невеликі коливання котирувань на торгах. Попит і пропозиція, загалом, дійшли балансу, обсяг торгів – трохи перевищив середні показники й сягнув $195 млн. Курс гривні на середу встановлено на позначці 26,89 ₴/$ (+0,03 грн), 31,83 ₴/€ (+0,14 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн). Мінфін залучив на аукціоні ОВДП загалом приблизно 6 млрд грн, з яких 3 млрд грн – у гривні, однак на валютні торги аукціон не вплинув. Практично всі продажі припали на 15-місячні та 3-річні ОВДП, чиновники підвищили прибутковість 3-річних паперів на 0,15 % – до 12,45 %. У середу Мінфін мусить погасити облігації попередніх випусків на 3,4 млрд грн. Глава ради НБУ Данилишин вважає, що Мінфін мусить переглянути політику запозичень, оскільки останніми місяцями на аукціонах залучається лише чверть запланованих коштів.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні впродовж доби протестовано на коронавірус 63,4 тис. осіб, виявлено 2075 інфікованих, одужали 925 хворих, померли – 44. Щеплено різними вакцинами 157 тис. осіб. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 608 тис. випадків зараження, померли 9 тис. хворих.
  • Голова Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз виконав план вакцинації – до кінця літа щеплено 70 % дорослого населення. Італія дозволила в'їзд вакцинованих туристів з України без проходження карантину. Цифрові сертифікати України про вакцинацію визнала Латвія.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів та легкої артилерії позиції українських військ і населені пункти в околиці Донецька – у Красногорівці та Мар'їнці. У Нью-Йорку (Новгородському) на схід від Горлівки стався вогневої контакт зі застосуванням гранатометів. Під мінометний обстріл потрапили оборонці Новозванівки в околицях Попасної на півночі Луганської області. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських бійців та місцевих жителів протягом доби не було.

Україна та світ

  • Українська делегація у Вашингтоні під час візиту президента Зеленського до США підписала кілька важливих двосторонніх документів. Міністр оборони Таран підписав рамкову угоду про надання військової та дослідницької допомоги і стратегічне партнерство із захисту України від російської агресії. США мають намір виділити військову допомогу Україні в розмірі $60 млн, частиною якої будуть протитанкові ракетні комплекси Javelin. Також підписано угоди про науково-технічне співробітництво, безпеку космічних польотів, захист інформації та безпеку кордонів. З компанією Westinghouse підписано меморандум про спільне будівництво енергоблоку на Хмельницькій АЕС із перспективою подовження контракту.
    На зустрічі з міністром енергетики США Грьонгольм Зеленський наполягав на консультаціях із Німеччиною та США щодо збереження транзиту газу через Україну. Український міністр енергетики Галущенко заявив, що навіть частковий запуск російського газопроводу "Північний потік-2" скоротить транзит російського газу через Україну в 3 рази проти минулого року. Єврокомісія заявила, що діалог із Києвом щодо перспектив енергетичної безпеки країни триватиме.
    Зеленський заявив, що підтримки НАТО тільки на словах замало, потрібні конкретні кроки щодо приймання країни до Альянсу. За його словами, це є тактичною метою України для деокупації територій. Крім того, він запропонував долучити США до "нормандського формату" переговорів із РФ і стверджує, що це допоможе швидше врегулювати конфлікт на Донбасі.
  • МЗС України оголосив, що вибори до Держдуми РФ, які буде проведено на території окупованого Криму, зроблять їх нелегітимними загалом.
  • Президент Байден назвав евакуацію армії та цивільних осіб з Афганістану "надзвичайним успіхом". Міністр закордонних справ Німеччини Маас вважає, що для вирішення політичних і практичних питань європейській дипломатії доведеться вести переговори з Талібаном. Глава МЗС України Кулеба заявив, що з Афганістану досі не евакуйовані 200 громадян, ще 4 країни попросили Україну допомогти з евакуацією.

 

No comments:

Post a Comment