August 31, 2021

30.08.2021: Тарифи на електроенергію для населення зростуть до "економічно обґрунтованих"

Тарифи на електроенергію для населення зростуть до "економічно обґрунтованих"

  • Тарифи на електроенергію для населення зростуть до "економічно обґрунтованих".
  • Нацбанк став збитковим за підсумками півріччя.
  • На Донбасі загинув ще один військовослужбовець.
  • Депутат від "Слуги народу" заплатив ЗМІ за прибирання матеріалів про вчинене ним ДТП.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке наказує уряду плавно підвищити тарифи на електроенергію для населення для поступового переходу на "економічно обґрунтовану ціну". Також на РНБО прийнято рішення про передавання держпакетів акцій обласних енергогенерувальних та енергорозподільчих компаній в управління Міністерству енергетики. Ці пакети виключено з плану приватизації.
  • Азербайджанська компанія SOCAR передала права на отримання російських нафтопродуктів та зрідженого газу дочірній фірмі SNEL Energy, після чого у SNEL помінялися кінцеві бенефіціари. Журналісти не змогли встановити нових власників.
  • Печерський суд заарештував без права внесення застави ветерана полку "Азов" Довбиша та керівника черкаського відділення руху "Національний корпус" Кухарчука. Поліція звинувачує їх у нападі на співробітників під час акції під Офісом президента. Слідство так і не змогло пред'явити однозначних доказів їхньої провини.
  • Пресслужба НБУ повідомила, що за першу половину року регулятор зазнав 12 млрд грн збитку, водночас чистий дохід склав 20 млрд грн. Причиною збитків названо переоцінку виплат за державними облігаціями та євробондами.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив, що уряд планує направити на соціальні виплати частину з $2,7 млрд, які було отримано від МВФ як допомогу 26 серпня.
  • На міжбанку з'явилася валюта, з кредитних коштів Укравтодору. Ринок "вузький", тому навіть невеликий надлишок або нестача валюти призводить до значних коливань курсу. Нацбанк у понеділок купив приблизно $60 млн, після чого ринок заспокоївся. Курс на вівторок зафіксовано на позначці 26,86 ₴/$ (-0,07 грн), 31,70 ₴/€ (+0,03 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 46 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1356 осіб, одужали – 1257 пацієнтів, померли – 51, вакциновано 150 тис. громадян. У світі в понеділок зафіксовано 517 тис. випадків інфікування, померли 7,6 тис. хворих. Чиновники українського МОЗу обіцяють не запроваджувати обов'язкову вакцинацію вчителів, попри незначне охоплення щепленнями. ЄС виключив Ізраїль, США, Косово, Чорногорію, Північну Македонію та Ліван зі списку країн, громадянам яких дозволено в'їзд до Шенгенської зони без обмежень через зростання в них кількості заражень.

Війна

  • На Донбасі армія знову зазнала втрат, окупаційні війська все частіше застосовують міномети, артилерію та протитанкові ракетні комплекси. Від осколкового поранення загинув боєць, ще двох – поранено внаслідок обстрілу та підриву на вибуховому пристрої. Окупанти обстріляли позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Широкиному та Водяному, у Шумах і Нью-Йорку в околицях Горлівки, у Троїцькому на кордоні Донецької та Луганської областей, а також у Новотошківському, Новозванівці та Катеринівці в районі Попасної та траси Р-66. Спікер парламенту Разумков під час поїздки на Донбас заявив, що українські війська захищатимуть військовослужбовців та відповідатимуть на обстріли.
    Спікер тристоронньої контактної групи на переговорах із врегулювання на Донбасі Арестович повідомив, що глава делегації колишній президент Кравчук не братиме участі в засіданнях до кінця року. Кравчук проходить реабілітацію після складної операції на серці.

Україна і світ

  • Польська газова монополія PGNiG купила в компанії ERU Management Service контрольний пакет акцій підприємства "Карпатигазвидобування", яка є власником ліцензії на видобуток вуглеводнів у прикордонному з Польщею районі.
  • Рада Безпеки ООН не підтримала пропозицію Франції про створення зони безпеки в столиці Афганістану Кабулі. Було прийнято резолюція із закликом до Талібану забезпечити можливість покинути країну всім охочим, дотримуватися прав людини – жінок, дітей та меншин, а також не перешкоджати постачанню гуманітарної допомоги. Держдепартамент США повідомив, що всі військовослужбовці країни вже покинули Афганістан, а плани щодо розміщення дипмісії буде розглянуто після оцінки ситуації протягом кількох тижнів.
  • Угорщина підписала з Газпромом 10-річний контракт на постачання газу в обхід України через Турецький потік й північним маршрутом – через Австрію.

Тренди

  • Користувачів українських соцмереж обурили факти зняття ЗМІ за гроші інформації про ДТП, яке скоїв депутат від "Слуги народу" Трухін, наближений до оточення президента Зеленського. За інформацією журналістів, Трухін за кермом автомобіля в стані алкогольного сп'яніння зіткнувся з двома іншими авто, що спричинило травмування 6 осіб. Поліція намагається зам'яти справу і "відмазати" депутата.

 

No comments:

Post a Comment