August 29, 2021

28.08.2021: На Донбасі поранено і травмовано 10 українських військовослужбовців

На Донбасі поранено і травмовано 10 українських військовослужбовців

  • На Донбасі поранено і травмовано 10 українських військовослужбовців.
  • Укравтодор узяв кредит у валюті в консорціуму українських банків.
  • З Афганістану евакуйовано всіх українських громадян.

В Україні

  • За даними компанії "Оператор ГТС України" борги газозбутових організацій (обл- та міськгазів) зросли до 9,2 млрд грн. Понад 2/3 заборгованості (6,7 млрд грн) припадає на підприємства олігарха Фірташа, які працюють під загальним брендом "Регіональна газова компанія".
  • За словами керівника авіакомпанії "МАУ" Дихне, фінансовий стан підприємства стабільний і ефективний, поточні податки та збори сплачуються вчасно. Він повідомив, що топменеджмент компанії тісно співпрацює з чиновниками Мінінфраструктури. Причиною збитків компанії торік Дихне назвав втрату літака, якого було збито над Тегераном, та повернення коштів за квитки під час карантину.
  • Укравтодор узяв кредит у консорціуму українських банків на суму $376 млн під 4,9 % річних для реалізації програми "Велике будівництво".
  • Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що починаючи з весни 2022 року продажі рецептурних препаратів буде дозволено тільки за електронними рецептами. Це передбачено законопроєктом про медичне страхування, який готує уряд.
  • В Одесі відбувся марш ЛГБТ, Противники акції спробували її зірвати, відбулися сутички з поліцією, затримано 51 осіб.
  • Торги в робочу суботу були млявими, кількість і обсяг продажів – мінімальні, оскільки закриття угод можливо тільки в понеділок. НБУ встановив верхню планку курсу, виставивши долар на продаж за 26,96 грн. Регулятор залишив курс на понеділок на позначці п'ятниці: 26,93 ₴/$, 31,66 ₴/€, 3,64 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 38,9 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 1906 осіб, одужали 685 хворих, померли – 34. Вакциновано 87,6 тис. громадян. У світі зафіксовано 544 тис. випадків зараження, померли 8,7 тис. хворих.
    У Японії зафіксовано 2 випадки смерті пацієнтів віком до 30 років, яких було щеплено вакциною "Moderna", регулятор зупинив вакцинацію цим препаратом. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив про намір розірвати контракт на постачання 1,5 млн доз вакцин CoviShield й 10 млн доз Novavax з компанією Serum Institute of India, Причиною припинення договору він назвав невиконання зобов'язань постачальником. Вакцина Novavax досі не пройшла сертифікацію. Ляшко пояснив зрив вакцинації "великою кількістю свят". За словами міністра, до України вакцина Moderna поки поставлятися не буде, а залишки буде спрямовано на вакцинацію осіб, яких уже щеплено першою дозою.
    У Франції 7 тиждень поспіль проходять масові маніфестації противників примусової вакцинації та "паспортів здоров'я". Масові акції відбулися й у столиці Німеччини, попри заборони судів.

Війна

  • На Донбасі сталося різке загострення бойової ситуації в Донецькій області. Окупанти двічі обстріляли Авдіївку зі ствольної артилерії та мінометів, під мінометний обстріл потрапили оборонці Широкиного на приморській ділянці фронту, Гранітного на схід від траси Донецьк-Горлівка, в околицях Донецька – у Невельському та Водяному, у районі Горлівки – у Південному, Гольмівському, Майському. У Луганському на Світлодарському водосховищі стався вогневий контакт зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Вдруге за тиждень під обстріл потрапив житловий сектор селища Травневе. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів 10 українських військовослужбовців дістали бойові травми й поранення. Серед мирних мешканців жертв немає. Журналіст Гармаш – член української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи – назвав обстріл Авдіївки "провокацією перед зустріччю президентів Байдена та Зеленського".

Україна та світ

  • З Афганістану прибули ще 3 рейси з евакуйованими громадянами України та інших країн. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що з країни вивезено всіх громадян, які виявили бажання, а загалом евакуйовано понад 600 осіб. Прессекретар Пентагону Кірбі заявив про початок виведення військ з аеропорту Кабула, Таліби запропонували Туреччині взяти контроль над аеропортом. Турецька влада заявила, що вивчає цю пропозицію. Франція й Велика Британія планують на екстреному засіданні Ради безпеки ООН запропонувати створення зони безпеки в Кабулі.
  • Прем'єр-міністри України Шмигаль та Молдови Гаврилиця підписали протокол про оновлення зони вільної торгівлі між двома країнами, враховуючи європейські правила "ПанЄвроМед".

 

No comments:

Post a Comment