August 28, 2021

27.08.2021: Зеленський затвердив реструктуризацію боргів підприємств теплокомуненерго

Зеленський затвердив реструктуризацію боргів підприємств теплокомуненерго

  • Зеленський затвердив реструктуризацію боргів підприємств теплокомуненерго.
  • США надасть Україні додаткову військову допомогу на $60 млн.
  • На Донбасі окупанти вбили ще одного українського бійця.
  • Ціна газу для підприємств сягнула майже 20 тис. грн/1000 м3.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про реструктуризацію перед Нафтогазом боргів підприємств – постачальників тепла. Загальна сума заборгованості становить понад 100 млрд грн. Закон передбачає можливість погашення коштом держбюджету різниці в тарифах на газ, а також включення до боргових зобов'язань сум, які підтверджено судовими рішеннями.
    Ціна газу на Українській енергетичній біржі сягнула абсолютного рекорду – майже 20 тис. грн/1000 м
    3. Нафтогаз постачатиме газ виробникам тепла за фіксованою ціною 7,42 тис.грн/1000 м3 не враховуючи транспортування. Глава Нафтогазу Вітренко назвав умовою гарантування транзиту перенесення точки постачання газу європейським споживачам на кордон України з Росією, щоби вони самі могли платити за транспортування українською ГТС.
  • Фонд держмайна скасував конкурс із продажу держпакету акцій Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, оскільки на момент його проведення було зареєстровано лише одну заявка.
  • Напередодні виборів мера Харкова поліція провела обшуки в житлово-комунальному управлінні мерії.
  • За даними Держстату, номінальна зарплата в липні 2021 р зросла на 21,5 % проти липня минулого року і склала 14,3 тис. грн, а реальна – зросла на 10,2 %. Проти червня 2021 р зростання номінальної зарплати склало 0,2 %, реальної – 0,1 %. Заборгованість із зарплати проти червня зросла на 10,3 % і склала 3,9 млрд грн на 1 серпня. З початку року борги із зарплати зросли на 51,7 %.
  • Аналітики інвестбанку Morgan Stanley погіршили прогноз зростання ВВП України у 2021 році з 4,5 % до 3,4 %, а наступного року прогнозують зростання на 4,2 %.
  • На міжбанківському ринку зафіксовано різкий стрибок попиту на валюту. Це змусило НБУ вийти на торги з продажем долара, що заспокоїло ринок. Курс на суботу зафіксовано трохи нижчі за котирування, за якими продавали валюту чиновники регулятора: 26,93 ₴/$ (+0,15 грн), 31,66 ₴/€ (+0,15 грн), 3,64 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні впродовж доби зроблено 58,1 тис. тестів, підтверджено інфікування 2082 осіб, одужали 1025 пацієнтів, померли – 54. Протягом доби вакциновано 167 тис. осіб. На думку головного санлікаря Кузіна, пандемія триватиме ще від 2 до 5 років.
    У світі зафіксовано 714 тис. випадків зараження, померли 10 тис. хворих. Розвідка США опублікувала доповідь, у якій зроблено висновок про лабораторне походження коронавірусу, хоча і стверджує, що метою розроблення не було створення бактеріологічної зброї. Посольство Китаю в США назвало доповідь "науково непереконливою". Президент Байден висловив упевненість, що джерела поширення вірусу будуть знайдені. Він звинуватив китайську владу в приховуванні інформації від міжнародних експертів.

Війна

  • На Донбасі поновилися бойові всією лінією фронту. Вогневі контакти та перестрілки сталися на південь від Донецька – у Новомихайлівці, в околицях Горлівки – у Південному та Зайцевому, у районі Світлодарського водосховища – у Новолуганському, Світлодарську та Троїцькому, а також у Луганській обл. неподалік від Попасної – у Катеринівці та Новоолександрівці. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Президент США Байден доручив виділити додаткову військову допомогу Україні в розмірі до $60 млн коштом бюджету Пентагону. Допомога складатиметься з постачання військової техніки, навчання військовослужбовців, а також послуг військового призначення. Адміністрація Байдена підтвердила, що візит Зеленського до США відбудеться, попри проблеми в Афганістані.

Тренди

  • Колишній міністр фінансів Уманський вважає, що програмою "доступні кредити" під 5–7–9 % користуються переважним чином успішні підприємства, які перекредитовуються цими дешевими коштами. На його думку, програма не привела до створення нових робочих місць та розвитку інвестпроєктів, тому її не варто було розгортати.

 

No comments:

Post a Comment