August 25, 2021

24.08.2021: Україна відсвяткувала День незалежності

Україна відсвяткувала День незалежності

  • Україна відсвяткувала День незалежності.
  • Росія відкрила справу про перешкоджання постачання води до Криму.
  • На Донбасі вбито ще одного українського бійця.

В Україні

  • У День Незалежності в Києві відбулися масові заходи. У військовому параді взяли участь підрозділи всіх родів військ, поліції, бійців прикордонної служби й авіації за участю підрозділів та літаків кількох країн НАТО. По завершенні параду відбувся марш учасників бойових дій на Донбасі. На Дніпрі вперше відбувся річковий парад, за участю катерів та вертольотів, а також із демонстрацією висадки десанту. В Одесі було проведено військово-морський парад. На Донбасі на повітряних кулях у сторону окупованій території запущені національні прапори, окупанти спробували їх збити.
    Президент Зеленський підписав указ про оголошення 28 липня Днем української державності та запропонував Верховній Раді зробити його вихідним днем.
    Під час святкування було вчинено акт вандалізму. Поліція затримала мешканця Запорізької обл., який облив сходи Київської мерії червоною фарбою. Ще один інцидент стався з попереднім президентом Порошенком – невідомий облив його зеленкою. Поліція оголосила про затримання зловмисника,

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров'я повідомило, що 24 серпня було зроблено 26,2 тис. тестів на коронавірус, підтверджено інфікування 727 осіб. Одужали 382 хворих, померли – 20, вакциновано 20,7 тис. громадян. У світі зафіксовано 657 тис. випадків зараження, померли 10,5 тис. хворих. Парламент Латвії заборонив депутатам, які не дістали щеплень або не перехворіли брати участь у засіданнях без тестування. Польща передала Україні 650 тис. доз вакцини та засоби захисту. Партія вакцини має обмежений термін придатності, уряди домовилися про продаж 1,3 млн доз Україні в середині серпня. Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто оголосив, що до 2022 р країна налагодить власне виробництво російської вакцини "Спутник-V".

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ у Новомихайлівці на південь від Донецька й у Причепилівці на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, у День незалежності внаслідок обстрілів загинув військовослужбовець, ще двох – поранено.

Україна та світ

  • Ситуація із прісною водою в Криму майже критична. Україна назвала умовою відновлення постачання води на півострів його повну деокупацію. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею "екоцид" через припинення водопостачання Північнокримським каналом з України. Окружний військовий суд Ростова залишив журналіста Бекірова й ще 4 кримськотатарських активістів під вартою в справі про терористичну організацію "Хізб ут-Тахрір".
    Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав саміт "Кримської платформи" "безперспективною русофобською акцією" та заявив, що лідери Заходу потурають "ультрарадикальним націоналістичним рухам в Україні". Речник МЗС РФ Захарова заявила, що участь у "платформі" Росія розглядає як зазіхання на свою територіальну цілісність.
  • Глава МЗС України Кулеба після зустрічі з міністром закордонних справ Франції ле Дріаном оголосив, що Україна готова до зустрічі в "нормандському форматі" на рівні глав зовнішньополітичних відомств.
  • Відбулася відеоконференція глав держав "великої сімки". На ній було названо умову визнання легітимним нового уряду Афганістану, який сформували таліби. Талібан мусить дотримуватися міжнародних зобов'язань країни щодо протидії тероризму й захищати права людини – насамперед, жінок, дітей, та релігійних меншин. Також нова влада має забезпечити безперешкодний доступ для постачання гуманітарної допомоги, надати дозвіл на евакуацію після 31 серпня і протидіяти торгівлі людьми та наркотиками. За інформацією західних ЗМІ, з лідером талібів Барадаром зустрівся глава ЦРУ Бернс. ООН повідомив про страти талібами мирних жителів. Нова влада наказала колишнім чиновникам повернутися до роботи.
  • Угорщина планує укласти договір із Газпромом на постачання газу через відгалуження Турецького потоку терміном на 10+5 років та сподівається на зниження ціни. До закінчення контракту Угорщина отримувала весь газ із Росії українською газотранспортною системою.
  • Після оголошення про офіційну реєстрацію вакцини від коронавірусу Pfizer ціни на нафту різко зросли на тлі очікувань відновлення економічного зростання. Ще одним чинником підвищення цін стала пожежа на буровій платформі в Мексиканській затоці.

 

No comments:

Post a Comment