August 24, 2021

23.08.2021: У Києві відбувся саміт "Кримської платформи"

У Києві відбувся саміт "Кримської платформи"

  • У Києві відбувся саміт "Кримської платформи".
  • Україна отримала від МВФ $ 2,5 млрд допомоги.
  • Зеленський підписав указ про блокування російських інтернет-ЗМІ.

В Україні

  • Україна одержала від МВФ $2,8 млрд допомоги в рамках програми підтримання економік для ліквідації наслідків епідемії в країнах, що розвиваються. Загальна сума виділених коштів склала $650 млрд. Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що Україна "у широкому сенсі" виконала вимоги для отримання макрофінансової допомоги (кредиту) від ЄС, але для ухвалення рішення про виділення коштів його потрібно скоординувати зі МВФ.
  • У Черкаській області стався інцидент за участю Національного корпусу. Ветерани включили звукопідсилювальну апаратуру під час виступу президента Зеленського. Поліція затримала 6 осіб і не допустила зустрічі активістів із президентом.
  • В Україні набув чинності закон, який зробив електронні паспорти в додатку "Дія" еквівалентом паперових.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж добу проведено 35,9 тис. тестів на коронавірус, виявлено 692 випадки зараження. Одужали 345 хворих, померли – 27. Вакциновано різними препаратами 71 тис. осіб. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що наразі в країні є 9,5 млн доз різних вакцин, ще 6,5 млн доз буде доставлено наприкінці серпня й у вересні. Він прогнозує новий виток епідемії взимку. У світі зафіксовано 515 тис. випадків зараження, померли 7,7 тис. хворих. Уряд Великої Британії підписав контракт із компанією Pfizer на постачання ще 35 млн доз вакцини для захисту країни в майбутньому. Регулятор США схвалив застосування вакцини без обмежень для осіб віком понад 16 років.

Війна

  • Напередодні Дня Незалежності на Донбасі загинув український військовослужбовець. Окупанти обстріляли позиції українських військ в околицях Донецька – у Водяному з мінометів і у Мар'їнці зі стрілецької зброї та гранатометів, а в Широкиному на узбережжі Азовського моря здійснили мінування "сірої зони" з квадрокоптера.

Україна та світ

  • Відбувся установчий саміт "Кримської платформи", у якому взяли участь представники 46 країн та організацій На зустрічі одноголосно було прийнято декларацію, яка фіксує незаконність російської окупації Криму. Документ містить пункт про запровадження додаткових санкцій проти Росії в разі розширення агресії. Платформа служитиме консультаційним та координаційним майданчиком для "мирної деокупації півострова". Президент Зеленський на відкритті саміту заявив, що з моменту окупації Росія в 3 рази збільшила свій військовий контингент у Криму. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, Україна оцінює прямі та потенційні збитки від окупації в суму понад $100 млрд. Прем'єр-міністр Хорватії Пленкович висловив готовність країни поділитися успішним досвідом деокупації. Міністр економіки та енергетики Німеччини Альтмаєр заявив, що його країна не дозволить перетворити Крим на сліпу пляму на мапі, не визнає агресію й надалі підтримуватиме санкції проти Росії. Заст. генерального секретаря НАТО Джоане закликав РФ повернути Україні контроль над півостровом та підтвердив підтримку Альянсом територіальної цілісності й суверенітету України. Міністр енергетики США Грьонгольм заявила, що США не скасують санкції проти Росії до повної деокупації. Президент Угорщини Адер нагадав про проблеми, з якими стикнулися етнічні угорці в інших країнах, зокрема, в Україні, і порівняв їх із проблемами кримськотатарського народу в Криму. Зеленський відкрив постійний офіс "платформи" в центрі столиці. Верховна Рада провела позачергове засідання, на якому було прийнято постанову зі зверненням до світової спільноти взяти участь у "платформі" для протидії російській агресії. Прессекретар російського президента Пєсков назвав саміт "недружнім заходом щодо Росії". Президент Зеленський запропонував Росії приєднатися до "платформі" для "виправлення історичної трагічної помилки". Глава МЗС Кулеба заявив, що Росія чинила "шалену протидію" й намагалася зірвати саміт усіма можливими способами. Президент Зеленський нагородив українськими орденами всіх іноземних учасників. Під час церемонії відкриття був порушений дипломатичний протокол – серед офіційних осіб у центрі стояв глава президентського Офісу Єрмак.
  • У Києві відбулася зустріч міністрів енергетики США, Німеччини та України, на якій обговорювалися загрози запуска російського газогону "Північний потік-2". Президенти Зеленський та Дуда обговорили, серед інших, питання протидії введення газогону в експлуатацію. Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що "Північний потік-2" не є загальноєвропейським проєктом. За його словами, керівництво ЄС стежитиме за діями Росії, щоби прокачування "Північним потоком-2" не призвело до проблем із транзитом російського газу українською газотранспортною системою. Глава Газпрому Вітренко, заявив, що для переведення країни на "зелену" енергетику потрібні інвестиції в розмірі понад $100 млрд.
  • Президент Зеленський підписав указ про блокування в українському сегменті Інтернет російських інформаційних ресурсів та ЗМІ й запровадження санкцій проти їхніх власників. Прессекретар Путіна Пєсков назвав санкції "придушенням свободи слова". Глава МЗС РФ Лавров звинуватив президента Зеленського в розпалюванні міжнаціонального конфлікту та утиску російськомовних громадян України. Зеленський порадив виїхати до Росії жителям "окремих районів Донецької та Луганської областей", які відчувають себе росіянами.
  • В Україну прибув ще один літак із Кабула з 98 пасажирами на борту, з яких 41 – громадяни України. Талібан зажадав повного виведення американських військ та персоналу з Афганістану до 31 серпня, в іншому випадку – загрожує наслідками. За словами глави МЗС Кулеби, у країні досі залишаються приблизно 50 українських громадян, які чекають на евакуацію.
  • Президент Польщі Дуда підтримав вступ України до ЄС і закликав союзників допомогти цьому процесу, Зеленський запропонував запустити швидкісний поїзд між Києвом та Варшавою.
  • Президент Путін у режимі відеоконференції взяв участь у закладці 6 новітніх суден для флоту РФ, які можуть нести крилаті та балістичні ракети. Серед них – 2 атомні підводні човни, які планується вивести на бойове чергування у 2026 та 2027 рр.

 

No comments:

Post a Comment