August 23, 2021

22.08.2021: Меркель не дала гарантії подовження транзиту газу та постачання зброї Україні

Меркель не дала гарантії подовження транзиту газу та постачання зброї Україні

  • Меркель не дала гарантії подовження транзиту газу та постачання зброї Україні.
  • На Донбасі загинув український військовослужбовець.

В Україні

  • Президент Зеленський вручив засновану ним медаль "Національна легенда України" поету Рибчинському, художнику Марчуку, футболістові Блохіну, хореографу Вантуху, балерині Потаповій та співачці Ротару, а також композитору Скорику (посмертно). Він також пообіцяв помилувати десятки ветеранів війни на Донбасі після отримання висновку відповідної комісії.
  • РНБО доручила уряду повернути в держвласність компанію "Черкасигаз". У 2012 р держпакет акцій компанії зменшився з 51 % до менш ніж 10 % після емісії додаткових акцій, контроль над нею здобув олігарх Фірташ.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в неділю проведено 19,6 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 610 осіб. За даними Міністерства охорони здоров'я, одужали 434 хворих, померли – 17, вакциновано 42,7 тис. громадян. Уряд Австрії прийняв рішення про безоплатну передачу Україні 500 тис. доз вакцини AstraZeneca. Грузія та Україна визнали сертифікати вакцинації від коронавірусу одна одної.
    У світі за добу зафіксовано 435 тис. випадків зараження, померли 8,3 тис. хворих. У Франції відбулися мітинги противників примусової вакцинації та "сертифікатів здоров'я", у яких, за інформацією поліції, узяли участь понад 175 тис. протестувальників. ЗМІ вважають, що після завершення сезону відпусток кількість маніфестантів зросте в рази. Уряд країни намагається примусити населення до вакцинації забороною відвідування кафе, ресторанів, закладів культури, а також користування громадським транспортом невакцинованими громадянами.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув ще один український боєць. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Мар'їнці та Пісках на околиці Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі. У Південному на схід від Горлівки, окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони".
  • Командувач ЗСУ Залужний заявив, що армія мусить розвиватися й удосконалювати навички, щоби бути готовою до ведення наступальних операцій для звільнення окупованих територій.

Україна та світ

  • Відбулася зустріч президента Зеленського з канцлером Німеччини Меркель. На підсумковій пресконференції Зеленський повідомив, що так і не отримав гарантій компенсації припинення транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Меркель заявила, що вона "сподівається", що транзит газу через Україну й надалі триватиме після 2024 року, коли закінчиться контракт "Нафтогазу" з "Газпромом". Російське агентство "Інтерфакс" повідомило про завершення прокладання газогону "Північний потік-2" у територіальних водах Данії.
    Зеленський хотів би, щоб Україна, Німеччина та Франція мали б єдину позицію щодо врегулювання на Донбасі. Для цього, за його словами, потрібно втілити в життя рішення паризького саміту "Нормандської четвірки". Партнери також мусять тиснути на Росію для виконання взятих нею на себе зобов'язань. Меркель вважає, що можна було б провести ще один саміт, але тільки в разі, якщо буде сформовано "хороший порядок денний". Зеленський так і не отримав відповіді на запитання щодо постачання німецького озброєння. Він нагородив Меркель Орденом Свободи "за багаторічну підтримку України".
    Співробітники держохорони не пустили на льотне поле мера Києва Кличко, який зазвичай зустрічав Меркель в аеропорту.
  • Росія включила до списку санкцій депутатів Верховної Ради від "Опозиційної платформи – За життя" Льовочкіна та його сестру.

Тренди

  • Соцмережі обурилися випуском СБУ "пам'ятної монети" з написом "ІVAN BAKANOV". Пресслужба відомства стверджує, що карбування подібних "пам'ятних знаків" є "звичайною світовою практикою".

No comments:

Post a Comment