August 22, 2021

21.08.2021: З Афганістану евакуйовано громадян України

З Афганістану евакуйовано громадян України

  • З Афганістану евакуйовано громадян України.
  • У саміті "Кримської платформи" візьмуть участь усі країни-члени НАТО.
  • РФ розширила список санкцій українських політиків, чиновників та бізнесменів.

В Україні

  • Кабмін планує відкрити Президентський університет 1 жовтня 2023 р. До його складу чиновники мають намір включити науково-технологічний парк зі спеціальним правовим статусом.
  • Секретар РНБО повідомив, що уряду дано доручення врегулювати ситуацію з боргами авіаперевізника "МАУ" перед міжнародним аеропортом "Бориспіль" та "Украерорухом". Ці борги можуть призвести до припинення роботи й банкрутства компанії, власником якої є олігарх Коломойський. МАУ зазнала у 2020 р збитків на 4,5 млрд грн, а у 2019 з – показала прибуток 1,9 млрд грн.
    На засіданні РНБО було ухвалено Стратегічний оборонний бюлетень. Він визначає основні напрями реалізації політики держави у сфері оборони, з огляду на  військово-політичні загрози та виклики, а також перспективи розвитку Збройних сил.
    Президент Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти блогера Шарія та його дружини, головного редактора видання strana.ua Гужви та його підприємств. Сайт було заблоковано на рівні домену до оприлюднення указу. Санкції оголошено також проти депутата Деркача й ще низки осіб.
  • Міненерго звернулося до держбанків із проханням про надання кредиту компанії "Центренерго" на закупівлю вугілля для опалювального сезону.

Київ

  • У столиці 22 серпня відбудеться остання репетиція параду. Буде знову перекрито практично всі вулиці в центрі столиці.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в суботу проведено 38 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 1003 осіб. Одужали 236 хворих, померли – 25. Упродовж доби вакциновано 66,2 тис. громадян, з початку кампанії, принаймні 1 дозою препаратів щеплено 5,05 млн осіб. У світі, за інформацією сайту Worldometers, зафіксовано 567 тис. випадків інфікування, померли 8,8 тис. хворих.
    Відомий лікар-інфекціоніст Голубовська, а також інші лікарі, що залучені до боротьби з епідемією, стверджують, що в осіб, що перехворіли на коронавірус, зокрема , в лікарів, уже сформовано стійкий імунітет і вони не потребують вакцинації. Водночас деякі наближені до влади та міжнародних донорів представники медичних організацій наполягають на посиленні обмежень для невакцинованих громадян. Німеччина передала Україні 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca терміни придатності яких спливають. З них 80 % – це безплатна допомога в рамках програми COVAX, а за 20 % буде заплачено коштом бюджету. Транспортуватимуть препарати служби ЄС власним коштом. Бельгія з 1 вересня послаблює карантинні обмеження по всій країні, крім Брюсселя, нічні клуби не відкриватимуть.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли позиції українських військ із мінометів у Водяному в околицях Донецька. Перестрілки сталися в Новолуганському в районі Світлодарського водосховища та в Золотому на півночі Луганської обл. неподалік від ділянки розведення військ і КПВВ на окуповану територію. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.

Україна та світ

  • Військово-транспортний літак Іл-76МД повернув до України з Кабула 31 осіб. Усього рейсом з Афганістану прилетіли 83 пасажири. Серед них – громадяни Афганістану та інших країн, журналісти тощо. Єврокомісія повідомила про блокування 7-річної програми фінансової допомоги Афганістану в розмірі €1 млрд, але готова розширити гуманітарну допомогу. Єврочиновники заявили про невизнання руху Талібан як офіційної влади країни. У Кабулі відбулася зустріч лідерів озброєних формувань – вони спробували поділити владу. Міністр закордонних справ Великобританії Рааб заявив, що Заходу доведеться залучити до переговорів із талібами Росію й Китай, задля збереження можливості впливу на ситуацію в регіоні.
  • У саміті "Кримської платформи" візьмуть участь представники всіх країн НАТО, останньою долучилася Албанія. Німецький уряд знизив статус делегації – замість міністра закордонних справ Мааса країну представлятиме міністр економіки та енергетики Альтмаєр. Також у саміті візьме участь лише заст. генерального секретаря НАТО Джоане. Глава МЗС України Кулеба заявив, що Росія протягом останнього року робила все, щоби саміт не відбувся, проте її зусилля були безрезультатними.
  • МЗС висловив протест проти санкцій, які оголосила Росія проти українських депутатів, артистів, бізнесменів і чиновників, серед яких є представники дипкорпусу. Санкції знято з бізнесменів Янковського, Фельдмана та Святаша – колишніх членів Партії регіонів.
    США і Великобританія ввели додаткові санкції проти 9 громадян РФ і 2 організацій, причетних до отруєння опозиціонера Навального. Російський МЗС погрожує США "жорсткими та адекватними заходами".
  • На думку міністра закордонних справ України Кулеби, зараз прямої загрози країні з боку Білорусі немає, При цьому, за його словами, Україні потрібно бути готовими до будь-якого сценарію через нестабільну ситуацію у сусіда.

No comments:

Post a Comment