August 20, 2021

19.08.2021: Зеленський скасував "вільну економічну зону Крим"

Зеленський скасував "вільну економічну зону Крим"

  • Зеленський скасував "вільну економічну зону Крим".
  • Правоохоронці й надалі обшукують комунальні підприємства Києва.
  • ЄС визнав цифрові сертифікати вакцинації в додатку "Дія".

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, який скасовує "вільну економічну зону Крим", яку було оголошено ще в липні 2014. Основним вигодонабувачем СЕЗ був олігарх Фірташ, великі підприємства якого "Кримський титан" і Кримсода" розташовані в Криму.
  • Підготовка до повітряного параду на День Незалежності спричинила в четвер затримку великої кількості рейсів із міжнародного аеропорту "Київ".
  • Антимонопольний комітет дозволив мобільному оператору Vodafone Ukraine – дочірній компанії азербайджанського оператора Bakcell – придбати в олігарха Ахметова компанію Фарлеп-інвест (Vega Telecom). За твердженням чиновників, покупка не призведе до монополізації ринку, тому що сукупні частки компанії на регіональних ринках не перевищують 11 %.
  • Держінспекція з питань праці перевірила 2,2 тис. підприємств та виявила 7,0 тис. незареєстрованих працівників.
  • У четвер прокуратура Києва провела обшуки в комунальних підприємствах Києва "Інформатика" та "Київміськсвітло, а також у їхніх підрядників за підозрою в розтраті бюджетних коштів через завищення ціни на послуги. Пред'явлено підозри керівництва Київського інституту земельних відносин за завдання шкоди бюджету через закупівлю непотрібного устаткування та розкрадання на програмі капремонту житлового фонду столиці.
  • Ринок завмер в очікуванні довгих вихідних. В останній день податкових платежів обсяги продажів валюти були вище за середні, проте перекосу попиту і пропозиції не було. Курс дійшов до рівноваги без участі Нацбанку: 26,65 ₴/$, 31,17 ₴/€ (-0,07 грн), 3,60 ₴/10 руб (-0,02 грн). Держказначейство вже розпочало виплати відшкодування ПДВ експортерам, тому банкіри очікують зменшення пропозиції та зростання курсу долара найближчими днями.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в четвер проведено понад 49 тис. тестів на коронавірус, виявлено зараження 1,6 тис. осіб, одужали – 0,9 тис., померли – 26 чол. Вакциновано різними препаратами понад 129 тис. громадян, усього з початку кампанії щеплено 1 або 2 дозами вакцин майже 5 млн осіб. У світі за добу зареєстровано 722 тис. випадків інфікування, померли 10,9 тис. хворих. Єврокомісія визнала українські цифрові "сертифікати вакцинації" з додатка "Дія" та буде їх акцептувати з 20 серпня. МОЗ оголосило, що сертифікат видається на підставі щеплення 5 вакцинами, які схвалено Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Освітній омбудсмен Горбачов заявив, що рішення Міністерства освіти про допуск невакцинованих вчителів до занять на підставі тестів є законним, проте, на його думку, ці тести мають бути безплатними.

Війна

  • На Донбасі в четвер бойові дії із застосуванням мінометів тривали всією лінією фронту: в околицях Донецька – у Красногорівці й Невельському, у районі Горлівки – у Нью-Йорку (Новгородському) та Південному, а також у Луганській області – в околицях Попасної – у Новоолександрівці та Новозванівці й у Кримському неподалік від траси Р-66 "Бахмутка". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія знову зазнала втрат – снайпер окупантів смертельно поранив українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Зустріч у Вашингтоні президентів Байдена та Зеленського перенесено з 30 на 31 серпня. Зеленський заявив, що "не впевнений" в існуванні домовленості США й Німеччини щодо добудови російського газогону "Північний потік-2" і планує просити Байдена втрутитися в ситуацію. За його словами, запуск газогону призведе до зростання цін на газ для українських громадян через необхідність заповнення труби технологічним газом. Міністр транспорту США Буттіджедж візьме участь у саміті "Кримської платформи" та святкуванні Дня Незалежності, а канцлер Німеччини Меркель – відмовилася від участі. Зеленський очікує, що Меркель привезе після візиту в Москву пропозиції російського президента Путіна щодо збереження мінімального обсягу транзиту газу українською ГТС.
    У четвер відбулися телефонні переговори Путіна та президента Франції Макрона, однією з тем яких була ситуація в Україні. Російський президент учергове висловив стурбованість щодо напруженості на південному сході України, що триває. Він знову повторив твердження про "деструктивні дії українського керівництва", яке ігнорує виконання мінських домовленостей, які обидва президенти назвали "безальтернативним" варіантом урегулювання конфлікту.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що готовність співпрацювати з талібами не означає політичного визнання їхнього режиму. Греція оголосила про плани зміцнення кордонів через можливий наплив мігрантів з Афганістану.
  • Великобританія продала Україні дослідницьке судно-криголам "Джеймс Кларк Росс". Воно використовуватиметься для роботи української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Тренди

  • За даними телефонного соцопитування 20 тис. осіб, яке провела компанія "Рейтинг", у разі проведення референдуму про незалежність України її підтримали б 80 % респондентів, а 15 % – були б проти. Громадянами України вважають себе 75 % опитаних, європейцями – 26 %. "Радянськими людьми" назвали себе 21 % респондентів, а про розпад СРСР жалкують 33 %. Вступ до НАТО підтримують 54 % опитаних, у ЄС -– 64 %. Президент Зеленський очолює електоральний рейтинг із 22 % підтримки, далі йдуть Порошенко (12 %), Бойко (9 %), Тимошенко (8 %) та Смешко (5 %). Зеленський заявив, що він ще не зробив усе, що запланував, тому говорити про перспективи висунення на другий термін ще зарано.


No comments:

Post a Comment