August 18, 2021

17.08.2021: Активісти знесли "радянську" інсталяцію на Алеї Героїв Небесної Сотні

Активісти знесли "радянську" інсталяцію на Алеї Героїв Небесної Сотні

  • Активісти знесли "радянську" інсталяцію на Алеї Героїв Небесної Сотні.
  • Видання DW оголосило, що "Північний потік-2" буде добудовано до 23 серпня.
  • Зеленський планує створити національного авіаперевізника.
  • Янукович звернувся до українців із тезами Путіна.

В Україні

  • У центрі столиці на Алеї Героїв Небесної Сотні комерційна фірма встановила конструкції у вигляді "хрущовської квартири" та автоматів газованої води для знімання "історичного відео про Україну". Новина швидко поширилася в соцмережах, активісти Національного корпусу зламали інсталяцію. Київська міська адміністрація заявила, що не давала згоди на встановлення конструкцій, а чиновники Музею Майдану спочатку оголосили, що дозвіл надало Міністерство культури, а потім змінили це повідомлення на сайті. На думку більшості експертів та активістів, конструкції було встановлено за прямою вказівкою чиновників Офісу президента й особисто Зеленського в рамках заходів до Дня Незалежності.
  • Президент Зеленський звернувся до Верховної Ради з пропозицією про проведення позачергового засідання для затвердження "великого герба" ​​країни. Голосування буде результативним у разі, якщо за законопроєкт про герб у другому читанні проголосують понад 300 депутатів.
  • Президент Зеленський оголосив про намір створити національну авіакомпанію до кінця 2020 року, для чого буде залучено французьку консалтингову фірму Aerogestion.
  • Кабмін встановив ціну на електроенергію для населення з 1 жовтня до 30 квітня 2022 року в розмірі 1,44 грн/кВт•год за споживання до 250 кВт•год, а понад – за поточною ціною 1,68 грн/кВт•год.
  • Шевченківський суд Києва залишив під цілодобовим домашнім арештом військовослужбовця Антоненка, якого прокуратура звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета. 4 серпня, було змінено запобіжний захід лікарю Кузьменко, яку слідчі назвали спільницею Антоненка – вона перебуває під нічним домашнім арештом.
  • Колишній президент Янукович звернувся з Росії до українців із нагоди Дня Незалежності через російське державне інформагентство "РИА Новости". У виступі він повторив тези президента Путіна про "єдиний народ", учергове заявив, що під час його каденції "люди жили краще", й, якби не було Майдану, Україна не втратила б Крим та Донбас.
  • За даними Міністерства економіки на 16 серпня в країні зареєстровано 315 тис. безробітних, що на 36 % менше, ніж торік.
  • Мінфін учергове провалив аукціон із розміщення ОВДП. Було продано облігацій усього на 0,79 млрд грн, з них короткотермінових однорічних – на 0,55 млрд грн. Це свідчить про падіння зацікавленості нерезидентів до українських боргових паперів. Експортери продали необхідні для податкових платежів обсяги валюти, що незабаром призвело до скорочення пропозиції. Нацбанк купив усього $5 млн, попит та пропозиція швидко дійшли рівноваги, попри спроби спекулянтів розгойдати ринок. На середу курс гривні встановлено на позначці 26,68 ₴/$ (+0.03 грн), 31,38 ₴/€ (+0,02 грн), 3,63 ₴/10 руб (+0,01 грн). Чиновники НБУ повідомили, що населення знову активно купує валюту, тоді як у липні продавало.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні впродовж доби проведено 60,5 тис. тестів, виявлено зараження 1,45 тис. осіб, виписані 712 хворих, померли – 40, вакциновано різними препаратами 118,5 тис. громадян. У світі зафіксовано 648 тис. випадків інфікування, померли 9,9 тис. хворих. Попри зростання кількості заражень, смертність тримається на рівні 2,9 % від кількості зареєстрованих випадків уже протягом кількох місяців.
    Регулятор Великої Британії схвалив щеплення дітей віком від 12 років препаратом Moderna. У червні було дозволено вакцинувати дітей препаратом Pfizer/BioNTech.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ в околицях Донецька – у Водяному та Пісках, а також на півночі Луганської області поблизу ділянки розведення військ у Золотому. Перестрілки сталися в районі Донецька, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Причепилівці на трасі Р-66 "Бахмутка". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця.

Україна та світ

  • Німецьке видання Deutsche Welle оголосило, що російський газогін "Північний потік-2" буде повністю добудовано до 23 серпня. У Європі газ швидко дорожчає, темпи зростання цін прискорилися після відмови Газпрому від бронювання додаткових потужностей транзиту через українську ГТС. Котирування на вересень на певних хабах уже перевищили 580 $/1000 м³. Таке підвищення неминуче спричинить зростання цін та інфляції в Україні. Попри те, що ціну на газ для населення зафіксовано, усі підприємства купують газ за ринковою ціною, і надалі закладають її до собівартості продукції та послуг. На Українській енергетичній біржі продаються лоти з постачанням у вересні за ціною понад 18 тис. грн/1000 м³.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС підтримуватиме відносини з новою владою Афганістану для запобігання міграційної та гуманітарної кризи. Єврочиновник висловив здивування тим, як швидко талібам вдалося взяти країну під контроль, попри щедрі вливання коштів Європою та США. Таліби захопили новітню бойову техніку, ударні американські вертольоти Black Hawk тощо. Генеральний секретар НАТО Столтенберг зізнався, що для нього падіння протягом кількох днів афганського режиму стало несподіванкою. Він звинуватив у цьому афганських політичних лідерів. Для обговорення ситуації в Афганістані буде проведено екстрений відеосаміт лідерів країн "великої сімки". Віцепрезидент країни Салех у соцмережі Twitter оголосив себе виконувачем обов'язків глави держави після втечі з країни президента Гани, і закликав населення до боротьби з талібами. Українські громадяни досі не можуть евакуюватися з Кабула, оскільки група так і не дісталася до аеропорту, а також не отримано дозвіл на виліт чартеру.

 

No comments:

Post a Comment