August 17, 2021

16.08.2021: Прокуратура Києва розкрила злочинну групу чиновників та евакуаторів

Прокуратура Києва розкрила злочинну групу чиновників та евакуаторів

  • Прокуратура Києва розкрила злочинну групу чиновників та евакуаторів.
  • Семочко через суд поновився на посаді заст. глави СЗР.
  • Лідери США й Німеччини визнали свої помилки в Афганістані.

В Україні

  • Президент Зеленський заснував нагороду "Національна легенда України", якою нагороджуватимуть за особисті заслуги в захисті країни та розбудові держави щорічно в День незалежності.
  • Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції повідомив про пред'явлення підозри групі посадових осіб комунального підприємства Києва й підрядних організацій у завданні збитків у сумі 4,5 млн грн на будівництві Подільського моста. Обшуки було проведено також у структурах Київської держадміністрації, які закуповують шкільні меблі, ремонтують переходи та опікуються паркуванням. Столична прокуратура оголосила про розкриття організованої злочинної групи за участю чиновників комунального підприємства та компаній, що надають послуги евакуації, які незаконно вивозили автомобілі на штрафстоянки та отримали кошти вдвічі більше за офіційну вартість. Слідчі вилучили в комунальному підприємстві обладнання та сервери, на яких зберігається інформація, діяльність евакуаторів припинено. Мер Кличко після пред'явлення чиновникам підозр учергове заявив про політично вмотивований тиск на столичну владу.
  • Печерський суд відправив під цілодобовий домашній арешт главу Української продовольчо-зернової корпорації Власенка, брата депутата Верховної Ради й найближчого соратника лідера "Батьківщини" Тимошенко. За твердженням низки депутатів та ЗМІ, Власенко було призначено на посаду як плату за підтримку "Батьківщиною" бюджету 2021 р.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під домашнім арештом колишнього суддю Чауса, який досі перебуває під охороною СБУ.
  • Ексзаступник глави Служби зовнішньої розвідки Семочко домігся в Окружному адмінсуді Києва відновлення на посаді, а також повернення військового звання. НАБУ розслідує справу про незаконне збагачення Семочка, журналісти та експерти навели факти, які можуть свідчити про його держзраду.
  • За даними Держстату, ВВП України в II кварталі зріс на 5,4 % проти аналогічного періоду 2020 року і знизився на 0,6 % проти I кварталом цього року.
  • На міжбанку експортери активно продають валюту для сплати податків. Покупців зранку було небагато й курс гривні почав швидко зростати. У цей момент з'явився Нацбанк і купив, за оцінками учасників торгів, приблизно $100 млн. По обіді з'явилися нерезиденти, які покупали великі лоти валюти, що призвело до зростання курсу долара. На вівторок курс гривні встановлено на позначці 26,65 ₴/$ (-0.05 грн), 31,36 ₴/€ (-0,03 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,01 грн). Упродовж минулого тижня НБУ купив на міжбанку $25,5 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні проведено 47 тис. тестувань на коронавірус, виявлено зараження 890 осіб. Одужали 433 хворих, померли – 27, вакциновано – майже 124 тис. громадян. У світі зареєстровано 524 тис. випадків зараження, померли 7,6 тис. хворих. Статистика понеділка є відбитком даних неділі, оскільки країни публікують дані за добу, як правило, наступного дня. Польща оголосила про продаж Україні 650 тис. доз вакцини AstraZeneca, термін придатності яких спливає, оскільки кількість тих, хто бажає вакцинуватися в країні швидко скорочується. Міністр охорони здоров'я України Ляшко пообіцяв квитки на концерт до Дня незалежності на НСК "Олімпійський" тим, хто вакцинується цього тижня.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу вбито ще одного українського вояка. Окупанти обстріляли з мінометів Водяне в околицях Донецька, перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному й Водяному на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці на південь від Донецька, а також на півночі Луганської обл. – у Причепилівці на трасі Р-66 та в Золотому неподалік від ділянки розведення військ.
  • Генерала Назарова призначено радником командувача ЗСУ Залужного. Назарова було засуджено за службову недбалість, яка призвела до загибелі 40 десантників та членів екіпажу літака Іл-76 у червні 2014 року в аеропорту Луганська і згодом виправдано Верховним судом.

Україна та світ

  • Газпром не планує збільшувати постачання газу до Європи, щоби тримати ціни на максимальному рівні. У такий спосіб Росія має намір продавити введення в експлуатацію свого газогону "Північний потік-2". Попри майже порожні сховища в ЄС, російський монополіст забронював на вересень менш ніж 5 % додаткових потужностей української ГТС – 0,65 млн м³/добу із запропонованих 15 млн м³/добу.
  • Свої помилки в оцінюванні ситуації в Афганістані визнали канцлер Німеччини Меркель, глава МЗС країни Маас та президент США Байден. Водночас Байден наполягає, що рішення про виведення військ із країни було правильним, і звинуватив у тому, що сталося, свого попередника Трампа. В аеропорту Кабула накопичилося тисячі людей, які намагаються покинути країну. З Афганістану вилетіли десятки військових літаків, які приземлилися в Таджикистані й Узбекистані. У небі над узбецьким кордоном зіткнулися літаки афганських та узбецьких ВПС. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що в аеропорту Кабула перебувають 91 осіб, які очікують на евакуацію, оскільки літак не може злетіти через небезпеку заповнення салонами біженцями.
  • У саміті "Кримської платформи" візьмуть участь прем'єр-міністр та міністр оборони Швеції.

\

No comments:

Post a Comment