August 11, 2021

10.08.2021: Держгеонадр відібрала титанове родовище в компанії Фірташа

  • Держгеонадр відібрала титанове родовище в компанії Фірташа.
  • До України зі Швеції доставлено оригінал першої конституції.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • Рівень довіри до Зеленського падає все нижче.

В Україні

  • За даними підприємства "Оператор ринку" ціни на електроенергію на ринку на добу вперед виросли за тиждень на 20 % – до 2019 грн/МВт•год після рішень НКРЕКП, що обмежують можливість спекуляцій.
  • До України зі Швеції до 30-річчя Незалежності доставлено оригінал першої української конституції Пилипа Орлика.
  • Держслужба з питань геології та надр позбавила компанію олігарха Фірташа "Group DF" прав на розробку великого родовища титанових руд у Житомирській області після звинувачення олігарха у фінансуванні тероризму. Право на розробку передано державній Об'єднаній гірничо-хімічної компанії, держпакет акцій якої Фонд держмайна планує продати до кінця року.
  • Керівники Приватбанку виступили проти згортання програми "доступних кредитів" під 5–7–9 % і стверджують, що ця підтримка дала змогу вижити малому та середньому бізнесу, а також зберегти робочі місця. Міністр фінансів Марченко оголосив, що уряд працює над оновленням програми.
  • Мінфіну вдалося розмістити на аукціоні середньострокові ОВДП із терміном погашення 1–2 роки на 2,7 млрд грн, з них 1-річних – на 1,7 млрд, чого не вистачає для виплат із погашення та обслуговування облігацій попередніх випусків. Після незначного зниження курсу долара зранку, на торги вийшов Нацбанк, який скупив усі надлишки й не дав змогу гривні зміцнитися ще сильніше: 26,76 ₴/$ (-0.04 грн), 31,36 ₴/€ (-0,17 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,02 грн). Низький курс долара невигідний експортерам і скорочує надходження до бюджету від митних платежів.

Київ

  • У центрі столиці на Софіївській площі стався інцидент. На пішохідній частині площі представники компанії Red Bull без погодження з місцевою владою влаштували дрифтинг за участю українського перегонника та реперки Альони. Пресслужба компанії вибачилася за те, що сталося й пообіцяла прибрати площу. Прокуратура відкрила справу за статтею "хуліганство" та вилучила автівки.

Пандемія коронавірусу

  • У вівторок було проведено на 25 % більше тестів на коронавірус – 53,2 тис., ніж у понеділок, тому кількість виявлених випадків зросла до 1122. Одужали 1160 хворих, померли – 25, вакциновано майже 168 тис. осіб. У Києві 1 або 2 дозами вакцин щеплено понад 1 млн громадян. У світі підтверджено тестами 609 тис. випадків інфікування, з них понад 100 тис. – у США, померли 10,1 тис. людей.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострилася, окупанти вели обстріли з важкої артилерії та мінометів у Водяному на приморській ділянці фронту, у Нью-Йорку (Новгородському) на схід від Горлівки, у Новомихайлівці та Водяному в околицях Донецька, неподалік – у Мар'їнці по позиціях українських військ було запущено ракету з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки та зіткнення відбулися в Пісках під Донецьком, а також у районі Попасної – у Катеринівці та Новоолександрівці. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, від осколкового поранення помер український боєць, ще 2 – поранено.
  • СБУ оголосила про розкриття диверсійної мережі "ЛНР", яка планувала теракти на підконтрольній Україні території, зокрема, знищення співробітників Служби.
  • Член української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Гармаш повідомив, що наразі підтверджено вбивство в колонії в Донецьку лише 2 ув'язнених, а не 3, як повідомила уповноважена з прав людини Денисова. На думку експертів, вбивство стало наслідком "розборок" між угрупуваннями, які під прикриттям "влади республік" практично безконтрольно займаються телефонним шахрайством та тероризмом.

Україна та світ

  • МЗС України викликав для давання пояснень тимчасового повіреного в справах Білорусі Камишева після різких висловлюваннях президента Лукашенка. Латвія ввела на білоруському кордоні режим надзвичайної ситуації й доручила співробітникам прикордонної служби силою повертати незаконних мігрантів назад до Білорусі. Мігрантам не буде дозволено подавати прохання про статус біженця.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування 2019 осіб, яке провело Центр Разумкова, президенту Зеленському не довіряють 61 % респондентів, а спікеру парламенту Разумкова – лише 49 %. Серед лідерів недовіри – попередній президент Порошенко (76 %), співголова партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук (78 %), його партнери по партії Рабинович (74 %) і Бойко (73 %), колишній міністр внутрішніх справ Аваков (73 %), лідер "Батьківщини" Тимошенко (72 %). За Зеленського на дострокових президентських виборах готові проголосувати майже 20 % респондентів, він перемагає в другому турі Порошенка й Бойка. До парламенту на позачергових виборах, за оцінкою соціологів, потрапляють 5 партій – "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа – За життя", "Батьківщина" та "Сила й честь".
  • Колишній суддя Чаус на судовому засіданні про обрання йому запобіжного заходу стверджував, що його викрали для вбивства, проте йому вдалося втекти. За його словами, після втечі він "пройшов 50 кілометрів" і вийшов до села під Вінницею, де попросив охорону, яку йому надала СБУ.

No comments:

Post a Comment