August 10, 2021

09.08.2021: Нафтогаз анонсував новий тариф на опалювальний сезон

Нафтогаз анонсував новий тариф на опалювальний сезон

  • Нафтогаз анонсував новий тариф на опалювальний сезон.
  • Зеленський призначив командувачів Повітряними силами та ДШВ.
  • Лукашенко заявив, що Білорусь із Росією можуть поставити Україну на коліна "протягом доби".

В Україні

  • Кабмін ухвалив усі підзаконні акти, що необхідні для реалізації закону про "інвестнянь", зокрема, про запуск реєстру проєктів зі значними інвестиціями. Пресслужба Мінекономіки оголосила, що з цього моменту претенденти зможуть подавати запити на державний супровід бізнесу.
  • Президент Зеленський відвідав острів Зміїний у Чорному морі, де спостерігав за навчаннями з висадженням десанту. Він оголосив про призначення генерала Олещука командувачем Повітряними силами, а полковника Миргородського – командувачем Десантно-штурмовими військами. Були призначені також командувачі оперативними командуваннями "Південь", "Схід" і "Захід" та заступник начальника Генштабу.
  • Нафтогаз оголосив про запровадження тарифу "комфортний сезон" із постачання газу побутовим споживачам із 1 жовтня до 30 квітня 2022 р за ціною 7,96 грн/м³ зі щомісячною оплатою – з урахуванням ПДВ, але без витрат на транспортування. За даними Міністерства економіки, українські підприємства в липні імпортували газ за рекордною ціною $357/1000 м³, проти червня ціни зросли на 7 %.
  • Ціна скрапленого газу на АЗС протягом тижня зросла на 0,05–0,15 грн і у середньому становить 17,22 грн/л.
  • Наглядова рада Укрзалізниці звільнив від обов'язків в. о. голови правління Юрика, який подав заяву про відставку за власним бажанням. Замість нього чиновники планують призначити бізнесмена Камишина, який працював топменеджером в олігарха Ахметова та в компаніях власника "Dragon Capital" Фіали.
  • Після скандалу з групою Green Grey, від участі в концерті, присвяченому Дню Незалежності відмовилися ще низка відомих українських виконавців. Водночас організатори запросили на нього італійського співака Бочеллі. який кілька разів виступав в окупованому Росією Криму.
  • За інформацією Держстату, зростання цін протягом місяця в липні прискорилося з 9,5 до 10,2 % у річному вимірі. За підсумками місяця інфляція виросла на 0,1 %, попри сезонне зниження цін на овочі та фрукти.
  • Міжнародні фінансові організації та банки з іноземним капіталом звернулися до НБУ та Мінфіну з проханням обмежити видавання "доступних кредитів" під 5–7–9 %, оскільки, за їхнім твердженням, переважна частина виданих кредитів спрямовується на поповнення обігових коштів платоспроможних підприємств.
  • Обсяги продажу валюти на міжбанку скоротилися майже вдвічі, гривня за підсумками торгового дня знову зміцнилася. Валюту активно продавали агрохолдинги, металурги та Укравтодор, купував Сітібанк. Невелику різницю між попитом та пропозицією – приблизно $5 млн – викупив Нацбанк. Курс на вівторок встановлено на позначці 26,80 ₴/$ (-0.03 грн), 31,53 ₴/€ (-0,15 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,02 грн). На думку фінансових аналітиків, нерезиденти готуються до великого погашення Мінфіном гривневих 5-річних ОВДП у середу для виведення валюти за кордон.

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні за добу, що минула, зроблено 44,5 тис. тестів на коронавірус, виявлено 781 інфікованих, виписано 1390 хворих, померли – 24, вакциновано 140 тис. осіб. З усієї країни надходять повідомлення про вакцинацію працівників компаній та організацій насамперед державних під загрозою звільнення з роботи, у Кропивницькому вакцинують людей у тролейбусах. Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив, що уряд планує подовжити "адаптивний карантин" ще на 2 місяці.
    У світі, за інформацією сайту Worldometers, зафіксовано 525 тис. випадків зараження, померли 8 тис. хворих. Влада Німеччини планує згорнути безплатне тестування на коронавірус. Через низький попит низка земель країни оголосили про намір повернути федеральному уряду 2,3 млн доз вакцин. Влада Німеччини планує направити ці препарати до країн третього світу як гуманітарну допомогу.
    Угорщина відкрила кордони для українських туристів.

Війна

  • На Донбасі тривають бої місцевого значення всією лінією фронту. Перестрілки та вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Широкиному на азовському узбережжі, у Новомихайлівці в околицях Донецька, у Південному на захід від Горлівки, у Новолуганському в районі водосховища, на півночі Луганської області – у Попасній та неподалік – у Катеринівці, а також у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, упродовж добу втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • У виправній колонії в Донецьку окупаційна влада стратила 3 ув'язнених. Інформацію про це буде оголошено на наступних переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Денисової, 450 осіб очікують переведення до в'язниць на контрольованій території, однак процес переговорів про їхнє переміщення зупинено з кінця 2019 р.

Україна та світ

  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що Москва й Мінськ могли б "протягом доби" поставити Україну на коліна через припинення постачання палива. Верховний суд Білорусі ухвалив рішення про ліквідацію ПЕН-центру країни, який очолює лауреатка Нобелівської премії Алексієвич. Білорусь звернулася до Росії з проханням про надання кредиту "на боротьбу з пандемією" через Євразійський банк розвитку. США, Великобританія й Канада запровадили санкції проти чиновників режиму Лукашенка, Національного олімпійського комітету й ряду великих держпідприємств, українська влада робити цього поки не планує. МЗС України в річницю виборів президента Лукашенка застеріг Росію від поглинання Білорусі й заявив, що подібні дії є загрозою безпеці України та інших країн регіону. Президент Зеленський назвав безпідставними звинувачення Лукашенка в підготовці Україною "бойовиків" на своїй території для захоплення влади в Білорусі.
  • Канцлер Німеччини Меркель планує відвідати Україну 22 серпня. Отже, вона не буде брати участь у саміті "Кримської платформи" та святкуванні 30-річчя Незалежності країни. Темами зустрічі названо ситуацію на Донбасі та транзит газу.

Тренди

  • За результатами опитування служби "Соціс", президентський рейтинг очолює Зеленський, якого підтримують 19,5 % респондентів, далі йдуть Порошенко з 14,3 % підтримки, Тимошенко, Смешко та Бойко із 6,7 %. У парламентському рейтингу лідирує президентська партія "Слуга народу", яку підтримали 18,6 % опитаних, далі в списку – "Європейська солідарність" (13,7 %), "Опозиційна платформа – За життя" (11,5 %), "Батьківщина "(7,6 %) і" Сила й честь "(5,7 %). Переважна більшість респондентів (65,6 %) уважають, що країна рухається в неправильному напрямі, а 46,6 % підтвердили, що "терпіти теперішнє становище вже неможливо", близькі до цієї оцінки – ще 39,1 %.

 

No comments:

Post a Comment