August 03, 2021

02.08.2021У Києві виявлено повішеним білоруського активіста

У Києві виявлено повішеним білоруського активіста

  • У Києві виявлено повішеним білоруського активіста.
  • Україна одержить безоплатно $2,3 млрд від МВФ.
  • Німеччина не має наміру зупиняти "Північний потік-2" у разі його використання РФ як зброї проти України.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про адмінштрафи за порушення габаритно-вагового контролю, а також про вдосконалення механізму виведення банків із ринку та їхньої ліквідації, який був одним з умов МВФ для подовження співпраці.
  • Глава Верховної Ради Разумков оголосив про проведення 24 серпня позачергового урочистого засідання, яке присвячене 30 річниці проголошення Незалежності України.
  • Держінспекція з питань праці оголосила про плани збільшення у 2 рази кількості перевірок підприємців та компаній – до понад 21 тис., проти 10,5 тис. у 2020 р. Чиновники заявили, що під час перевірок у цьому році на 31 % підприємств було виявлено неоформлених працівників, тоді як торік – на 28 %.
  • Вартість скрапленого газу на заправках швидко зростає – максимальна ціна вже перевищила 17,70 грн/л.
  • Адвокат колишнього судді Чауса має намір подати заяву до Вищого антикорупційного суду про передачу його справи до СБУ через нібито наявний конфлікт інтересів у НАБУ. Суд відновить засідання щодо обрання запобіжного заходу Чаусу 4 серпня. Офіс генпрокурора повідомив, що не приймав рішення щодо передавання справи до СБУ. За інформацією депутата Лероса й колишнього генпрокурора Рябошапки, президент Зеленський зустрічався з Чаусом після його викрадення в Молдові. Прессекретар президента Никифоров заперечує факт подібної зустрічі. За інформацією ЗМІ, Чауса вивезли з Молдови для того, щоби він дав компромат на попереднього президента Порошенка та колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони Бурбу. Журналісти стверджують, що СБУ була цілком у курсі "раптової появи" Чауса й перевезла його вертольотом із Вінниці до Києва.
  • СБУ оголосила про нейтралізацію "силового центру", яким керує скандальний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Ківа. За твердженням пресслужби СБУ, угруповання скоювало злочини "на ідеологічному ґрунті" під прикриттям громадської організації.
  • За інформацією Мінфіну, бюджет загального фонду за 7 місяців зведено з дефіцитом 50,2 млрд грн. План за збиранням податків у липні перевиконано на 4,2 % – надходження склали 39,5 млрд грн, з них ПДВ – 13,5 млрд грн, відшкодування ПДВ склало 11,1 млрд грн. Станом на 1 серпня залишки на Єдиному скарбничому рахунку становили 9,9 млрд грн, що на 0,5 млрд менш ніж було 1 липня.
  • Заст. виконавчого директора МВФ Рашкован оголосив, що Україна після 23 серпня одержить $2,7 млрд допомоги без умов і необхідності погашення з $650 млрд, які було виділено Фондом на підтримання економік країн третього світу. Це вливання не пов'язане з переговорами про надання другого траншу кредиту stand by.
  • Торги на міжбанку в перший робочий день тривали спокійно, з невеликим переважанням попиту над пропозицією за середнього обсягу угод. Курс на вівторок встановлено на позначці 26,84 ₴/$ (+0,03 грн), 31,90 ₴/€ (+0,01 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нерезиденти купували долар, що свідчить про їхній поступовий вихід з українських гривневих держоблігацій. Також долари купував ПУМБ олігарха Ахметова – на думку низки експертів, для купівлі Дніпровського металургійного комбінату.

Пандемія коронавірусу

  • Після вихідних МОЗ знову реєструє більше випадків зараження на коронавірус. У понеділок підтверджено тестами 827 випадків інфікування, виписано 534 хворих, померли – 26, вакциновано – 126 тисяч осіб. У світі, за даними сайту Worldometers, упродовж доби зафіксовано 478 тис. випадків зараження, померли 7,9 тис. хворих.
    Єврокомісія повідомила, що в країнах Союзу вже повністю вакциновано 60 % дорослого населення. У США 70 % населення зробили, принаймні, одне щеплення від коронавірусу. Поліція Берліна відкрила розслідування проти понад 500 учасників акцій проти коронавірусних обмежень.

Війна

  • На Донбасі всією лінією фронту тривають бої місцевого значення. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів в Опитному на околиці Донецька, перестрілки сталися в Південному на околиці Горлівки, у Новолуганському, Світлодарську та Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Луганській області – у Новотошківському, Причепилівці, Оріховому в районі траси Р-66, й у Золотому – поруч із ділянкою розведення військ та КПВВ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Речник української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Арестовіч заявив, що варіант повернення до "очного" формату переговорів у Мінську розглядається, але його поки не прийнято. Рішення буде ухвалено до наступного засідання групи в серпні.
  • "Глава ДНР" Пушилін заявив, що Донбас уже ніколи не повернеться до складу України, яка рухається в напрямі "деградації та розпаду".

Україна та світ

  • У Києві під час пробіжки зник глава Білоруського будинку в Україні Шишов. Поліція не змогла знайти його  одразу ж, проте вранці його було знайдено повішеним в одному з парків зі слідами побиття на обличчі. Друзі загиблого стверджують, що він не був схильний до суїциду. Низка експертів назвали зникнення Шишова спецоперацією білоруського КДБ. За даними правозахисників, у липні білоруські суди винесли вироки 107 протестувальникам. Польща надала гуманітарну візу спортсменці з Білорусі Тимановській після невдалої спроби її евакуації на батьківщину з Олімпіади в Токіо.
  • Російський суд у Йошкар-Олі засудив українця до тюремного ув'язнення за спробу вивезення до України частин зенітно-ракетного комплексу. ФСБ РФ назвала засудженого "агентом СБУ".
  • Інформагентство Bloomberg повідомило, що уряд Німеччини не планує припиняти прокачування газу газогоном "Північний потік-2", навіть у разі його використання Росією, як засобу тиску на Україну. Сенатор США від Демократичної партії Менендес – глава комітету з міжнародних відносин та 10 глав комітетів парламентів різних країн ЄС підписали спільну заяву проти домовленості з Німеччиною щодо "Північного потоку-2". Газогін названо геополітичним проєктом, метою якого є розширення впливу Росії на Європу через панування на енергетичному ринку. За твердженням парламентаріїв, "Північний потік-2" безпосередньо загрожує суверенітету України.

Тренди

  • На енергетичній біржі зафіксовано контракти на постачання газу у вересні за ціною понад 17 тис. грн/1000 м³ не враховуючи транспортування і ПДВ. Побутових споживачів безпосередньо це не торкнеться, проте ціну газу для промисловості буде закладено до собівартості товарів, тому новий виток інфляції є неминучим. Також, як про неминучу подію, експерти говорять про підвищення тарифу на електроенергію для населення, оскільки в бюджеті немає коштів для компенсації різниці в тарифі для підприємств альтернативної енергетики.

 

No comments:

Post a Comment