July 29, 2021

28.07.2021: Зеленський змінив начальника Генштабу, командувачів ДШВ та ООС

Зеленський змінив начальника Генштабу, командувачів ДШВ та ООС

  • Зеленський змінив начальника Генштабу, командувачів ДШВ та ООС.
  • Місія МВФ приїде до Києва у вересні.
  • Держприкордонслужба закрила кордон із Білоруссю.

В Україні

  • Президент Зеленський змінив практично всіх вищих командирів армії. Слідом за головнокомандувачем ЗСУ Хомчаком, було звільнено начальника Генштабу Корнійчука, командувача Десантно-штурмових військ Мойсюка та командувача об'єднаних сил Кравченка. Новим начальником Генштабу призначено командувача Оперативного командування "Захід" Павлюка, а командувачем ООС -– генерал Шаптала, який відповідав за підготовку вищого командного складу ЗСУ.
  • Кабмін суттєво розширив повноваження першого віцепрем'єр-міністра Любченка, водночас відібравши низку функцій в інших віцепрем'єрів. Під Любченка засновано новий комітет із питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, розвитку громад та територій, а також захисту довкілля.
    Затверджено законопроєкт про перевірки підприємств, який, за твердженням чиновників, створить сприятливий бізнес-клімат у країні, через переорієнтацію держнагляду на превентивну та ризикоорієнтовану роль, а також начебто спростить комунікацію контрольних органів та бізнесу.
  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура подали клопотання до Вищого антикорупційного суду щодо обрання запобіжного заходу – арешту колишньому президенту Януковичу та його синові в справі про заволодіння держрезиденцією Межигір'я зі зловживанням службовим становищем.
  • За інформацією Держстату, реальна зарплата в Україні в червні зросла на 12,9 % проти червня 2020 року, а проти травня – на 5,8 %.
  • Нафтогаз продає валюту через державний Укргазбанк. Коштом дивідендів газового монополіста Мінфін закриває дірки в бюджеті. Валюту скуповували Нацбанк (за сесію він придбав приблизно $20 млн) та Перший український міжнародний банк олігарха Ахметова – за даними учасників ринку, для купівлі Дніпровського металургійного заводу в Кам'янському. Курс на четвер встановлено на позначці 26,68 ₴/$ (-0,04 грн), 31,70 ₴/€ (-0,08 грн), 3,65 ₴/10 руб. Після початку масових виплат відшкодування ПДВ у другій половині дня гривня здешевшала.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні поступово зростає кількість підтверджених тестами випадків зараження на коронавірус, попри масову вакцинацію. У країні протягом доби вакциновано 144 тис. осіб, зафіксовано 846 ствердних тестів, виписано 510 хворих, померли – 25. Кабмін затвердив Національний план вакцинації, який має метою нарощування кількості щеплень до 8 млн на місяць, щоби до кінця року вийти на загальну кількість 48,9 млн щеплень. Кабмін запровадив обов'язкову самоізоляцію або обсервацію для осіб, що прибули з Росії та Індії, зокрема,  для громадян України, яких не щеплено принаймні однієї дозою вакцини.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 659 тис. випадків інфікування, померли 10,1 тис. осіб.

Війна

  • На Донбасі бойова ситуація знову загострюється, окупанти обстрілюють позиції українських військ із мінометів усією лінією фронту, активно застосовують протитанкові ракетні комплекси, дистанційно мінують "сіру зону" та проводять авіарозвідку. Перестрілки й вогневі контакти сталися у Водяному та Широкиному на азовському узбережжі, у Пісках та Водяному в околицях Донецька, в Авдіївці та її околицях – у Кам'янці, у Південному в районі Горлівки, а також на півночі Луганської області – у Новотошківському на трасі Р-66.
  • Заст. міністра юстиції Ліщина повідомив, що Україна передала до Європейського суду з прав людини інформацію, що підтверджує контроль Росії над територією "окремих районів" Донецької та Луганської областей. Серед доказів – зізнання кадрових російських військовослужбовців, яких було захоплено під час боїв. Чиновник вважає, що Україна неминуче виграє позов у "великому процесі" проти РФ щодо війни на Донбасі.
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій Резніков анонсував запуск безплатного транспорту, який доставлятиме громадян від КПВВ до "нуля" на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • Росія доставила до ОРДЛО партію вакцини "Супутник-лайт" для одноразового застосування.

Україна та світ

  • Відбулася телефонна розмова президента Зеленського з главою МВФ Георгієвою. Вона незабаром анонсувала візит місії Фонду до Києва у вересні. Зеленський заявив, що Україна завершує виконання вимог ("структурних маяків") МВФ.
  • Посли країн "великої сімки" (G7) зустрілися з головою Верховного суду Данішевською й закликали її якнайшвидше впровадити судову реформу.
  • Президент США Байден зустрівся з лідером білоруської опозиції Тіхановською, яка відвідала країну на офіційне запрошення Держдепартаменту. Тіхановська також зустрілася з держсекретарем Блінкеном та його заступницею Нуланд і попросила американську адміністрацію виділити пакет допомоги незалежним ЗМІ країни й посилити тиск на режим Лукашенка.
  • Держприкордонслужба України закрила кордон із Білоруссю, крім осіб із дипломатичними паспортами, екіпажів транспортних засобів колективного користування, студентів ВНЗ, а також осіб, які мають у країні посвідку на проживання.
  • Російський плавець Романчук завоював для України ще одну бронзову медаль Олімпіади.
  • МЗС оголосив про запровадження збирання біометричних даних іноземців та осіб без громадянства для отримання в'їзних віз із 1 січня 2022 р.

 

No comments:

Post a Comment