July 28, 2021

27.07.2021: Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ

Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ
  • Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ.
  • У Києві відбувся багатотисячна хресна хода УПЦ МП.
  • Курс гривні стрімко зростає, попри провальний аукціон із продажу ОВДП.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив генерала Хомчака з посади головнокомандувача Збройними силами та призначив його першим заступником секретаря РНБО. На його місце призначено генерала Залужного, який очолював оперативне командування "Північ".
  • У центрі Києва відбулася хресна хода на честь річниці хрещення Русі, у якій, за інформацією Нацполіції, узяли участь приблизно 55 тис. осіб, а за даними організаторів ходи – 300 тис. Захід відбувся без "соціального дистанціювання" між учасниками, більшість із них були без масок.
  • За підсумками півріччя найбільша державна енергогенерувальна компанія Центренерго збільшила чистий збиток на 20 % – він сягнув 591 млн грн. Фонд держмайна сподівається продати держпакет акцій компанії до кінця року.
  • Міненерго звернулося до Мінфіну з проханням підтримати емісію ОВДП на суму 13,6 млрд грн для покриття різниці в тарифах між звичайною та "зеленою" електроенергією. Борги підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками альтернативної енергії швидко зростають, через те, що в законі про бюджет витрати на компенсацію різниці в тарифах не передбачено.
  • Глава Нафтогазу Вітренко оголосив, що за підсумками І кварталу компанія може продемонструвати збитки в розмірі 105 млрд грн замість раніше оголошеного прибутку у 12,6 млрд грн. За його словами, це станеться, якщо у звітності відбити проблеми з несплатою за вже поставлений газ підприємствами теплокомуненерго та заборгованість за чинними ринковими цінами монополіста перед компанією "Укрнафта" за газ, який було відібрано ще у 2000-х роках. За даними ЗМІ, 20 % газу, поставленого Нафтогазом підприємствам облгазам, що належать олігархові Фірташу, було сплачено за ціною для населення. Колишній глава Нафтогазу Коболєв вважає, що контракти з будь-яким покупцем газу не можуть містити пункти про обмеження на його перепродаж.
  • Ціни на скраплений газ на заправках швидко зростають. За тиждень вони підвищилися приблизно на 90 коп./Л і сягнули 17,3 грн/л.
  • Антимонопольний комітет дав дозвіл на покупку компанією олігарха Ахметова "Метінвест" великого Дніпровського металургійного заводу в Кам'янському.
  • У національному заповіднику "Хортиця" виникла велика пожежа з кількох вогнищ. Дирекція заповідника вважає її наслідком навмисного підпалу.
  • Держбюро розслідувань повідомило про затримання на хабарі в розмірі $400 тис. керівників Нацагентства з управління активами, отриманими внаслідок корупції та інших злочинів (АРМА).
  • Нацполіція скасувала протокол проти депутата від "Слуги народу" Брагара, якого поліціянти затримали за водіння в стані наркотичного сп'яніння, нібито на підставі результатів експертизи. Поліціянтам, що склали протокол, оголошено догану.
  • Мінфін відверто провалив аукціон із розміщення ОВДП. У вівторок було продано держзобов'язань усього на 3,1 млрд грн, зокрема, у гривні – на 1,37 млрд. На думку експертів, причиною провалу стало небажання чиновників підняти прибутковість облігацій – відсоткові ставки зросли лише на 0,16 % й тільки за 1-річними ОВДП. Нерезиденти, як і раніше, не цікавляться українськими борговими паперами та не продають валюту. Водночас держкомпанії "залили" ринок доларом і це спричинило різке зміцнення гривні та масовий продаж валюти агрохолдингами та металургами. Цією ситуацією скористався НБУ, який викуповував усі дешеві пропозиції. Курс на середу зафіксовано на позначці. 26,91 ₴/$ (-0,07 грн), 31,78 ₴/€ (-0,03 грн), 3,65 ₴/10 руб. За оцінкою учасників торгів, НБУ тричі виходив на торги та загалом за сесію придбав більше $ 100 млн з $ 300 млн, проданих на торгах.
  • За даними Мінфіну, сукупний держборг України в червні зріс на 1,1 % й сягнув $92,5 млрд водночас через курсову різницю, знизився в гривні на 0,1 % – до 2,514 млрд грн.

Київ

  • Київська держадміністрація збільшила кошторисну вартість транспортної розв'язки на метро "Шулявська" з 1,05 млрд грн до 2,0 млрд грн. ЗМІ невідомо, яку частину цих коштів влада планує витратити на викуплення цеху заводу "Більшовик", через територію якого планується прокласти один із "пелюсток". Щодо генпідрядника будівництва – компанії "Північно-Український будівельний альянс" відкрито процедуру банкрутства.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у країні зафіксовано 681 випадок зараження коронавірусів, одужали 459 хворих, померли – 15. За добу зроблено 144 тис. щеплень, з початку кампанії вакциновано понад 3,25 млн осіб. У світі підтверджено тестами 578 тис. випадків зараження, померли 9,5 тис. хворих. Німеччина планує посилити правила в'їзду для туристів – складати тести змусять усіх пасажирів, а не тільки тих, хто прибуває з "країн підвищеного ризику". Американська адміністрація рекомендує носіння масок у закритих приміщеннях, навіть вакцинованими особами, оскільки, на думку епідеміологічної служби, вони можуть бути носіями вірусу.
    Люксембург відкрив кордони для туристів з України.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки та артилерійські дуелі із застосуванням мінометів у районі Донецька – у Водяному та Пісках, у промзоні Авдіївки та поруч – у Кам'янці, на північ від Горлівки – у Зайцевому, а також у Луганській області – у Катеринівці неподалік від Попасної та в Золотому – поруч із ділянкою поділу військ. За інформацією штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій українські війська втрат не зазнали.

Україна та світ

  • Газпром відмовився від бронювання додаткових транзитних потужностей української газотранспортної системи на серпень. Запаси газу в європейських сховищах сягнули багаторічного мінімуму, вартість газу на європейських хабах швидко зростає.

Тренди

  • Міністерство соціальної політики підготувало законопроєкт про зменшення на 50 % "соціальних" нормативів споживання комунальних послуг, на підставі яких розраховуються субсидії. Після оголошення карантину уряд підняв нормативи та вважає за необхідне їхнє зниження після послаблення обмежень. Також, для розрахунку субсидії буде знижені норми житлової площі на 1 людину. Це призведе до різкого скорочення сум нарахування та виплат субсидій.
  • Міністерство інфраструктури оголосило про плани будівництва приватних доріг із залученням інвесторів. За оцінкою чиновників, вартість проїзду ними може скласти 4,2 грн/км.
  • За результатами опитування служби "Рейтинг", президенту Зеленському не довіряють 52 %, довіряють – 45 % респондентів. Найгірший рейтинг – у Порошенка, йому не довіряють 72 %, більшість не готова проголосувати за нього на президентських виборах за будь-яких умов. Слідом за ним в антирейтингу стоять Медведчук, Тимошенко та Бойко. У парламентському рейтингу позиції лідерів не змінилися, соціологи поставили на 5 прохідне місце партію "Українська стратегія Гройсмана".


 

No comments:

Post a Comment