July 27, 2021

26.07.2021: Зеленський звільнив кількох топкерівників СБУ

Зеленський звільнив кількох топкерівників СБУ

  • Зеленський звільнив кількох топкерівників СБУ.
  • Армія на Донбасі зазнала важких втрат.
  • Курс гривні зміцнився вище за психологічну позначку 27 ₴/$.
  • Семенченка знову відправлено під арешт.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив кілька заступників голови СБУ, керівника департаменту і главу управління для "забезпечення готовності служби до системної трансформації". На думку низки експертів, звільнення пов'язані з заміною "наглядачів" над контрабандними потоками.
  • Одну з найбільших платіжних систем України Portmone купує казахська фінтех-компанія Kaspi Pay. Сервіс Portmone у 2013 р було куплено інвестиційною компанією Dragon Capital бізнесмена Фіали.
  • Суд знову відправив під арешт колишнього депутата та комбата батальйону "Донбас" Семенченка, якого прокуратура та СБУ звинуватили в створенні незаконної приватної військової компанії.
  • За інформацією Державної казначейської служби, бюджет за 6 місяців зведено з дефіцитом 43,2 млрд грн, а за загальним фондом – майже 50,2 млрд грн. Держава взяла в борг за 6 місяців 264,7 млрд грн (майже $10 млрд), з них на зовнішніх ринках – 51,5 млрд грн. На погашення та обслуговування держборгу витрачено 231 млрд грн, з них на обслуговування та погашення зовнішнього боргу – 24,7 млрд грн. У законі про бюджет доходи держави встановлено в розмірі 1084 млрд грн, витрати – в 1320 млрд грн.
  • Курс долара впав нижче за психологічну позначку 27 грн. Нацбанк скуповував усе пропозиції нижче 26,98 грн/$, чим встановив нижню планку на торгах. Обсяг угод дещо скоротився проти п'ятниці – $184 млн проти $216 млн, проте все ж перевищив середній рівень. Валюту переважним чином продавали агрохолдинги, нерезидентів на торгах практично немає, що може свідчити про їхній намір визначитися з покупкою ОВДП за результатами аукціону Мінфіну у вівторок. Пропозицію валюти стримують виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам, що вже розпочалися. На вівторок курс встановлено на позначці 26,98 ₴/$ (-0,07 грн), 31,81 ₴/€ (-0,04 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,03 грн). НБУ в понеділка купив на торгах приблизно $30 млн, протягом минулого тижня – $32 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зафіксовано 681 випадок зараження коронавірусом, одужали 515 хворих, померли – 27. Щеплено різними вакцинами 126 тис. осіб, усього з початку кампанії однієї або двома дозами препарату вакциновано майже 3,2 млн людей. МОЗ закликало вагітних жінок вакцинуватися, оскільки це для них "безпечно та необхідно". У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 447 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли 7,4 тис. осіб.
    Іспанська влада розслідує смерть молодика після вакцинації препаратом Johnson & Johnson. Нацрада Словаччини схвалила закон про привілеї вакцинованим громадянам у разі погіршення епідемічної ситуації в країні.

Війна

  • Армія на Донбасі знову зазнала важких втрат – за добу внаслідок обстрілів зазнали поранень 4 бійці, ще 3 – травмовано. Окупанти обстріляли з важкої артилерії населений пункт Галицинівка на схід від Донецька в 15 км від лінії фронту. У Водяному та Опитному в околицях Донецька, а також у Старогнатівці на південь від Докучаєвська українські війська потрапили під обстріли з мінометів та протитанкових ракетних комплексів. Перестрілки та вогневі контакти сталися в Широкиному та Водяному на ділянці фронту в районі азовського узбережжя, в Авдіївці та неподалік від неї – у Кам'янці. у Південному в околицях Горлівки, а також у Причепилівці в районі траси Р-66 на півночі Луганської області. Окупанти ведуть масовану авіарозвідку зі застосуванням безпілотників російського виробництва та глушать системами радіоелектронної боротьби безпілотники місії ОБСЄ.

Україна та світ

  • На Олімпіаді в Токіо змішана пара стрільців із пневматичного пістолета ≠ Костевич та Омельчук – виборола для України ще одну бронзову медаль. Міжнародний олімпійський комітет відсторонив від участі українську тріатлоністку Єлістратову через ствердний тест на допінг.
  • За інформацією американських медіа, для участі в саміті "Кримської платформи" в серпні адміністрація США направить міністра транспорту Буттіджеджа зі статусом спецпредставника президента Байдена.

Тренди

  • За інформацією низки ЗМІ, Офіс президента планує звільнити главу НБУ Шевченка. Однією з основних причин звільнення названо провал переговорів зі МВФ щодо надання другого траншу кредиту stand by.


 

No comments:

Post a Comment