July 24, 2021

23.07.2021: Молдова звинуватила держструктури України у викраденні колишнього судді Чауса

Молдова звинуватила держструктури України у викраденні колишнього судді Чауса

  • Молдова звинуватила держструктури України у викраденні колишнього судді Чауса.
  • Зеленський звільнив главу СЗР та заст. глави СБУ, причетних до операції "Вагнера".
  • Телеканал "1+1" й надалі транслюватиме фільми російською.
  • У Токіо відкрилася Олімпіада-2020.
  • ЄСПЛ відмовив Росії в частині позову проти України.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Кондратюка та призначив замість нього директора Національного інституту стратегічних досліджень Литвиненка. Він також звільнив заст. глави СБУ Баранецького. За інформацією ЗМІ, Баранецький та Кондратюк зробили доповідь в Офісі президента про спецоперацію проти найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", після чого її було зірвано через витік інформації.
    Зеленський затвердив рішення РНБО про поглиблення інтеграції з НАТО, про санкції проти "представництв" окупованого Криму та "ДНР" у Франції та низки компаній, великого російського онлайн-магазина "Wildberries" тощо, а також про контроль подвійного громадянства чиновників.
  • За інформацією пресслужби держкомпанії "Оператор ГТС України", заборгованість газопостачальних компаній (обл- та міськгазів) за газ, який уже відвантажено, перевищила 9,4 млрд грн. Понад половина цих підприємств належить олігархові Фірташу.
  • За даними Міністерства агрополітики за 3 тижні з моменту старту продажу землі укладено 1,75 тис. угод купівлі-продажу.
  • У червні металургійні підприємства України збільшили виробництво сталі на 3,4 % проти червня 2020 року – до 1,87 млн ​​т. Україна у світовому рейтингу посідає 14 місце із 64 країн.
  • Міністерство економіки встановило нові максимальні ціни на звичайний бензин – 31,64 грн/л (-0,23 грн/л) та на дизпальне – 29,25 грн/л (-0,35 грн/л).
  • Пресслужба міністерства повідомила, що під час перевірок бізнесу з початку місяця виявлено 3,2 тис. незареєстрованих працівників.
  • Заст. глави Фонду держмайна Кошеленко стверджує, що кожне п'яте держпідприємство є збитковим, кожне третє – не виходить на зв'язок із Фондом і не функціонує нормально, а 15 % держмайна взагалі не використовується. За його словами, в I кварталі 2021 р буде продано держмайно на суму 1,7 млрд грн.
  • Телеканал "1+1" оголосив, що й надалі транслюватиме фільми російською, а на українську переходитиме "поступово", оскільки український дубляж нібито не подобається глядачам.
  • На міжбанку після підвищення облікової ставки НБУ зафіксовано великий приплив валюти, зокрема, від нерезидентів, які очікують зростання прибутковості гривневих держоблігацій. Крім того, ще не почалися масові виплати відшкодування ПДВ експортерам, а населення продає валюту для оплати відпусток. Також активно продавали валюту експортери – агрохолдинги та металургійні компанії, задля мінімізації втрат від зміцнення гривні. Обсяг торгів перевищив середній рівень. Нацбанк викупив усі надлишки – $32 млн. На понеділок курс зафіксовано на позначці 27,05 ₴/$ (-0,15 грн), 31,85 ₴ / € (-0,19 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 39,1 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 745 осіб, одужали 394 хворих, померли – 24. Зроблено 152 тис. щеплень, з початку кампанії вакциновано 1 або 2 дозами понад 3 млн осіб. Головний санлікар Кузін уважає, що через поширення нових штамів коронавірусу в Україні незабаром знову буде оголошено "червоний" рівень карантину.
    У світі зафіксовано 574 тис. заражень, померли 8,6 тис. людей. Франція відкрила кордони для громадян України, яких уже вакциновано або які надаватимуть заперечні результати тесту на коронавірус. Жителі Італії масово записуються на щеплення через вимоги пред'явлення сертифікатів вакцинації в ресторанах.

Війна

  • На Донбасі відновилися активні бойові дії із застосуванням мінометів та протитанкових ракетних комплексів: на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному та Павлополі, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках, Опитному, Водяному, а також у Новоолександрівці та Катеринівці в районі Попасної Луганської області. Унаслідок обстрілу дістав осколкове поранення мешканець Мар'їнки. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, українські війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Речник Держдепартаменту США Прайс заявив, що українські можновладці були в курсі обговорення угоди, яку було підписано з Німеччиною щодо "Північному потоку-2". Єврокомісія одержала ноту від українського МЗС щодо проведення термінових консультацій з інфраструктури та енергетичної безпеки.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що обсяги прокачування через українську ГТС залежатимуть від попиту в Європі.
  • Європейський суд із прав людини відразу відхилив низку вимог позову Росії до України. Йдеться про відмову від застосування до України обмежувальних заходів на час розгляду позову. За словами міністра юстиції Малюськи, розгляд позову розтягнеться на роки й завершиться неминучою поразкою Росії.
  • Український МЗС висловив протест із приводу рішення Центральної виборчої комісії РФ про дозвіл на участь у виборах у Держдуму мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей через голосування в режимі онлайн.
  • У Токіо за майже порожніх трибун  відкрилася Олімпіада-2020, яку було перенесено на 2021 рік через спалах епідемії коронавірусу.
  • Генпрокурор Молдови Стояногло оголосив про завершення розслідування зникнення колишнього українського судді Чауса. За його словами, до викрадення колишнього судді причетні державні структури України. Слідчий комітет парламенту Молдови звернувся до Верховної Ради з пропозицією проведення переговорів щодо розслідування викрадення екссудді. Комісія констатувала, що українська влада не реагує на запити Молдови. МЗС України висловив здивування вимогами молдавської влади й заявив, що розслідування можливо провести лише за умови повної взаємодії правоохоронців обох країн.

 

No comments:

Post a Comment