July 23, 2021

22.07.2021: НБУ підвищив облікову ставку до 8 % річних

НБУ підвищив облікову ставку до 8 % річних

  • НБУ підвищив облікову ставку до 8 % річних.
  • Росія подала позов до України до ЄСПЛ.
  • Байден не вбачає можливості зупинення будівництва "Північного потоку-2".

В Україні

  • За інформацією Держстату, у червні зростання промислового виробництва в річному вимірі склало 1,1 %, проти травня – 5,4 %, а у квітні сягнуло 13 %.
  • Мінфін розмістив єврооблігації на $500 млн під 6,3 % річних із погашенням у 2029 р.
  • Правління Нацбанку підвищило облікову ставку із 7,5 % до 8 % й анонсувало її подальше зростання до 8,5 % до кінця року. Чиновники намагаються втримати темпи інфляції за допомоги підвищення облікової ставки. За підсумками року вони прогнозують прискорення зростання споживчих цін із 8 % до 9,6 % з поступовим уповільненням до 5 % у другій половині 2022 р за одночасного зниження облікової ставки до 6,5 %. Глава НБУ Шевченко назвав карантин та сплеск інфляції ключовими ризиками для української економіки.
    Регулятор посилив умови надання банкам кредитів рефінансування в рамках згортання антикризових монетарних заходів. Підвищено відсоткові ставки за такими кредитами – вони будуть не менше облікової ставки +1 %.
    Підвищення облікової ставки спровокувало зміцнення гривні. На торгах з'явилися нерезиденти, які продають валюту, очікуючи зростання прибутковості ОВДП. Чиновники НБУ сподіваються через відкуп валюти в нерезидентів закрити пікові виплати за зовнішнім боргом у вересні. На п'ятницю курс встановлено на позначці 27,29 ₴/$ (-0,05 грн), 32,03 ₴/€ (-0,02 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Кількість випадків зараження в Україні зростає за практично незмінних обсягів тестування. У четвер було зроблено 40 тис. тестів, виявлено 763 інфікованих, одужали 639 хворих, померли – 21. Темпи вакцинації зростають -- у четвер зроблено майже 140 тис. щеплень різними вакцинами.
    У світі зафіксовано 568 тис. випадків зараження, померли 8,6 тис. людей.
    Швеція відкриває в'їзд для українських туристів із 26 липня. Молдова посилює карантинні вимоги для в'їзду, Україна, усе ще в "зеленій" зоні. Попри те, що половину населення Італії вакциновано, у країні зафіксовано зростання кількості випадків зараження. Влада країни останньою в ЄС запроваджує цифровий сертифікат вакцинації.

Війна

  • На Донбасі протягом доби бойові дії із застосуванням мінометів тривали в районі Донецька – у Пісках, Водяному, Опитному. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, підрозділи ЗСУ завершили добу без втрат.

Україна та світ

  • РФ подала позов до України до Європейського суду з прав людини за 10 групам звинувачень, зокрема загибель людей на Майдані та мирних жителів на Донбасі у 2014 р, катастрофу авіалайнера MH17, порушення прав російськомовних громадян та дискримінацію російського бізнесу, а також обстріли російської території. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що позов подано суто в пропагандистських цілях і він не має шансів на задоволення.
  • Президент США Байден оголосив, що на даному етапі будівництва російського газогону "Північний потік-2" вже немає можливості перешкодити його завершенню. Держдепартамент США оголосив, що буде й надалі виступати проти будівництва та має намір застосовувати різні інструменти, зокрема, санкції, у разі використання газогону як зброї. Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що Україна наполягатиме на запровадженні санкцій проти оператора газогону насамперед для протидії його сертифікації. Кандидат у канцлери Німеччини від блоку "Союз-90-Зелені" Бербок заявила, що "Північний потік-2" спрямовано проти безпеки України та на розкол Євросоюзу. Вона підкреслила, що Росія поставила транзит газу Україною в залежність від дій країни. Глава Газпрому Міллер заявив, що Росія готова транспортувати газ через Україну й після 2024 року "на ринкових умовах та за ринковими цінами".

 

No comments:

Post a Comment