July 22, 2021

21.07.2021: Байден і Меркель домовилися про добудову "Північного потоку-2"

Байден і Меркель домовилися про добудову "Північного потоку-2"

  • Байден і Меркель домовилися про добудову "Північного потоку-2".
  • Глава НКРЕКП Тарасов оголосив про підвищення тарифу на електроенергію для населення.
  • Росія перекидає війська й техніку до Білорусі на навчання "Захід-2021".

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про корінні народи, який викликав різку критику з боку Росії.
  • Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Тарасов оголосив про підвищення незабаром тарифу на електроенергію для населення задля вирівнювання перекосу цін із бізнес-споживачами.
  • Видання The Financial Times опублікувало матеріал про можливу відставку глави НБУ Шевченка. Офіс президента демонстративно промовчав із приводу цієї інформації, пресслужба Нацбанку повідомила, що Шевченко працює у звичайному режимі. Чутки про відставку негативно вплинули на валютний ринок, плюс, Мінфін здійснив великі виплати з погашення держоблігацій. Продавців на торгах було менше, ніж покупців, і курс долара трохи зріс: 27,24 ₴/$ (+0,02 грн), 32,06 ₴/€ (+0,03 грн), 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ фіксує зростання кількості осіб, що заразилися коронавірусом. За даними на ранок четверга, у країні протягом доби тестами підтверджено 726 випадків інфікування, померли 26 хворих, одужали – 501. Упродовж доби зроблено 120 тис. щеплень, усього з початку кампанії – майже 2,9 млн. У світі зареєстровано 555 тис. випадків, померли 8,6 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі протягом доби тривали бої місцевого значення зі застосуванням мінометів у районі Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Авдіївці. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, у прифронтовій зоні підірвався на вибуховому пристрої та дістав поранення український військовослужбовець.
  • На відеоконференції тристоронньої контактної групи глава російської делегації Гризлов запропонував влаштувати наступну зустріч наочно в Мінську. Росія блокує всі українські ініціативи й наполягає на дослівному виконанні мінських домовленостей, як основи врегулювання "конфлікту на Донбасі", учасником якого себе не вважає.

Україна та світ

  • Президент Байден та канцлер Меркель підписали спільну декларацію про відмову США від запровадження санкцій проти російського газогону "Північний потік-2". США пообіцяли підтримати зусилля Франції та Німеччини в досягненні миру на сході України в рамках "нормандського формату", а Німеччина взяла на себе певні зобов'язання щодо протидії застосуванню Росією енергетичних ресурсів як зброї, зокрема, санкції. Лідери пообіцяли також інвестувати в "зелений фонд" України за умови виконання владою країни низки умов. Йдеться про загальну суму інвестицій в $1 млрд, недержавних тощо, плюс $0,175 млрд, які надасть Німеччина як грант. Меркель також пообіцяла сприяти подовженню контракту на транзит газу українською ГТС після 2024 року, коли спливає термін договору Нафтогазу з Газпромом.
    Опубліковано спільну заяву глав МЗС України та Польщі, у якій оголошено про узгоджені плани протидії будівництву російського газогону, доти, поки не буде знайдено рішення у сфері безпеки. Міністри вважають, що газогін створив політичну кризу в Європі, і нагадали, що рішення про його будівництво було прийнято у 2015 р, через лічені місяці після вторгнення Росії в Україну.
    На сайті російського президента Путіна з'явилося повідомлення про його переговори з канцлером Меркель, у якому зазначено послідовна прихильність німецької сторони до реалізації проєкту.
    Білий Дім повідомив, що візит президента Зеленського в США відбудеться 30 серпня. Перед візитом Вашингтон відвідають міністр закордонних справ Кулеба та глава президентського Офісу Єрмак. Зеленський висловив надію, що його зустріч із Байденом буде плідною.
    Радник Держдепартаменту Шолль під час візиту до Києва заявив, що США навряд чи братимуть участь у "нормандському форматі", оскільки це не допоможе в розв'язанні проблем, які створила Росія.
    На сайті Верховної Ради опубліковано текст заяви комітету з міжнародної політики із закликом до США та ЄС щодо припинення будівництва "Північного потоку-2".
  • У Білорусь почалося перекидання російських військ і техніки для участі в найбільших за останні часи спільних військових навчаннях "Захід 2021", які заплановано на середину вересня.
  • Російська влада виділила 222 млн руб. на облаштування нових свердловин для забезпечення водою окупованого Криму.

 

No comments:

Post a Comment