July 13, 2021

12.07.2021: Меркель не дала Україні гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2"

Меркель не дала Україні гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2"

  • Меркель не дала Україні гарантій безпеки після запуску "Північного потоку-2".
  • Путін опублікував на сайті Кремля статтю "про єдиний народ".
  • Суд заарештував генерала Павловського в справі про закупівлю військової техніки.

В Україні

  • Фонд держмайна запустив сервіс автоматичного оцінювання об'єктів нерухомості, який ґрунтується на світових стандартах. Сервіс працюватиме без участі посередників.
  • МОЗ закликало Верховну Раду прийняти закон про обіг медичного канабісу.
  • "Нафтогаз трейдинг" вимагає від однієї з найбільших енергогенерувальних держкомпаній "Центренерго" погасити борг у розмірі 251 млн грн за газ, який було спожито нею в опалювальний сезон. Підприємство Центренерго за підсумками минулого року показало збиток 794 млн грн, проти 2019 року, коли збиток склав 163 млн грн. За інформацією ЗМІ, у 2020 р менеджмент компанії контролював олігарх Коломойський.
  • Печерський суд відправив під арешт колишнього заст. міністра оборони генерала Павловського в справі про закупівлю неякісної військової техніки на заводі "Кузня на Рибальському", власником якого до 2019 р був попередній президент Порошенко. Павловський був також фігурантом справи про закупівлю Міністерством оборони палива за завищеними цінами в компанії "Трейд Комодіті". Восени 2014 року він командував військами сектора "М" на Донбасі в районі Маріуполя.
  • Господарський суд Донецької області визнав банкрутом велику кондитерську компанію "АВК" та відкрив процедуру її ліквідації.
  • Чиновники НБУ вважають некритичними темпи інфляції в червні, які склали за підсумками року 9,5 %, оскільки зростання цін на основні сирі продукти сповільнилося.
  • Активність учасників ринку знизилася, обсяг угод скоротився. Після того, як нерезиденти згорнули купівлю гривневих ОВДП, Нацбанк практично нічого не купує на міжбанку. Населення у відпускний період продає валюти більше, ніж купує. У понеділок нерезидентів на торгах не було, валюту продавав невеликими лотами Укрексімбанк. В умовах незначного перевищення пропозиції над попитом курс гривні щодо долара зміцнився на 3 коп.: 27,29 ₴/$ (-0,03 грн), 32,35 ₴/€ (-0,05 грн), 3,66 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні з понеділка відновилася масова вакцинація населення проти коронавірусу. МОЗ оголосило, що до препарату Pfizer у центрах вакцинації матимуть доступ усі, хто бажає вакцинуватися. Упродовж доби було зроблено 83 тис. щеплень, тестами підтверджено зараження 481 особи, померли 36 хворих, одужали – 750. У світі зафіксовано 391 тис. випадків інфікування, померли 6,4 тис. хворих. Статистика понеділка, як зазвичай, ґрунтується на даних, що було отримано в неділю, що пояснює зниження кількості випадків. Найбільші темпи поширення інфекції – в Індонезії, Великій Британії, Індії та Росії. Влада Великої Британії спокійно ставиться до сплеску кількості заражень і не планує знову впроваджувати масковий режим.
    Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує змішувати різні вакцини, оскільки поки немає досліджень, які підтверджують безпеку подібних дій. Регулятор США попередив про підвищений ризик неврологічних розладів під час застосування препарату компанії "Johnson & Johnson". Президент Єврокомісії фон дер Ляєн повідомила, що 50 % населення країн ЄС уже вакциновано двома дозами вакцин. Уряди Франції та Греції зобов'язали вакцинуватися всіх медиків та працівників будинків для людей похилого віку. За даними кількох груп дослідників, щеплення не дає гарантій від зараження, а вакциновані особи можуть і надалі бути носіями інфекції.
    ООН оголосила про загострення у 2020 р проблем із голодом у країнах "третього світу". Чиновники організації назвали причиною загострення пандемію коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі активність бойових дій знизилася, протягом доби не зафіксовано жодного випадку мінометних обстрілів із боку окупаційних військ. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Південному на околиці Горлівки, а також на півночі Луганської області – у Катеринівці неподалік від Попасної та в Золотому поблизу ділянки розведення військ. У районі Світлодарського водосховища окупанти проводили авіарозвідку за допомоги БПЛА "Орлан-10" російського виробництва. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, ВСУ завершили добу без втрат.

Україна та світ

  • У Берліні відбулися переговори між президентом Зеленським та канцлером Німеччини Меркель. На підсумковій пресконференції Меркель заявила про необхідність імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, що, за її словами, дасть змогу наблизити врегулювання на Донбасі. "Формула" передбачає проведення місцевих виборів на окупованій території до моменту набуття Україною контролю над кордоном. Меркель також уважає, що транзит російського газу через Україну мусить зберегтися після введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Зеленський заявив, що всі країни мають чинити тиск на російського президента Путіна для примушення його до переговорів у "нормандському форматі" та завершення війни на Донбасі – про це він проситиме президента США Байдена під час візиту до Вашингтона. Український президент наполягав на додаткових гарантіях безпеки після запуску газогону, оскільки це розв'яже руки Росії для ескалації агресії, проте Меркель не відреагувала на ці заклики. Він також повідомив, що Німеччина передає Україні 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу.
  • Компанія "Північний потік" тимчасово зупинила прокачування газу обома нитками газогону на час проведення профілактичних робіт – з 13 до 23 липня. Водночас Газпром не замовив додаткові потужності для транзиту українською ГТС, що неминуче спричинить зростання ціни газу на європейських хабах.
  • Російський президент Путін опублікував на своєму офіційному сайті статтю про дружбу між російським та українським народами двома мовами. У статті просувається тема "єдиного народу", яку Путін озвучив під час прямої лінії наприкінці червня. Путін наполягає на тому, що "суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією".
  • Кораблі ВМС США залишилися в Чорному морі після завершення навчань Sea Breeze 2021 для участі в спільних маневрах із флотом Болгарії.

 

No comments:

Post a Comment