July 12, 2021

07.11.2021: Росія планує добудувати Північний потік-2 до кінця літа

Росія планує добудувати Північний потік-2 до кінця літа

  • Росія планує добудувати Північний потік-2 до кінця літа.
  • Чиновники збиткового Нафтогазу отримали мільйонні виплати.
  • Держфіскальна служба не виявила заправок "Glusco", що працюють.

В Україні

  • Держфіскальна служба перевірила заправки "Glusco" у 15 регіонах країни й оголосила, що всі вони закриті, хоча користувачі соцмереж повідомляють, що АЗС працюють у багатьох містах.
  • У Прикарпатті та на Закарпатті знову підтоплені житлові будинки та об'єкти інфраструктури після сильних опадів.
  • Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку дозволила випуск в обіг єврооблігацій українських банків та компаній, які емітовано за кордоном – Укрексімбанку, Vodafone-Україна, МХП, Нафтогазу, ДТЕК.
  • Члени правління Нафтогазу отримали у 2020 р 660 млн грн винагороди, хоча компанія задекларувала 19 млрд грн збитків.

Пандемія коронавірусу

  • У вихідні темпи вакцинації в Україні різко впали – у неділю було зроблено 26.4 тис. щеплень, а в п'ятницю – майже 116 тис. Тестами підтверджено всього 209 випадків зараження, померли 7 хворих, одужали – 236. У світі зареєстровано 374 тис. випадків інфікування, померли 6,5 тис. людей. Швидкими темпами зростає кількість випадків у Великій Британії. За твердженням низки епідеміологів, мета вакцин – не запобігання зараження, а формування імунітету, тому люди, які вже дістали щеплень, можуть, як і раніше, бути носіями інфекції.

Війна

  • На Донбасі бойові дії зі застосуванням мінометів сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, на схід від траси Донецьк–Маріуполь – у Новоселівці, в околицях Донецька – у Пісках та Авдіївці, а також у селищі Нью-Йорк (Новгородське) у районі Горлівки. Окупанти активно проводять авіарозвідку за допомоги БПЛА. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, упродовж доби збройні сили втрат не зазнали.

Україна та світ

  • Президент Зеленський прибув з офіційним візитом до Німеччини, де зустрівся з главою керівної партії ХДС, кандидатом у канцлери на виборах у вересні Лашетом. Однією з центральних тем обговорення була ситуація навколо добудови "Північного потоку-2". Зеленський заявив, що російський газогін є загрозою енергетичній безпеці ЄС. Директор керувальної компанії Nord Stream-2 Варніг заявив про намір завершити будівництво газогону до кінця літа, а до кінця року – ввести його в експлуатацію.
  • На саміті у Венеції міністри фінансів країн "великої двадцятки" G20 погодили запровадження глобального податку на транснаціональні корпорації в розмірі, як мінімум, 15 %. Застосування податку погоджено представниками 130 країн та територій.
  • На позачергових парламентських виборах у Молдові переконливо перемагає проєвропейська партія "Дія та солідарність".
  • Президент Литви Науседа наполягає на зміцненні західного кордону ЄС через навалу мігрантів із Білорусі. За його словами, режим Лукашенка використовує мігрантів як політичну зброю.

Тренди

  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев "не вбачає фіскального потенціалу" в підвищенні податків на марганцеву руду, хоча на інші корисні копалини депутати рентні платежі планують збільшити. Усі родовища марганцевої руди в Україні належать підприємствам олігарха Коломойського.
  • Спікер Верховної Ради Разумков заявив, що цього тижня парламент у прискореному режимі розгляне поправки президента до закону про вибори членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також спробує ухвалити закон про перезавантаження Вищої ради правосуддя. На прийнятті законів наполягають МВФ та американська адміністрація. Вони вважають, що оновлений склад цих органів зможе провести реальну судову реформу.

 

No comments:

Post a Comment