July 09, 2021

08.07.2021: Держпотребслужба оштрафувала Нову пошту на 326 млн грн

Держпотребслужба оштрафувала Нову пошту на 326 млн грн

  • Держпотребслужба оштрафувала Нову пошту на 326 млн грн.
  • Нафтогаз відмовився від тарифу "місячний".
  • На Донбасі загинув ще один український військовослужбовець.
  • Зеленський ветував закон про комісії з відбирання членів ВККС.

В Україні

  • Президент Зеленський ветував закон про відбір членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями. Головне з них – відмова від залучення до процесу представників міжнародних організацій.
  • Нафтогаз припинив дію тарифу "місячний" і постачатиме газ споживачам за річним тарифом – 7,96 грн/м³ не враховуючи ПДВ та вартість транспортування. Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг ухвалила рішення про автоматичний перехід теплопостачальних організацій до "постачальника останньої надії" – Нафтогазу в разі відмови інших постачальників. У Європі ціни на газ злетіли до максимальних за 13 років значень та за деякими контрактами перевищувала $460/1000 м³ через відмову Газпрому від постачання додаткових обсягів газу та порожніх після холодної зими підземних сховищ у ЄС. Також російський монополіст зупинив на ремонт газопровід "Ямал-Західна Європа", водночас не зарезервувавши додаткових потужностей ГТС України, як це було всі минулі роки. На думку низки експертів, Росія намагається шантажем ЄС прискорити введення в дію "Північного потоку-2", демонструючи, що прокачування через Україну не буде.
  • За інформацією ЗМІ, "Укрзалізниця" розмістила єврооблігації на суму $300 млн під 7,9 % річних. Керівництво компанії оголосило, що суму буде спрямовано на рефінансування боргів, що були запозичено раніше. Глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування ситуації в Укрзалізниці Гришина заявила, що компанія потребує деолігархізації, оскільки на ній паразитують кілька фінансово-промислових груп.
  • Держпотребслужба наклала на "Нову пошту" штраф у розмірі 10 % від обігу минулого року (326 млн грн) за перешкоджання перевірці в одному з офісів компанії. Підприємство оскаржить припис у Харківському адмінсуді. Глава Держпотребслужби Магалецька стверджує, що штраф буде скасований після проведення внутрішнього розслідування.
  • Печерський райсуд Києва подовжив ще на 2 місяці домашній арешт співголови партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчуку.
  • СБУ оголосила про розкриття схем масового зловживання в столичному комунальному підприємстві "Київавтодор". Держбюро розслідувань провело обшуки в ще одному комунальному підприємстві – "Київводоканалі" за підозрою в зловживаннях на будівництві об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства.
  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно, активізувалися нерезиденти, які скуповують валюту під виведення дивідендів за кордон. Продаж ОВДП іноземцями учасники ринку поки не спостерігають. Курс на п'ятницю зафіксовано на позначці 27,29 ₴/$ (-0,01 грн), 32,32 ₴/€ (-0,03 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у четвер у країні зроблено майже 42 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 655 осіб, одужали 885 хворих, померли – 12. Вакцинація набирає темпи – протягом доби зроблено понад 109 тис. щеплень. Сайт Worldometers повідомив про виявлення 480 тис. Інфікованих за добу, померли 8,8 тис. хворих.
    Альянс виробників вакцин Pfizer/BioNTech оголосив про зниження ефекту від їхньої вакцини за пів року після введення другої дози та досліджує можливість вакцинації третьою дозою. У США розповсюджено інформацію про новий штам, який заражає вакцинованих препаратами компаній Pfizer та Moderna.

Війна

  • Бої на Донбасі поновилися, їхня інтенсивність знову зростає. Окупанти обстрілюють позиції українських військ, із мінометів тощо, усією лінією фронту. Вогневі контакти та перестрілки сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Невельському, Опитному, Пісках, у районі Горлівки – у Зайцевому, а також на півночі Луганської обл. – у Новозванівці Попаснянського району, у районі траси Р-66 "Бахмутка" – у Причепилівці, Новотошківському та Кримському. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бою загинув український боєць, ще одного – поранено.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна зробила достатньо для отримання плану для набуття членства в НАТО і прагне почути чесну відповідь на запитання, коли вона зможе вступити до Альянсу. Прем'єр-міністр Шмигаль очікує вступу країни до НАТО "протягом 5–10 років".


No comments:

Post a Comment