July 06, 2021

05.07.2021: Газпром зменшує прокачування газу українською ГТС

Газпром зменшує прокачування газу українською ГТС

  • Газпром зменшує прокачування газу українською ГТС.
  • Майже 2/3 респондентів опитування КМІС – проти продажу землі.
  • В Україні дозволено застосування вакцини компанії Johnson & Johnson.
  • АМКУ відкрив розслідування про монопольну змову на ринку електроенергії.
  • На Донбасі загинув офіцер, поранені 3 військовослужбовців.

В Україні

  • Глава Укртрансгазу Перелома прогнозує, що до початку опалювального сезону до підземних сховищ буде закачано 19–20 млрд м³ газу.
  • Антимонопольний комітет розпочав розслідування щодо можливої монопольної змови учасників ринку електроенергії через різке падіння цін на ринку "на добу вперед". Міненерго запропонувало продавати всю вироблену електроенергію через біржу, а також затвердити методику розрахунку ціни на ринку "на добу вперед".
  • Міністерство економіки повідомило, що за перші 2 дні місяця перевірено 152 підприємства, виявлено 240 неоформлених працівників. Чиновники обіцяють, що перевірятимуться компанії, що мають найбільші ризики використання незадекларованої праці.
  • Мінфін знизив прогноз суми виплат із погашення та обслуговування у 2021 р держборгу на 0,8 млрд грн – до 602,5 млрд грн, та підвищив на 40 млрд грн на 2022 р – до 406,3 млрд грн.
  • На міжбанку – майже тиша. Через вихідний день ​​у США валюта зараховуватиметься на рахунки лише наступного дня, тому обсяги торгів значно скоротилися. Пропозиція трохи перевищувала попит, що спричинило зміцнення гривні: 27,29 ₴/$ (-0,12 грн), 32,37₴/ € (-0,04 грн), 3,72 ₴/10 руб.

Київ

  • Сервісні компанії Bold та Uber підіймають ціни на поїздки та подачу таксі для "забезпечення гідних стабільних заробітків водіїв".

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби підтверджено 541 випадок зараження коронавірусом, одужали 1,1 тис. осіб, померли – 20 хворих, МОЗ відзвітував про 73 тис. щеплень та про реєстрацію "для екстреного застосування" вакцини Johnson & Johnson, яка передбачає одноразову імунізацію. Посольство США в Україні повідомило, що американська адміністрація має намір придбати 500 млн доз різних вакцин для передачі країнам "третього світу", серед яких названа Україна. Чиновники Міністерства цифрової трансформації оголосили про запуск у тестовому режимі цифрового сертифіката вакцинації в додатку для смартфона "Дія".
    У світі зафіксовано 339 тис. випадків інфікування, померли – 6,2 тис. хворих.

Війна

  • На Донбасі не вщухають бойові дії всією лінією фронту. У Чермалику на схід від траси Донецьк-Маріуполь позиції українських військ було обстріляно з протитанкового ракетного комплексу, перестрілки сталися в районі Донецька – у Пісках та Авдіївці. Основні бої тривають на півночі Луганської обл. У Золотому українські війська було обстріляно з мінометів, вогневі контакти сталися в Новозванівці в околицях Попасної, а також у районі траси Р-66 – у Новотошківському, Причепилівці та Кримському. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув офіцер, ще 3 бійців – дістали поранень. Українська делегація на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі має намір підняти питання про загострення ситуації та наполягатиме на дотриманні "республіками" режиму припинення вогню.

Україна та світ

  • У Чорному морі почалася активна фаза міжнародних навчань Sea Breeze 2021 за участю підрозділів країн НАТО. Кораблі вийшли в міжнародні води для відпрацювання взаємодії та навчальних стрільб.
  • Газпром планує скористатися новими газогонами "Північний потік-2" та "Турецький потік". Російський монополіст відмовився від бронювання на наступний рік із 1 жовтня 2021 р додаткових потужностей для прокачування газу через Україну та Польщу.
  • Сербська компанія Srbijagas та угорська FGSZ завершили будівництво газогону-перемички між країнами, яким до Угорщини постачатиметься російський газ із "Турецького потоку", в обхід України.

Тренди

  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, з понад 2 тис. респондентів 72 % підтримують проведення референдуму про заборону продажу землі, 84 % – проти продажу землі іноземцям. З тих, хто готовий узяти участь у референдумі, майже 2/3 проголосувало б проти відкриття ринку землі.

 

No comments:

Post a Comment