July 02, 2021

01.07.2021: Набув чинності закон про продаж землі сільгосппризначення

Набув чинності закон про продаж землі сільгосппризначення

  • Набув чинності закон про продаж землі сільгосппризначення.
  • У першому читанні прийнято законопроєкти про олігархів та про збільшення податкового навантаження.
  • НАЗК повторно вимагає звільнити Вітренка.

В Україні

  • З 1 липня в Україні офіційно запущено продаж сільськогосподарських земель. У день відкриття ринку зареєстровано понад 30 угод купівлі-продажу. Глава "Батьківщини" Тимошенко закликала селян не продавати земельні паї та пообіцяла скасувати закон у Конституційному суді.
  • Влада запланувала до 30-річчя Незалежності встановити в різних областях 17 гігантських флагштоків для національного прапора, подібних тому, що стоїть у Києві. На ці цілі заплановано витратити з державного та місцевих бюджетів понад 170 млн грн.
  • Верховна Рада прийняла закон про статус корінних народів, яким закріплюються статус кримськотатарського народу, караїмів та кримчаків. У списку немає росіян, що дало нагоду російському президенту Путіну порівняти закон зі зброєю масового ураження. Його прессекретар Пєсков заявив, що в Україні "занадто багато росіян, щоби їх ненавидіти", а ця ненависть стане руйнівною для країни.
    Депутати прийняли закон про скасування пільги ПДВ на деякі види агропромислової продукції.
    Прийнято закон про посилення відповідальності за домашнє насильство за ознакою статі.
    Депутати прийняли три законопроєкти про скасування вільної економічної зони "Крим" та податкових пільг її резидентам.
    Прийнято закон про можливість надання документів на товар в електронному вигляді для подальшого гарантійного обслуговування.
    Ухвалено зміни до Податкового кодексу, які уточнюють визначення лізингових операцій, крім фрахту (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів, а також закон, що надає Нацбанку право регулювання страхування сільгосппродукції за державної підтримки.
    Верховна Рада прийняла постанову про повернення прифронтовому селищу Новгородському Донецькій області колишньої назви – Нью-Йорк.
    У першому читанні прийнято президентський законопроєкт про олігархів, проте голосів за прискорений його розгляд не знайшлося, тому його може бути винесено на ухвалення лише восени – під час наступної сесії. Депутати Верховної Ради, які працюють на олігархів, спокійно сприйняли законопроєкт і навіть голосували за нього, що свідчить про брак потенційних загроз інтересам великих бізнесменів та наявності їхніх кулуарних домовленостей із Зеленським та його оточенням.
    Також у першому читанні прийнято законопроєкт про вдосконалення правових засад функціонування Держбюро розслідувань та збільшення чисельності його працівників ще на 400 одиниць.
    За основу прийнято законопроєкт про збільшення податкового навантаження на бізнес, який лобіює глава комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев. Влада називає законопроєкт "антиахметовськими", проте, на думку експертів, економістів та підприємців, крім підвищення рентної плати на видобуток корисних копалин та запровадження акцизу на "зелену" електроенергію, він збільшує податки на продаж житлової нерухомості, оголошує "мінімальне податкове зобов'язання" для фермерів, а також надає податковій службі право стягнення податкових боргів із підприємців без рішення суду. Міністр фінансів Марченко стверджує, що закон дасть змогу поповнити бюджет на 50 млрд грн щорічно.
    Прийнято в першому читанні законопроєкт про реформування містобудівної діяльності, який передбачає створення в населених пунктах містобудівних палат, на які буде покладено функції нагляду та притягнення порушників до відповідальності.
    Відхилено постанови про визнання неправомірним голосування закону про запровадження податкової амністії, що відкриває можливість для його підписання президентом.
  • З 1 липня буде проведено перерахунок пенсій після підвищення прожиткового мінімуму на 105 грн – до 2294 грн. Усього протягом року заплановано зростання прожиткового мінімуму на 204 грн (на 9,3 %) за рівня інфляції 7,5 %
  • Укрзалізниця перерахувала до бюджету 750 млн грн дивідендів за 2019 рік, виплату яких було відтерміновано через карантин.
  • Агентство з розшуку та менеджменту активів, отриманих корупційним і злочинним шляхом (АРМА) передало в управління дочірній компанії Нафтогазу – "Укртранснафті" – українську ділянку нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" терміном на 5 років. Експерти вважають, що компанію контролює олігарх Коломойський.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції видало ще один припис наглядовій раді Нафтогазу про припинення контракту з головою компанії Вітренком. Чиновник заявив, що припис суперечить законодавству та пообіцяв оскаржити його в суді.
  • За даними Держстату, доходи населення в I кварталі склали 983 млрд грн, витрати – 1067 млрд грн, заощадження скоротилися на 83 млрд грн.
  • Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) станом на 1 липня знизився до мінімального рівня з квітня 2012 року і склав 10,4 млрд грн. З цього рахунку ведуться всі розрахунки за видатками держави, виплата відшкодування ПДВ експортерам тощо.
  • Слідом за двома директорами департаментів НБУ, які оголосили про відставку, звільнився ще один. Глава департаменту супроводу кредитів Новаковський, який відповідає за надання банкам кредитів рефінансування, оголосив про відставку через незгоду з політикою керівництва Нацбанку.
  • За даними НБУ, дефіцит зведеного платіжного балансу за 5 місяців 2021 року становив $446 млн, проти профіциту $224 млн в аналогічному періоді 2020 року.
    За оцінкою чиновників регулятора, обсяг грошових переказів за 5 місяців цього року зріс на 10,7 % і склав $5,1 млрд, зокрема, офіційними каналами – $3,2 млрд.
  • Ринок нервово відреагував на масові відставки топчиновників Нацбанку. Після невеликих коливань гривня знову подешевшала: 27,38 ₴/$ (+0,16 грн), 32,52 ₴/€ (+0,18 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,03 грн). У червні позитивне сальдо валютних інтервенцій НБУ сягнуло $583 млн – регулятор продав на міжбанку $100 млн, купив – $683 млн.

Київ

  • Верховний суд зобов'язав видати сертифікат готовності житловому комплексу "Поділ-Престиж", який кияни називають "будинок-монстр на Подолі", через нібито виконання забудовником усіх умов для одержання сертифікату. Раніше Державна архітектурно-будівельна інспекція видала припис про знесення самовільно надбудованих додаткових 4 поверхів будівлі, проте забудовник оскаржив це рішення в суді й виграв позов.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби підтверджено тестами майже 700 випадків зараження, одужали 1,2 тис. хворих, померли – 33, МОЗ оголосило про постачання до України протягом липня за програмою COVAX 2 млн доз вакцини Moderna – це стільки ж, скільки зроблено щеплень із моменту початку кампанії вакцинації. У четвер у країні щеплено майже 91 тис. громадян.
    За даними сайту Worldometers, у світі минулої доби зареєстровано 430 тис. випадків зараження, померли 8,3 тис. хворих. На 4 місці у світі за розповсюдженням інфекції – Велика Британія, понад 50 % населення якої вже вакциновано.
    7 країн ЄС, а також Ісландія та Швейцарія відкрили можливість в'їзду для туристів із третіх країн, які дістали щеплень індійським препаратом Covishield у відповідь на загрозу Індії не визнати європейські вакцини як підставу для в'їзду до країни. Для українських туристів із 1 липня відкрито в'їзд до Німеччини, Австрії та Нідерландів за умови вакцинації 2 дозами препаратів, визнаних у ЄС, не раніше, ніж за 14 днів до поїздки. Усередині ЄС запущено цифрові сертифікати вакцинації, мета яких – спрощення поїздок громадян у межах Шенгенської зони.

Війна

  • На Донбасі знову різко загострилася бойова ситуація, окупанти повсюдно ведуть обстріли з артилерії та мінометів. Бойові зіткнення та вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Талаківці, Гнутовому та Павлополі, на схід від Волновахи і траси Донецьк-Маріуполь – у Старогнатівці, в околицях Донецька – у Побєді, Пісках та Авдіївці, на північ від Горлівки – у Зайцевому, у Світлодарську в районі водосховища, а на півночі Луганської обл. – неподалік від Попасної – у Новоолександрівці, на трасі Р-66 – у Новотошківському, а також у Золотому, поруч із ділянкою розведення військ. Поруч, у Золотому, на позиції українських військ було скинуто гранати з безпілотника. Авдіївку було обстріляно з гармат та мінометів, унаслідок попадання міни згорів житловий будинок, ще кілька будівель зазнали пошкоджень. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія завершила добу без втрат, мирні жителі під час обстрілів також не постраждали.
  • СБУ затримала жінку, що організувала "референдум" про створення "ЛНР" у Попасній та оголосила підозру колишньому депутатові міськради Золотого, який очолював міську "виборчу комісію" й наразі переховується на окупованій території.

Україна та світ

  • До Чорного моря увійшов італійський флагманський фрегат ITS Virginio Fasan, який візьме участь у міжнародних військових навчаннях Sea Breeze 2021. Паралельно навчання проводить Чорноморський флот РФ – російські кораблі в районі окупованого Криму відпрацьовують висадження десанту під прикриттям артилерійського вогню з кораблів, у море вийшов підводний човен "Колпіно", озброєний крилатими ракетами "Калібр".
  • Слідчий комітет Росії повідомив про арешт у Бєлгороді лідера української неонацистської організації "МКУ", про яку в Україні нічого не відомо.

No comments:

Post a Comment