July 01, 2021

30.06.2021: Путін назвав Україну "країною під повним зовнішнім управлінням"

Путін назвав Україну "країною під повним зовнішнім управлінням"

  • Путін назвав Україну "країною під повним зовнішнім управлінням".
  • З НБУ звільнилися два топменеджери.
  • Ощадбанк приєднують до системи гарантування вкладів фізосіб.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про підвищення мінімальних пенсій та виплат особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи.
  • Верховна Рада прийняла зміни до закону про банківську діяльність, які були однією з умов меморандуму про співпрацю зі МВФ. Закон розширює кількість членів правління НБУ із 6 до 7, дозволяє регулятору створення дочірніх підприємств – монетного двору, фабрики спецпаперу, а також представництв за кордоном. Документом враховано вимоги МВФ щодо зміни корпоративного управління в банках, системи внутрішнього контролю та управління ризиками, а також посилення відповідальності ради та правління банків.
    Депутати прийняли закон, який дозволяє ввезення до України пестицидів та агрохімічних препаратів без їхньої реєстрації в країні виробництва, а також їхнього використання після закінчення терміну придатності. Законопроєкт подав депутат від "Слуги народу" Тарасов.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про обов'язкове використання понад 5 % біокомпонентів у моторному пальному з 1 травня 2022 р.
    Прийнято закони про спрощення приєднання споживачів до газових мереж, про дозвіл Фонду гарантування вкладів фізосіб подавати позови в інтересах кредиторів проблемних банків, про удосконалення процедури ліквідації банків, відшкодування збитків вкладників пов'язаними з банком особами тощо, а також закон про збільшення гарантованої суми відшкодування в разі банкрутства банку з 200 до 400 тис. грн, а з 1 січня 2023 року – до 600 тис. грн. "Ощадбанк" буде приєднано до системи гарантування вкладів – після набуття законом чинності нові вклади будуть захищені лише на суму 400 тис. грн, а не в повному обсязі гарантовані державою, як було раніше.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про приведення стандартів дитячого харчування у відповідність із вимогами законодавства ЄС.
    За основу прийнято законопроєкт про змінення функцій Агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), які посилюють гарантії прав іноземних та українських інвесторів.
    Комітет із питань національної безпеки рекомендував прийняти в першому читанні президентський законопроєкт про олігархів, а комітет з охорони здоров'я – законопроєкт про обіг канабісу для медичних потреб.
  • Компанія Apple відкрила офіційний офіс в Україні.
  • Наглядова рада Нафтогазу перенесла на наступне засідання розгляд питання щодо звільнення голови компанії Вітренка.
  • СБУ передала до суду справи проти двох керівників громадської організації "Український вибір", яку очолює голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук. Їм висунуто підозру в організації незаконного референдуму про незалежність Криму.
  • Новим представником МВФ в Україні призначено чиновника Фонду Степаняна, що працює в організації з 2008 р.
  • У Нацбанку стався великий скандал – через незгоду з політикою керівництва регулятора звільнилися глави департаментів фінансової стабільності та ліцензування, а разом із ними – низка співробітників.
  • НБУ з 30 червня дозволив банкам та іншим уповноваженим установам продавати фізичним особам готівкову валюту та банківські метали за безготівкові гривні, а також здійснювати інвестиційні операції з купівлі фізособами іноземних цінних паперів через транзитний рахунок продавця в Україні.
    З 1 липня НБУ поступово згортає програму антикризових монетарних заходів – довгострокового рефінансування банків та операцій своп процентної ставки з обмеженням обсягу тендерів на рефінансування.
    Підвищено вагу ризику споживчого кредитування, що знизить зацікавленість у ньому банків. Збільшиться частка споживчих кредитів, які банки мусять власним капіталом, а не коштом депозитних вкладів – з 125 % з 1 липня 2021 р до 150 % – станом на 1 січня 2021 р.
    Керівництву підприємств надано право самостійного визначення кола осіб, які мають право користування корпоративними кредитними картами.
    Нацбанк повідомив про відкриття з 14 липня до 13 серпня реєстрації колекторських компаній у спеціальному реєстрі. Згідно із законом, прийнятим у квітні, подібні компанії не зможуть надалі діяти без реєстрації.
  • Укравтодор завершив продаж валюти через Укрексімбанк та пішов із ринку. Пропозицію валюти зменшила також звістка про звільнення топменеджерів НБУ, що призвело до незначного зміцнення долара. На четвер курс встановлено на позначці 27,23 ₴/$ (+0,05 грн), 32,34 ₴/€ (+0,04 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними українського МОЗ, у країні протягом доби проведено 49 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 705 осіб, одужали – 1,7 тис. хворих, померли – 51. З початку кампанії щеплень уже вакциновано 2 дозами препаратів 710 тис. громадян, у середу зроблено ще 93 тис. щеплень. На думку лікаря Голубовської, держава не має права примусово вакцинувати людей, як це запропонував зробити головний санлікар Кузін, оскільки вона не виконала своїх зобов'язань перед громадянами – не забезпечила безперебійне постачання вакцин із перевіркою їхньої якості. Вона також наполягає на тому, що обов'язкову вакцинацію не можна впроваджувати без ефективної системи моніторингу поствакцинальних реакцій.
    У світі зафіксовано 390 тис. випадків інфікування, померли 8,5 тис. людей. ЄС із 1 червня дозволив в'їзд на територію Шенгенської дози громадянам низки країн "зеленої зони". України в списку немає, тому вболівальники не зможуть приїхати до Італії на матч із Великою Британією.

Війна

  • На Донбасі стався бій у районі Новгородського в околицях Горлівки, де окупанти атакували за підтримки мінометів та гармат бойових машин піхоти. Перестрілки та вогневі контакти, зокрема, зі застосуванням мінометів, сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Новоселівці на схід від Волновахи, у Красногорівці та Авдіївці в районі Донецька, у Південному на околиці Горлівки, а також у Луганській області – в Орєховому на трасі Р-66 та в Золотому, поруч із ділянкою розведення військ. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін влаштував "пряму лінію", на якій відповів на кілька запитань, пов'язаних з Україною. Він заявив, що "українці та росіяни – один народ", тому Україну не було внесено до списку недружніх країн. За словами російського президента, він не вбачає необхідності в зустрічі з президентом Зеленським, оскільки країну "віддано під повне зовнішнє управління", а ключові питання її життєдіяльності вирішуються у Вашингтоні, Берліні та Парижі. Путін назвав американсько-британською провокацією похід британського есмінця поблизу берегів Криму та попередив, що ті, хто підштовхує світ до третьої світової війни, не зможуть вийти з неї переможцями.
  • Посли країн ЄС погодили подовження санкцій проти Росії ще на пів року. Офіційне оголошення відбудеться 12 липня на зустрічі міністрів закордонних справ.
  • Глава МЗС Польщі Рау закликав владу Німеччини компенсувати Україні втрати від зменшення прокачування через ГТС російського газу після введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2". Йдеться, зокрема, про політичну підтримку та про постачання зброї.

 

No comments:

Post a Comment