June 30, 2021

29.06.2021: Прийнято закон про провідну роль міжнародних експертів під час відбору членів ВККС

Прийнято закон про провідну роль міжнародних експертів під час відбору членів ВККС

  • Прийнято закон про провідну роль міжнародних експертів під час відбору членів ВККС.
  • Зеленський підписав закон про ремонти доріг та аеропортів без тендерів.
  • Головний санлікар Кузін наполягає на примусовій вакцинації педагогів та дітей.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про виділення грошей на будівництво доріг та аеропортів, а також на святкування 30-річчя Незалежності без проведення тендерів, а також закон про оподаткування в розмірі 20 % електронних послуг, що надаються нерезидентами.
  • Верховна Рада прийняла закон про ключову роль міжнародних експертів у відборі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Посольство США висловило задоволення цим фактом і очікує ухвалення закону про реформу Вищої ради правосуддя.
    З поправками президента прийнято закон про електронне декларування, який 2 тижні тому ветував Зеленський.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про національний опір, який дає визначення територіальної оборони та збільшує чисельність Збройних сил на 11 тис. військовослужбовців.
  • У центрі столиці підприємці влаштували мітинг "Save ФОП" проти законів, якими депутати Верховної Ради мають намір серйозно "закрутити гайки" малому та мікробізнесу. Під час мітингу поліція відібрала в маніфестантів труни та вінки, які вони хотіли принести під офіс Зеленського.
  • Шевченківський районний суд Києва подовжив на 2 місяці запобіжний захід медсестрі Дугарь та лікарю Кузьменко, яких прокуратура звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета.
  • Наглядова рада "Укрпошти" подовжила контракт із її директором Смілянським ще на 2 роки.
  • Розміщення Мінфіном ОВДП на аукціоні закінчилося провалом – загальна сума продажів склала всього 2,5 млрд грн. Нерезиденти облігації не купували, й, відповідно, не продавали валюту. Проте ринок залив доларами Укравтодор, який упродовж двох сесій продав майже $150 млн із коштів, отриманих від розміщення єврооблігацій. Значну частину цієї суми (приблизно $30-$40 млн) купив Нацбанк, а також нерезиденти для виведення дивідендів за кордон. Наприкінці сесії з'явилася інформація про виплату великих сум відшкодування ПДВ експортерам і курс долара знову почав зростати. На середу курс гривні зафіксовано на позначці 27,18 ₴/$ (-0,22 грн), 32,30 ₴/€ (-0,43 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров'я повідомило про вакцинацію у вівторок 81,6 тис. громадян, заразилися коронавірусом 633 осіб, померли від ускладнень – 40, одужали – 2,3 тис. В Україні зроблено вже майже 650 тис. щеплень. Головний санлікар Кузін наполягає на поголовній вакцинації працівників галузей обслуговування та освіти, а також дітей.
    У світі тестами підтверджено 374 тис. Разі інфікування, померли – 7,7 тис. хворих.
    Кіпр спрощує в'їзд для вакцинованих українських громадян, крім тих, хто був щеплений китайською вакциною CoronaVac.

Війна

  • На Донбасі тривають вогневі контакти та локальні зіткнення всією лінією фронту. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Невельському та Красногорівці на околиці Донецька, а також у Новгородському в околицях Горлівки. Перестрілки сталися в Новоселівці на схід від Волновахи, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також у Золотому на півночі Луганської області поруч із ділянкою розведення військ. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.
  • Верховна Рада ухвалила закон про скасування штрафів за виїзд з "окремих районів Донецької та Луганської областей" через Росію. Після закриття або обмеження перетину контрольно-пропускних пунктів на окуповану територію, у громадян, що живуть там, не залишалося іншого виходу потрапити на контрольовану територію, ніж проїзд через Росію.

Україна та світ

  • Європейський суд із прав людини розпочне 24 листопада 2021 р розгляд позову України до Росії щодо агресії на Донбасі.
  • Газпром відмовився від бронювання додаткових потужностей для прокачування газу через Україну до Європи й на липень. Це обмеження протягом 2 місяців спричинило рекордне зростання цін на газ на європейському та українському ринках.
  • Міністр закордонних справ Кулеба у відповідь на відмову влади Білорусі від участі в проєкті "Східного партнерства" заявив, що Україна й надалі підтримуватиме білорусів, які є частиною європейської сім'ї. Президент Ради Європи Мішель назвав рішення Білорусі "кроком назад" для білоруського народу.
  • Росія проводить перевірку систем протиповітряної оборони та авіації на тлі міжнародних навчань Sea Breeze 2021, які тривають у Чорному морі в районі Одеси. Міністерство оборони Нідерландів заявило про створення російськими літаками в міжнародних водах небезпечної ситуації з фрегатом Evertsen через імітацію атаки. Міністерство оборони РФ пояснило інцидент "захистом кордону" в районі Керченської протоки. Командування навчань спростувало твердження російських ЗМІ про наближення американського есмінця USS Ross до узбережжя Криму. Президент США Байден у зверненні до Конгресу заявив, що співпрацю з Росією може бути подовжено в галузях боротьби зі зміною клімату та нерозповсюдженні ядерної зброї.

 

No comments:

Post a Comment