June 26, 2021

25.06.2021: В Україні вирує стихія

В Україні вирує стихія

  • В Україні вирує стихія.

  • Держслужба з питань праці відновить перевірки підприємств із 1 липня.

  • Порошенко зажадав від Зеленського звіту про провалення операції із захоплення найманців "Вагнера".

  • Всесвітній банк надав кредит Україні для розвитку ринку землі та реформи газової галузі.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив 5 нових членів Нацкомісії з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Він також затвердив рішення РНБО від 4 червня про розвиток авіабудування в країні.

  • Усією країною прокотилася стихія – шквальний вітер та дощ валять дерева, руйнують об'єкти інфраструктури, порушено електропостачання 811 населених пунктів у 9 областях, є загиблі й постраждалі серед населення. Сильний удар буревію припав на Львів.

  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив про одержання кредиту від Світового банку в розмірі $350 млн, який буде направлено на "розвиток економіки в період пандемії" та "зміцнення державних інститутів", зокрема, на розвиток ринку землі, реформу газового сектору та зміцнення кредитного ринку.

  • Міністр Кабміну Немчинов оголосив про плани уряду запровадити цифрову ідентифікацію респондентів через номер телефону для проведення перепису населення.

  • Держслужба з питань праці разом із Податковою службою з 1 липня відновлять перевірки підприємств із метою виявлення незареєстрованих працівників. За даними Держстату, рівень безробіття в І кварталі 2021 р склав 10,5 %. Це найвищий показник із 2017 р.

  • Міністерство енергетики має намір подовжити до 1 серпня спецзобов'язання з постачання електроенергії населенню.

  • Глава Нафтогазу Вітренко повідомив, що рішення щодо випуску єврооблігацій керівництво компанії ухвалить восени.

  • Держслужба спецзв'язку оголосила, що підпис "Biden Joe" під петицією про звільнення заст. глави президентського Офісу Татарова з'явилася внаслідок хакерської атаки з використанням електронного ключа, згенерованого та викраденого в Приватбанку.

  • Після інтерв'ю президента Зеленського каналу "1 + 1" його попередник Порошенко має намір запросити його до Верховної Ради для звіту про провалення спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".

  • Компанія олігарха Фірташа "Group DF" працює у звичайному режимі, попри санкції, які було введено проти неї РНБО.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж добу підтверджено тестами всього 756 випадків зараження коронавірусом, одужали 1,8 тис. хворих, померли – 35. У суботу вакциновано 97 тис. осіб. Чиновники МОЗ рекомендують робити друге щеплення вагітним вакциною Pfizer у разі, якщо користь від вакцини перевищує потенційні ризики від її застосування.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 410 тис. випадків інфікування, померли 8,7 тис. хворих.
    У Москві різко збільшилася кількість хворих та померлих від ускладнень коронавірусу. За твердженням чиновників Всесвітньої організації охорони здоров'я, штам "Дельта" поширюється швидше за інші й наразі є основним джерелом зараження у світі. За даними китайських вірусологів, вакцини, які вироблено в країні (зокрема ті, що поставляються до України), слабо захищають від нового штаму. Німеччина з 25 червня відкриває в'їзд для туристів із кількох країн, України тощо, за умови повного циклу вакцинації затвердженими в ЄС препаратами не пізніше 14 днів до дати в'їзду. Через поширення нового штаму уряд країни оголосив "небезпечними зонами" Росію та Португалію. Представники уряду Канади вважають, що штам "Дельта" може спричинити новий спалах пандемії.
    Швейцарія скасувала масковий режим. Ісландія стала першою країною ЄС, яка повністю відмовилася від коронавірусних обмежень.
    Глава ВООЗ Гебреєсус знову звернувся до розвинених країн із закликом поділитися вакцинами з державами "третього світу". За його словами, епідемічна ситуація в Африці різко загострилася, що потребує прискореної вакцинації людей, що там мешкають.

Війна

  • На Донбасі не вщухають бої місцевого значення, окупанти всією лінією фронту обстрілюють позиції українських військ із мінометів, гранатометів та стрілецької зброї. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Гранітному на схід від Волновахи, у Пісках на околиці Донецька, у Майорську в районі Горлівки, а також у Луганській області – у Золотому неподалік від ділянки розведення військ. ВСУ запобігли спробам ведення авіарозвідки окупантами в районі Авдіївки, а також у Катеринівці в околицях Попасної. Унаслідок обстрілу в Пісках загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков у відповідь на заяву Зеленського про плани відгородитися від "республік" ОРДЛО парканом заявив, що Україна фактично вже розірвала зв'язки з Донбасом. За його словами "буде сумно, якщо це станеться й де-юре".

  • Саміт лідерів ЄС ухвалив рішення про подовження санкцій проти РФ ще на пів року. Представник Ради ЄС Мішель заявив, що єврочиновники планують вивчити формати та умови діалогу з РФ. Канцлер Німеччини Меркель висловила невдоволення відмовою партнерів із ЄС від організації зустрічі з російським президентом Путіним. МЗС України викликав послів Німеччини та Франції для давання пояснень про можливе відновлення самітів ЄС-Росія. Посли заявили, що ця пропозиція була лише "ідеєю для обговорення".
    Президент Франції Макрон обговорив із держсекретарем США Блінкеном спільні зобов'язання щодо забезпечення трансатлантичної безпеки в рамках блоку НАТО, а також можливість встановлення стабільних та передбачуваних відносин із Росією, яка веде "агресивну та безвідповідальну політику, зокрема, щодо України".
    На думку посла Німеччини в Україні Фельдгаузен, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО не зупинило б Росію від окупації Криму.

  • За інформацією американського інформагентства Associated Press, китайська влада тиснула на Україну, погрожуючи заблокувати постачання вакцини в разі підтримки документа про дотримання прав мусульман-уйгурів у східному районі країни Сіньцзяні, унаслідок чого українська делегація в ООН відкликала свій підпис під документом.

  • Міністерство оборони РФ уважає "епічним фіаско" британських ВМС інцидент з есмінцем HMS Defender у прибережних водах Криму, який був названий "жирною ціллю". Надалі ВМС РФ мають намір стріляти по надводних цілях некерованими авіаційними ракетами замість застосування бомб для запобігання вторгненню іноземних судів у "територіальні води Росії". За даними західних ЗМІ, есмінець супроводжував американський літак-розвідник, який фіксував активність російських військових.

Тренди

  • На думку голови Верховної Ради Разумкова, президент мусить ініціювати прийняття закону про свій Офіс, оскільки повноваження його співробітників наразі вищі за міністрів уряду та депутатів. Зеленський в інтерв'ю телеканалу "1+1" заявив, що фактично Україна є президентсько-парламентською республікою, а не парламентсько-президентської, як визначено Конституцією. Разумков заявив, що він не бере участі в жодному партійному проєкті та не блокується з іншими політиками.

  • За результатами опитування Центру Разумкова на замовлення Фонду Аденауера, майже 40 % респондентів не вважають Україну незалежною державою. Дотримання своїх прав респонденти оцінили від 2,6 до 3,6 бала за 5-бальною шкалою, найгірше забезпечено право на справедливий незалежний суд.

  • Партія "Слуга народу" оголосила про намір провести в Києві "масштабний форум" за участі 4 тис. депутатів місцевих рад, на якому виступить президент Зеленський.

No comments:

Post a Comment