June 25, 2021

24.06.2021: Зеленський вважає Кличка конкурентом на прийдешніх виборах

Зеленський вважає Кличка конкурентом на прийдешніх виборах

  • Зеленський вважає Кличка конкурентом на прийдешніх виборах.

  • Меркель викликала Зеленського на переговори в Берлін 12 липня.

  • В Україні за добу зроблено рекордну кількість щеплень.

  • Гривня стрімко дешевшає на міжбанку.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про введення за рішенням РНБО санкцій проти 540 компаній та 538 фізичних осіб, олігарха Фірташа й бізнесмена Фукса тощо. Також на 3 роки оголошено санкції проти 55 банків Росії, ОРДЛО та Криму.

  • Президент Зеленський дав інтерв'ю телеканалу олігарха Коломойського "1+1". Він заявив, що Кличко забув, що є мером Києва та вже розпочав президентську кампанію.
    За словами Зеленського, глава його Офісу Єрмак залишиться на посаді до кінця його президентської каденції.
    Президент заявив, що його попередник Порошенко разом із кумом російського президента Медведчуком "заробляли на війні". Представники партії "Європейська солідарність" назвали ці твердження брехнею.
    Він також стверджує, що операція зі захоплення найманців приватної військової компанії "Вагнер" готувалася не в Україні, він звертався до президента Білорусі Лукашенка з проханням про їхнє видавання, проте отримав відмову.
    Зеленський вважає, що пропозицію про будівництво стіни навколо "Окремих районів Донецької та Луганської областей" має підтримати народ на референдумі. Він заявив, що на цій території живуть українські громадяни, яким потрібно платити пенсію, постачати воду, тим більше, що цей водогін потім постачає воду до Маріуполя.
    За словами Зеленського, він не заперечує проти того, щоби проспект у Харкові мав ім'я маршала СРСР Жукова замість імені правозахисника генерала Григоренка.

  • На думку міністра фінансів Марченка, державні банки у 2021 р продати нереально. Уряд запланував знизити частку держави в банківській сфері до 25 % 2025 року – для цього достатньо продати Приватбанк.

  • На міжбанку валюта стрімко дорожчає на тлі великих виплат Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам і купівлі валюти Укрексімбанком на оплату контрактів на постачання вакцин: 27,46 ₴/$ (+0,19 грн), 32,79 ₴/€ (+0,19 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,04 грн). Активно скуповував долари й Сітібанк, який обслуговує нерезидентів. Попит на валюту був настільки великим, що Нацбанку довелося кілька разів виходити на торги з продажем долара. За оцінкою банкірів, регулятор упродовж сесії продав приблизно $70 млн, проте попит і надалі зростав. Обсяг угод у четвер зріс до $226 млн.

Київ

  • Київрада ухвалила проєкт реконструкції швидкісного трамвая з подовженням лінії від Вокзальної площі до центру міста.

  • Представники компаній, що надають у прокат електросамокати, підписали меморандум зі столичною адміністрацією, який передбачає обмеження швидкості цих засобів пересування і страхування користувачів сервісу.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні протягом доби зроблено рекордну кількість щеплень від коронавірусу – 96 тис. Проведено 45,7 тис. тестів, виявлено зараження 0,9 тис. осіб, одужали 2,4 тис. хворих, померли – 53. У світі, за даними сайту Worldometers, підтверджено 402 тис. випадків інфікування, померли 8,2 тис. хворих.
    Німецький Бундестаг підтвердив, що обмеження на в'їзд у країну зберігатимуться, принаймні, протягом року після скасування загальнонаціонального карантину.
    Головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров'я Свамінатан заявила. що новий штам коронавірусу "Дельта" вдвічі заразніше за попередні, але вакцини можуть із ним впоратися.

Війна

  • Загострення на Донбасі триває, окупанти всією лінією фронту обстрілюють українські війська з мінометів. Вогневі контакти та перестрілки сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці на схід від Маріуполя, у Невельському, Мар'їнці, Красногорівці, Пісках, Авдіївці в околицях Донецька, у Новгородському, Південному, Шумах у районі Горлівки, а також на півночі Луганської обл. – у Новотошківському на трасі Р-66 й у Золотому поблизу ділянки розведення військ, а в Майорську на околиці Горлівки окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранення український боєць, війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель запропонувала провести прямі переговори з російським президентом Путіним на саміті ЄС, її підтримав президент Франції Макрон. Інші європейські лідери виступили категорично проти цієї пропозиції, крім того, вважають за необхідне підготувати додаткові обмежувальні заходи проти РФ, економічні санкції тощо. Меркель запросила президента Зеленського на переговори до Берліну 12 липня. Зеленський повідомив, що предметами обговорення будуть двосторонні відносини, ситуація навколо добудови російського газогону "Північний потік-2", а також урегулювання на Донбасі.

  • ФСБ Росії опублікувало відеоролик переговорів російських судів з англійським есмінцем HMS Defender. За твердженням російських спецслужб, есмінець вдерся до "територіальних вод Росії" поблизу південного краю Криму, після чого російські військові судна попередили його команду про готовність відкрити вогонь. Командир Defender повідомив, що виконує мирний перехід у міжнародних водах. За інформацією британських ЗМІ, прем'єр-міністр країни Джонсон дав дозвіл на проходження судна поблизу Криму, хоча міністр закордонних справ Рааб був проти.

  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо наполягає на повному розслідуванні знищення авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном та відшкодування збитків Іраном.

  • Посол Китаю в Україні Фань Сяньчжун заявив, що країни працюють над впровадженням взаємного безвізового режиму.

Тренди

  • За результатами опитування Центру Разумкова, у президентському рейтингу лідирує Зеленський із 22 % підтримки респондентів, за Порошенка готові проголосувати 11 %, співголову партії "Опозиційна платформа – За життя" Бойка підтримують 9 %, лідера "Батьківщини" Тимошенко – 7 %, голову партії "Сила й честь" Смешка – 4 %. У парламентському рейтингу, як і раніше, на першому місці "Слуга народу" з 18 % підтримки серед респондентів, на другому – "Європейська солідарність" (12 %), на третьому – "ОПЗЖ" (10 %), на четвертому – Батьківщина (7 %). На межі прохідного бар'єра балансує партія "Сила й честь" (4 %).

  • Експерти, яких опитав журнал "Новий час", уважають найвпливовішими людьми в Україні президента Зеленського, олігарха Ахметова, главу президентського Офісу Єрмака, помічника президента Шефіра та міністра внутрішніх справ Авакова.

  • Глава парламенту Разумков заявив, що не планує йти у відставку, попри чутки, що розповсюджують чиновники Офісу президента.

 

No comments:

Post a Comment