June 24, 2021

23.06.2021: Поблизу Криму кораблі ЧФ Росії стріляли по британському есмінцю

Поблизу Криму кораблі ЧФ Росії стріляли по британському есмінцю

  • Поблизу Криму кораблі ЧФ Росії стріляли по британському есмінцю.

  • ПАРЄ прийняла резолюцію на захист прав кримських татар.

  • Великий грецький туроператор Mouzenidis Travel тимчасово зупинив обслуговування туристів.

В Україні

  • Підприємство "Оператор ГТС України" повідомило про швидке зростання боргів місцевих газорозподільних компаній. Загальна заборгованість на початку червня склала майже 10 млрд грн, за травень борги зросли на 0,15 млрд грн. Директор ОГТСУ Макогон має сумніви в намірі погасити борги обл- та міськгазами, велика частина яких належить олігархові Фірташу. Комунальне підприємство Київтеплоенерго звинуватило національного оператора Укренерго у відмові від погашення боргів через перенаправлення коштів власникам "зеленої" генерації, проте програло суд за позовом про неправомірні тарифи на транспортування електроенергії. Наміри уряду обкласти акцизом "зелену" генерацію вже призвели до зупинення будівництва вітроелектростанцій потужністю 260 МВт американською компанією VR Capital.

  • Міністр фінансів Марченко заявив, що уряд сподівається на отримання від МВФ другого траншу кредиту, а в разі відмови Фонду від подовження програми, Кабміну доведеться "оптимізувати держвидатки".

  • Падіння попиту нерезидентів на українські гривневі ОВДП та початок виплат Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам починають тиснути на курс гривні за малого обсягу торгів. Зранку невеликі продажі долара нерезидентами дали нагоду гривні трохи зміцнитися. Курс на четвер зафіксовано на позначці 27,27 ₴/$ (-0,03 грн), 32,60 ₴/€ (+0,13 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,03 грн). Однак після обіду долар почав зміцнюватися й наприкінці сесії курс повернувся до значень вівторка. Курс євро зростає вже кілька днів поспіль через його зміцнення на міжнародних ринках.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні в середу зроблено 54,3 тис. тестів, підтверджено 0,9 тис. випадків зараження, одужали 2,5 тис. осіб, померли – 56 хворих. Упродовж доби вакциновано майже 80 тис. осіб, з початку кампанії зроблено вже 1,8 млн щеплень, 0,43 млн осіб. дістали вже двох доз препаратів. Головний санлікар Кузін оголосив, що в липні до України надійде 7,7 млн ​​доз різних препаратів, переважно, китайського виробництва. Кузін повідомив, що в Україні зафіксовано перші випадки інфікування штамом "Дельта". МОЗ радить громадянам України відмовитися від поїздок до країн із широким розповсюдженням нового штаму, а особи, які приїхали звідти, мусять скласти тест на кордоні. Насамперед мова йде про Росію, де зафіксовано потужний сплеск кількості хворих та інфікованих. Всесвітня організація охорони здоров'я виявила проблеми на підприємстві з виробництва вакцини Sputnik-V в російському Башкортостані. У світі, за даними сайту Worldometers, зафіксовано 430 тис. випадків зараження, померли 8,7 тис. хворих.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі загострюється, окупанти нарощують інтенсивність та кількість обстрілів, з мінометів тощо. Протягом доби перестрілки та вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному, на схід від Волновахи – у Старогнатівці та Новоселівці, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках, Авдіївці, у районі Горлівки – у Південному, Новгородському, Майорську, у Луганському на Світлодарському водосховищі, а також на півночі Луганської області – у Новоолександрівці в околицях Попасної, у Новотошківському на трасі Р-65 та в Золотому поруч із ділянкою розведення військ та КПВВ на окуповану територію. За зведенням штабу операції об'єднаних сил, армія під час бойових дій втрат не зазнала.

Україна та світ

  • У територіальних водах України стався інцидент із британським есмінцем HMS Defender. За повідомленням російських інформагентств, російські кораблі обстріляли його під час проходу прибережною зоною Криму, а літак скинув кілька бомб на шляху проходження. Командування британського флоту заперечує факт ведення кораблями ЧФ Росії попереджувального вогню по есмінцю. Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни – члени НАТО до посилення взаємодії в Чорноморському регіоні.

  • Велика грецька туристична компанія Mouzenidis Travel тимчасово зупинила обслуговування туристів, зокрема, з України, і запропонувала замовникам перенести тури на осінь або на наступний рік. На думку експертів, оператор близький до банкрутства. Консульство України в Салоніках допомагає туристам, які застрягли за кордоном, і які не можуть попасти в готелі через несплату бронювання оператором.

  • Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про захист прав кримських татар, які мешкають в окупованому Криму та підтвердила невизнання анексії півострова Росією.

  • У Німеччині відбулися переговори держсекретаря США Блінкена та міністра закордонних справ Німеччини Мааса. Однією з головних тем зустрічі було обговорення добудови російського газогону "Північний потік-2". Блінкен висловив надію, що Німеччина не дасть змогу Росії використати газогін як засіб тиску на Україну та заявив, що США вважають його загрозою для європейської енергетичної безпеки.

Тренди

  • Кабмін має намір дорівняти паперові квитки електронним для проїзду в міському автомобільному та електротранспорті.

  • Депутати від президентської фракції зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про заборону оскарження в суді рішень РНБО про запровадження санкцій. На думку низки експертів, оточення Зеленського намагається в такий спосіб легітимізувати сумнівні рішення Ради, що порушують Конституцію.

  • Антимонопольний комітет подав до парламенту законопроєкт про регулювання своєї діяльності. Як зазначають експерти, документ зменшує штрафи, що можуть бути накладено на монополістів, а також компенсацію збитків особам, які постраждали від застосування монопольних цін.

 

No comments:

Post a Comment