June 23, 2021

22.06.2021: Над Україною пронеслася пилова буря

Над Україною пронеслася пилова буря

  • Над Україною пронеслася пилова буря.
  • Росія запропонувала США відмовитися від участі в навчаннях "Sea Breeze 2021".

В Україні

  • Кабмін оголосив, що не планує націоналізувати "Мотор Січ", а лише прагне "встановити контроль" над компанією.
  • Держпакет акцій Об'єднаної гірничо-хімічної компанії буде продано 31 серпня.
  • Над територією України пронеслася пилова буря, яка спричинила погіршення якості повітря на всій лівобережній Україні та в Києві. Держслужба з надзвичайних ситуацій стверджує, що параметри – у межах норми.
  • За уточненою інформацією Держстату, падіння ВВП країни в I кварталі склало 2,2 %, місяць тому чиновники повідомили про зниження на 2,0 %.
  • Нацбанк з 1 січня 2021 р підвищить рівень ризику ОВДП у валюті до 50 %, а з 1 липня 2022 року – до 100 %. У грудні 2020 р ризиковий рівень становив лише 20 %. Регулятор прогнозує валютні виплати за держборгом найближчими 12 місяцями в розмірі $10 млрд. Графік боргових виплат – напружений, проте вони розподілені відносно рівномірно, тому Мінфіну не доведеться різко підіймати прибутковість держоблігацій для збільшення обсягів продажу. На аукціоні у вівторок чиновники розмістили ОВДП на суму 8,34 млрд грн, а також на $111 млн, відсоткові ставки збереглися на рівні попереднього тижня. Привабливість 5-річних облігацій падає. На думку банкірів, нерезиденти знову істотно скоротили свої вкладення в українські боргові папери, тому вони продали зовсім небагато валюти для викупу ОВДП. Тенденцію міжбанку визначила купівля великих лотів Укрексімбанком, найімовірніше, під оплату контрактів на закупівлю нових партій вакцин. Попит значно перевищував пропозицію – нерезиденти скуповують валюту для виведення дивідендів за кордон. НБУ вийшов на торги з пропозицією долара за ціною 27,41 грн, але вона була занадто високою для покупців. Курс на середу зафіксовано на рівні 27,31 ₴/$ (+0,11 грн), 32,47 ₴/€ (+0,18 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров'я повідомило про 835 підтверджених тестами випадків інфікування коронавірусом. Одужали 2,3 тис. хворих, померли – 70. Вакциновано протягом доби 54 тис. громадян, з початку кампанії зроблено 1,75 млн щеплень. У світі у вівторок зафіксовано 373 тис. випадків зараження, померли 8,5 тис. хворих.
  • Офіс президента доручив МОЗ та МЗС підготувати список країн, в'їзд із яких треба обмежити через поширення в них нового штаму "Дельта". Польща обмежила в'їзд із Великобританії, де цей штам швидко поширюється. Компанія AstraZeneca оголосила, що її препарат ефективний проти всіх нових штамів коронавірусу.

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив про мінометні обстріли позицій українських військ у Лебединському на приморській ділянці фронту, у Новоселівці на схід від Волновахи, у Південному в околицях Горлівки та у Світлодарську в районі водосховища. Перестрілки зі застосуванням гранатометів сталися у Водяному на схід від Маріуполя, у Мар'їнці, Красногорівці та Авдіївці в околицях Донецька, а також у Майорську на околиці Горлівки й у Золотому в районі КПВВ на окуповану територію. Армія відкривала вогонь у відповідь на обстріли, втрат особового складу протягом доби немає,

Україна та світ

  • Посольство РФ у Вашингтоні закликало владу США відмовитися від участі у великих міжнародних військових навчаннях на Чорному морі "Sea Breeze 2021" через "підвищення ризику ненавмисних інцидентів" та "заохочення мілітаристських настроїв у Києві". Російський президент Путін заявив, що США у 2014 р організували антиконституційний переворот в Україні, а Європа його підтримала. Він назвав НАТО "реліктом холодної війни", а російські газопроводи до Європи – "фундаментом конструктивної взаємної залежності".

 

No comments:

Post a Comment