June 22, 2021

21.06.2021: Україна та Велика Британія будуватимуть разом військові кораблі для ВМСУ

Україна та Велика Британія будуватимуть разом військові кораблі для ВМСУ

  • Україна та Велика Британія будуватимуть разом військові кораблі для ВМСУ.
  • Росія тиснутиме на Туреччину для перешкоджання вступу України до НАТО.
  • Фірташ уважає несправедливими санкції РНБО проти його компаній.

В Україні

  • Представники України та Великої Британії підписали в Одесі меморандум про спільне будівництво військових суден та 2 військових баз, а також про реконструкцію українських суднобудівних підприємств.
  • Олігарх Фірташ категорично заперечує звинувачення, які висунув проти нього Радою нацбезпеки та оборони й заявив, що не мав можливості викласти свої аргументи під час обговорення санкцій проти його підприємств.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зроблено 17,4 тестів на коронавірус, виявлено інфікування 0,3 тис. осіб, помер 21 хворий, одужали – 0,8 тис. Вакциновано різними препаратами  – майже 9 тис. громадян. У понеділок, за даними сайту Worldometers, у світі підтверджено зараження 279 тис. людей, померли 6,1 тис. хворих.
    Туреччина з 1 липня скасовує комендантську годину, а з 21 червня відкрила авіасполучення з Росією. Президент Філіппін Дутерте пригрозив громадянам тюремним ув'язненням за відмову від вакцинації.

Війна

  • На Донбасі поновилися інтенсивні перестрілки всією лінією фронту. Вогневі контакти сталися у Водяному та Гнутовому на ділянці фронту на схід від Маріуполя, в околицях Донецька – у Мар'їнці, Красногорівці, Пісках та Авдіївці, у районі Горлівки – у Майорську, на Світлодарському водосховищі – у Луганському, а також на півночі Луганської області поблизу КПВВ та ділянки розведення військ у Золотому. У Залізному на захід від Горлівки й у Луганському окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" з гранатометів, у Мар'їнці ВСУ запобігли спробі ведення авіарозвідки за допомоги російського безпілотника "Орлан-10". За зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій підрозділи втрат не зазнали.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що на переговорах із Туреччиною підніме тему "затягування України до НАТО". Глава МЗС Туреччини Чавушоглу підтвердив підтримку євроатлантичного курсу України. Український міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що переговори про створення зони вільної торгівлі з Туреччиною близькі до успішного завершення.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто на сесії ПАРЄ наполягав на наданні представникам угорської нацменшини в Україні права використання своєї мови в усіх галузях, держуправління тощо. Сіярто протягом пів року очолюватиме Раду Європи.
  • Рада ЄС подовжила ще на рік заборону на інвестиції до окупованого Криму й підтвердила, що вважає незаконною анексію півострова Росією.
  • США запровадили санкції проти 16 фізичних та 5 юридичних осіб Білорусі – КДБ, Внутрішніх військ та Управління з боротьби з корупцією та оргзлочинністю МВС тощо. Рада ЄС затвердила санкції проти 78 фізичних осіб та 8 компаній, які пов'язані з вищим керівництвом країни, зокрема, з президентом Лукашенком. Проти самого Лукашенка санкції не оголошено.

 

No comments:

Post a Comment